Recenze: KAŽDÝ MÁ RÁD JULII (Anna Šuláková)

 

Strastiplná cesta životem mladé rebelky


 

Za recenzní výtisk děkuji autorce Anně Šulákové
Chci zakoupit knihu Každý má rád Julii


Výše zmíněný titul je prvotinou mladé autorky, nakladatelem je Martin Koláček, E-knihy jedou.

Po pár přečtených stránkách lze nabýt dojmu, že se jedná o detektivku, protože začátek se odehrává na policii přiznáním k vraždě. Tak tomu ale není. Seznámíme se s mladou dvacetiletou ženou, která rozhodně nežije fádní a obyčejný život. Sama sebe považuje za ztracený případ balancující mezi tím, co se ještě smí a co už ne. 

Julie nesplní všeobecné očekávání rodičů jít na univerzitu, i přes nesouhlas odjede hned po maturitě na půlroční cestu po Evropě. Během ní zažije něco, co ji nadlouho poznamená. Jen těžko hledá životní rovnováhu, připadá si špatná, ztracená, nechce se nikde vázat a zamilovat. Jedinou spřízněnou duší je její pes a také dědeček, který má Alzheimerovu chorobu a stejně osobitý pohled na svět. Aby se potrestala, uvolnila v sobě napětí a nahradila psychickou bolest fyzickou, začne se sebepoškozovat.

V ten moment mi došlo, co musím udělat. Začala jsem zlehka, ale už při prvním řezu mi bylo jasné, že je to přesně to, co potřebuji, abych se ukidnila. Jen lehké pošimrání žiletkou na kůži, takové, které nezpůsobí hluboké krvácení, jen lehké oděrky, které však po naslinění pálí jako čert. (e-kniha, 3%)

Našla práci v baru, nevyhýbá se náhodným známostem, drogám ani alkoholu. Příležitostně pracuje jako placená společnice. Využívá svého malířského nadání a fotografickou paměť a všechny partnery si maluje, aby na ně mohla zapomenout.

Jak děj postupuje, seznamujeme se s dalšími postavami, třeba znovuobjeveným přítelem z cest po Evropě, s cizincem z lesního domku, se sestrou, známým z baru či otčímem. Všechny postavy vstupují do děje ve vhodnou dobu, jsou dobře popsány. Nejen jejich charaktery, ale především dějové linky, které se nenásilně proplétají, až splynou v jednu konečnou a dovedou nás až k překvapivému závěru.

Autorka prokázala obdivuhodnou znalost života mladých lidí, nevyhýbá se ztvárnění tabuizovaných témat z oblasti sexu i drog. Kontroverzní scény jsou popsány s citem a umožňují čtenáři použít vlastní fantazii

Poznávali svět a taky jeden druhého. Znali se tak dobře, že bylo těžké rozlišit, kdo je kdo. Byli jsme my. A proto polibky, které mezi námi probíhaly za letních nocí, tolik splývaly, až se jednoho večera stalo, že bylo jedno, kdo je s kým. Ta noc byla i sdílení. Sdílení zážitků a zkušeností. (e-kniha, 7%)

Kniha se dobře čte, většina dialogů působí autenticky. Autorka dokáže udržet čtenáře v jistém napětí, poskytuje však dostatek prostoru, aby si čtenář sám udělal úsudek. Celkový dojem kazily občasné chyby a překlepy. Nedostatkem je chaotické skákání v ději, čtenář se může lehce ztratit.

Román je psaný na jedné straně jako vyprávění Julie, tedy v ich-formě, na druhé pak z pohledu vypravěče. Autorka na mnoha místech toto rozdělení porušila, chaoticky přechází z ich-formy na text psaný ve druhé či první osobě množného čísla, což může pro některé čtenáře být nepříjemné. 

Kniha ve vás bezesporu probudí emoce, kladné i záporné, a zanechá stopy. Nestane se dílem, které po přečtení odložíte a zapomenete. Není určena jen pro mladé, jak by se mohlo zdát. Na své si jistě přijdou i střední či starší ročníky, které si mohou vytvořit přehled o tom, jak žijí a přemýšlejí i jejich děti. 

Mně osobně se kniha líbila. Autorka kromě talentu prokázala cit pro vygradování zápletky, aniž by děj drhnul a působil strojeně. 

Obálka nenadchne ani neurazí. Je temná jako příběh sám. Na druhou stranu grafické znázornění siluety ženy je zajímavé a nabízí prostor pro fantazii.


Recenzentka: Jana Jeřábková



Anotace
Julii je dvacet a hned po maturitě vyrazila poznávat Evropu. Během cesty se jí stane něco nepříjemného, co poznamená záporně její další život. Připadá si zkažená, ztracená, nechce se zamilovat ani vázat na druhé, nevyhýbá se alkoholu ani drogám, v sexu je nespoutaná a živelná. Přesto, krůček po krůčku, otevírá své srdce přátelství a lásce.

Nakladatatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2017
Žánr: Thriller, Romány pro ženy
Počet stran: 260
Formát: Epub, PDF, Mobi


Komentáře