Rozhovor s Alžbětou Bílkovou: „Fantasy je žánr, na kterém jsem byla prakticky odkojená...“

Debutantka Alžběta Bílková vydala u nakladatelství Fragment velmi působivý fantasy román Z kouře a kamene, který na první pohled zaujme svou tvůrčí obálkou. Naše recenzentka prvotinu zrecenzovala a v recenzi vás od čtení rozhodně neodrazuje. Avšak nemohly jsme si nechat ujít příležitost autorku vyzpovídat. Děkuji Alžbětě Bílkové za rozhovor.

Zdroj

V anotaci této knihy je uvedeno, že se jedná o skvělou urban fantasy! Nelze nic jiného, než souhlasit! Alžbětě Bílkové se povedlo vytvořit poctivý příběh plný magie, nadpřirozených postav, vládců, jejich poskoků a intrik, bez kterých by tohle vypravování ztratilo na lesku. Více v recenzi...

Vaše kniha vyhrála v soutěži „Hvězda inkoustu“. Přibližte nám, co Vás vedlo k tomu se do soutěže přihlásit?

Od dětství jsem vymýšlela příběhy a někdy v průběhu puberty jsem se rozhodla, že místo herečky nebo zpěvačky ze mě bude spisovatelka. A tak jsem dál vymýšlela. A hlavně – začala psát. A po absolvování literárního workshopu a docela slušném umístění v soutěži O dračí řád jsem cítila, že už by to možná chtělo zkusit poslat něco většího. Loni jsem čirou náhodou narazila na novou soutěž pořádanou Fragmentem s tím, že chtějí urban fantasy. A mně už delší dobu ležel v hlavě obraz mocného tvora, který umírá a prochází městem, které bere za alfu a omegu svého bytí, a přitom mu to město vůbec nepomůže. Tak jsem si řekla, že to zkusím rozepsat a zkusit z toho vytvořit plnohodnotný román.

Zajímalo by mě, jak moc se Váš příběh změnil od zaslání až po vydání? Zůstal např. původní název? 

Původní rukopis byl hodně hrubý, ale nakladatelství v něm zjevně vidělo takový potenciál, že jsem sama byla strašně překvapená, když ho vybrali za vítězný. A doposud mě to strašně těší. Od původního rukopisu se příběh o tolik neliší, některé události jsou trochu jinak poskládané. Třeba taková Mara v první verzi příběhu byla pouze zmíněná, zatímco teď má své vlastní kapitoly a patří mezi hlavní hrdiny. Nemluvě o tom, že původní příběh byl daleko více otevřený. Ale třeba takový název zůstal. Upřímně ani nevím, jak jsem ho pojmenovala v prvních verzích. Ve chvíli, kdy jsem dala přízvisko čtyřem vládcům, jsem si řekla: „A! Ejhle, takhle by se to mohlo jmenovat.“

Překvapilo Vás něco v souvislosti s vydáním knihy? Jak moc se lišily Vaše představy a realita?

Trochu jsem se bála, jak bude vypadat celková domluva s redakcí, ale nakonec všechno probíhalo hladce. Dokonce při konečných úpravách mi moje redaktorka na mojí prosbu o týden prodloužila deadline, za což jsem neskutečně ráda, protože jsem potřebovala ještě některé věci na příběhu učesat a díky tomu drží daleko lépe jako celek.

Z kouře a kamene se mi moc líbila, opravdu poutavý příběh a skvěle vykreslený svět. Zajímavé pro mě bylo to, že se jedná o urban fantasy české autorky a… nenajdeme v něm česká jména. Proč to? 

Za to možná může moje nechuť obecně k českým jménům. Nebo spíš mám ráda hrátky s češtinou, jako je například Kantůrkův překlad Pratchettovy Zeměplochy. Jenže v době, kdy jsem Z kouře a kamene psala, jsem byla více zaměřená na čistou fantastiku, díky čemuž mají moji hrdinové spíše cizojazyčná jména a celkově je Morigan spíš jakousi fiktivní, dejme tomu anglickou metropolí, než českou. Nemluvě o tom, že mě strašně baví vyhledávat významy určitých jmen, které pak vystihují postavy samotné. Přesto bych v budoucnu ráda zavítala do slovanských končin jak s reáliemi, tak se jmény.

Závěr knihy se mi jeví jako otevřený. Máte v plánu napsat pokračování? Podle mě by si to Carys Obelová zasloužila…

Ráda bych napsala ještě „volné“ pokračování. On i původní rukopis napůl počítal s tím, že po něm bude následovat ještě jeden díl. Myslím, že všichni přítomní hrdinové v Moriganu si zaslouží pořádný konec. Pokud se mi to poštěstí, pak bych další díl napsala teď přes prázdniny, a pak ho zkusila poslat do nakladatelství. Ale nechci si to zakřiknout.

Vaše první povídka vyšla už v roce 2013 v rámci soutěže „O Dračí řád“, další povídka Vám vyšla v roce 2016 pro změnu v antologii „Prostě náhoda“ Městské knihovny v Praze. Ve své tvorbě se orientujete pouze na fantasy? 

Fantasy je žánr, na kterém jsem byla prakticky odkojená a stále mě i po těch letech baví psát, přesto bych ráda zkusila i nějaké jiné žánry. Jen tak tenhle žánr ale neopustím. Mám to v hlavě srovnané tak, že mi fantastické světy pomáhají porozumět tomu našemu. Někdy té všední obyčejné šedi musíte dodat trochu kouzla, abyste si jí pak začali víc cenit, nebo abyste jí vůbec pochopili.

Co si ráda přečtete? Máte oblíbeného autora? 

Jakoukoliv knihu od Neila Gaimana nebo Leigh Bardugo. Dále pak občas sáhnu po nějaké romantické young adult jednohubce, nebo i po historických románech. Spíše zřídka sáhnu po detektivce, i když jednou za čas si nějaké to severské krimi ráda dám. A pokud mě ani jedno z výše zmíněných zrovna nechytne, pak sáhnu po některé světové klasice. Mám velkou slabost pro anglickou literaturu typu Jane Austenová, nebo pro antickou literaturu (i když té jsem zatím přečetla vážně pomálu).

Pracujete nyní na nějaké další knize? 

Krom toho, že jsem začala psát to výše zmíněné pokračování Z kouře a kamene, pak mám v hlavě a v bodech na papíře i nápad na takovou post-apokalyptickou fantasy záležitost. A ještě jeden starší projekt, ke kterému jsem se nedávno vrátila a který je inspirovaný ruskými pohádkami. Ten jsem dokonce shledala jako více než ucházející, a dokonce ten příběh jsem měla i docela rozepsaný, jen tomu teď dát nějakou hlavu a patu a pořádný závěr. Ale já zatím neumím dělat na více věcech najednou, takže přednost dám pokračování ZKaK, dokud mám ty moriganské hrdiny stále čerstvě v hlavě.

Máte nějaký spisovatelský cíl, kterého byste chtěla dosáhnout? Co byste chtěla, aby si čtenář vybavil při vyslovení Vašeho jména?

Ráda bych se zařadila k českým autorům, o kterých čtenáři řeknou, že se vyrovnají i zahraniční konkurenci. Jednoho dne bych se psaním ráda živila, ale na tom budu muset ještě pořádně zapracovat. Jedním z mých cílů, jak jsem už výše zmiňovala, je zkusit psát i jiný žánr. Jednoho dne bych chtěla napsat pořádnou (historickou) detektivku. A pak mě taky láká horor, magický realismus a nějaká milostně laděná beletrie (možná i young adult). Ale jak to všechno dopadne, je zatím ve hvězdách. 


Komentáře