Recenze: ZAPOMENOUT NA LÁSKU (Salma Bianco)

 

Milostné dobrodružství z Divokého západu

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kknihy

Kknihy na FB

Chci zakoupit knihu Zapomenout na lásku.


Salma Blanco je pseudonym, za kterým se skrývá máma dvou dětí z Českomoravské Vysočiny. I když pochází ze srdce Evropy, učarovala jí romantika Divokého západu a její knížky jsou plné půvabných žen a mužů s kolty proklatě nízko u pasu. Knížka Zapomenout na lásku je její prvotinou a vyšla v nakladatelství KKknihy již před třemi lety.  Jak si vedla tato česká autorka při svém debutu?

Zapomenout na lásku je první částí dvoudílné série Na lásku se nezapomíná. Vypráví příběh mladé bohaté dívky z Bostonu, Nell, kterou rodiče nutí do svatby. Nell se však vdávat nechce. Aby se vyhnula nechtěnému sňatku, uprchne do pouště. Bohužel však plán útěku nedomyslí, a tak celá akce skončí celkem neslavně - s uštvaným koněm v poušti bez jídla a vody čeká na jistou smrt. Naštěstí ji najde toulavý kovboj Jack a nabídne jí pomoc. 

Už z dálky to spatřil. Velké nehybné tělo padlého koně. Než k němu dorazil, kůň pošel. „Tak ten vám už neuteče,“ prohodil pochmurně k velkým tmavým ptákům kroužícím rozzlobeně nad jeho hlavou. Kdo, k čertu, mohl uštvat koně takovým způsobem? Naštvalo ho to. Neměl rád, když se zacházelo se zvířaty krutě. Zamračil se. Pohledem zapátral po stopách a našel pouze jedny, mířící od jihu a končící u mrtvého zvířete. Jezdec byl sám a dál pokračoval pěšky. Řádka stop v písku se táhla do dálky a mizela za terénní vlnou. „Sakra,“ zavrčel a vrhl znechucený pohled k bezmračné obloze. Slunce stálo skoro v nadhlavníku a každý rozumný tvor si dávno vyhledal stín.“ (Str. 4–5)

Nell zpočátku Jackovi příliš nedůvěřuje, ale namáhavá cesta a nutnost spoléhat jeden na druhého vytvoří mezi nimi silné pouto.  Jak se bude jejich vztah vyvíjet? Přerostou vzájemné sympatie v něco silnějšího? Překoná jejich láska všechny překážky? 

Děj se odehrává v Americe 19. století, ale atmosféry Divokého západu je v knížce jako šafránu. Autorka se ve svém vyprávění zaměřila především na pitvání pocitů hlavních hrdinů a jejich okolí odsunula do pozadí. Vytratil se tak zajímavý prvek, kterým se kniha mohla odlišit od tuctových dívčích románků.  

Příběh je napsán v ich-formě a ve vyprávění se plynule střídají oba hlavní hrdinové. Čtenář tak měl možnost užít si jak mužského, tak i ženského pohledu na věc, což dodalo ději zajímavou dynamiku.  Za neotřelým zpracováním příběhu však těžce pokulhával slovosled a našlo se i pár nespisovných výrazů.

Nell byla zpočátku neskutečně ubrečená. Nulové zkušenosti s přežitím v americké divočině a nízké sebevědomí a fyzická odolnost pak mohly za většinu katastrof, které ji potkaly. V průběhu se naštěstí trošku pochlapila a z vyděšené dívky se nakonec vyloupla sebevědomá žena. 

Oproti tomu Jack byl typickým mužem do nepohody. Sice nebyl úplný svatoušek, ale i tak to byl čestný, samostatný mužský zocelený nepřízní osudu, který si zvládl poradit za každé situace. Nell v něm však vyvolala tak neznámé pocity, že se choval jako nervózní puberťák, který netuší, jak se chovat k dámě. Jeho zmatkování působilo jen další nedorozumění.

Jak to v takových příbězích bývá, nechyběli ani pořádně slizcí padouši a nejrůznější nebezpečí, které testovaly pevnost mladého vztahu, dokonce i na přestřelku došlo.

Knížka Zapomenout na lásku je klasickým romantickým příběhem pro ženy, který by se mohl odehrávat v kterékoli době na kterémkoliv místě. Autorka si za kulisy svého představení vybrala Divoký západ. Osobně si myslím, že to byla zajímavá volba, ale nebyla dotažená. Nedostatečný popis prostředí však vynahradilo množství myšlenkových pochodů a citových bouří hlavních hrdinů. Našlo se i pár napínavých dějových zvratů a i závěr byl celkem překvapivý. 

Přestože jsem nebyla z knížky úplně unesená, myslím, že ve svém žánru patří k těm nápaditějším a vzhledem k nízkým očekáváním, která jsem u titulu měla, jsem byla vcelku mile překvapena.  Určitě se poohlédnu po pokračování. Minimálně proto, abych zjistila, jak to s hrdiny dopadlo a zda se spisovatelka ve psaní nějak zlepšila. Moc bych jí to přála, protože jistý potenciál tam určitě je.  


Na závěr bych ráda pochválila grafické zpracování obálky. Po knížce jsem sáhla především kvůli krásnému obrázku a myslím, že Karolína Wellartová v něm skvěle vystihla podstatu příběhu. 

Recenzentka: Jitka Kadlecová




Anotace:
Zapomenout na lásku je první díl romantického westernu o jednom bezhlavém útěku do divočiny Západu.
Nell je mladá bohatá dívka z Bostonu, kterou zoufalá životní situace přiměje k útěku daleko od domova, do drsné divočiny Západu. Je to jemná, kultivovaná dáma, zvyklá na pohodlí a komfort. Před jistou smrtí ji zachrání neznámý jezdec. Zůstane jen u tohoto setkání nebo se jejich vztah bude dál rozvíjet? 
Podaří se Nell uniknout svému snoubenci?
Jack je toulavý kovboj, bez majetku, bez domova. Jediné, co má, jsou jeho zásady a přesvědčení. Dívka, kterou zachránil v pustině, je pro něj od samého začátku záhadou. Je tajemná, velmi kultivovaná a ze všeho vyděšená. Jediné, co se od ní dovídá je, že prchá před svým snoubencem. Přesto, že jej dívčino chování znervózňuje a sám sebe přesvědčuje, že to není žena pro něj, nakonec podléhá jejímu jemnému kouzlu. Ale budou pro něj důležitější společenské rozdíly a jeho zásady, než ryzí cit, který se mezitím rozhořel?

Nakladatelství: KKnihy
Rok vydání: 2015
Žánr: Romány, Česká literatura
Počet stran: 207
Ilustrátor: Karolína Wellartová



Komentáře

  1. Knížku si s největší pravděpodobností nepřečtu, z Divokého západu jsem zatím nic nečetla, ale příliš mě to neláká, navíc pokud tam není úplně dobře vykreslené prostředí...
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat