Recenze: U TELEPHONU TŘETÍ PATRO ANEB PĚT LET S PIRISEM (Bronislav Macas)


Bouřlivá studentská léta

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kniha.je

Nakladatelství Kniha.je na FB

Chci zakoupit titul U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem



Díky nově vzniklému nakladatelství se snadno zapamatovatelným názvem Kniha.je spatřilo po dlouhých čtyřiceti letech světlo světa dílo, které bylo v tehdejší době vydáno samizdatem v nákladu čtyřiceti kusů. Humorný román U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem, jehož autorem je Bronislav Macas, byl potají opisován během nocí a následně šířen mezi autorovi přátele. Jedná se o první díl studentské ságy, přičemž druhý by měl být vydán v brzké době.




Prostřednictvím knihy se ocitnete na konci sedmdesátých let mezi studenty Českého vysokého učení technického obývajícími známou kolej na Strahově. Společně s nimi budete moci zavzpomínat nejen na školství a režim tehdejší doby, ale hlavně na bouřlivé volnočasové aktivity tehdejších mladých lidí. Seznámíte se se studenty prvního ročníku stavební fakulty, kteří jsou zpočátku ze všeho vyjukaní, avšak postupem času se stávají otrlými a zaběhlými ve vysokoškolském životě.

Průměrný socialistický člověk chodí zhruba jednou denně na velkou stranu a v tomto směru nebyl Leoš Vágner výjimkou. Horší to bylo s podprůměrnou nápaditostí Jana Píchala, který si nenechal ujít jedinou příležitost, aby nezvrtl Leošovi tuto oblíbenou chvíli odpočinku způsobem nám již známým. (Str. 52)

Humorné undergroundové dílo je bohaté na postavy obou pohlaví. Nejzásadnějším charakterem je však „prvák“ Jaromír Potník, jehož vývoj budete sledovat v každém dílu této ságy. Protože je užito značné autobiografičnosti, jistě poznáte, že za postavou Jaromíra se skrývá autor. Ačkoliv se jedná o hlavní postavu, není mu věnován příliš velký vypravěčský prostor, který by nejeden čtenář očekával.

Jedná se o autorovo první dílo, a tak nečekejte nic hlubokomyslného. Nutno však vzít v úvahu, že pan Macas není původně spisovatelem, ale v první řadě absolventem Českého vysokého učení technického. Zvolené téma studentského života nabízí nepřeberné množství zážitků a zkušeností. Nejvýznamnějším z nich je členství v takzvaném Piris Clubu, jehož členy se stali mnozí vysokoškoláci.

První díl obsahuje deset kapitol, přičemž název každé z nich je odvozen od stěžejní myšlenky dané části. Se studenty v tomto případě prožijete celkem tři semestry. Příběh je vyprávěn vševědoucím vypravěčem užívajícím minulého času. Díky mnoha vystupujícím postavám budete moci sledovat mnoho dialogů, z nichž však některé působí chaoticky. Nevýhodou je totiž časté odskakování od jednoho rozběhnutého děje, což by mohlo způsobit problémy v orientaci.

Protože se budete pohybovat mezi mladými lidmi, připravte se na hovorovou řeč, slang, ironické poznámky a vulgarismy. Některé postavy mluví tak, jak jim pusa narostla a neberou si servítky, s čímž by mohl mít někdo potíže. Kromě toho očekávejte také humor typický pro lidi ve studentských letech a situace, kdy vás autor několikrát upřímně rozesměje.

Zajímavostí jsou původní ilustrace, které se do knihy podařilo otisknout z několika oxeroxovaných kopií. Namaloval je Vladimír Hobst, jenž se postaral i o vzhled obálky prvního dílu.

V červnu jsem měla čest zúčastnit se slavnostního křtu této knihy, a tak vím, že spousta knižních postav má svůj vzor ve skutečných lidech. Protože jsem román četla až po zmíněné akci, mohla jsem si některé představené spojit s jejich knižními podobami. Můj subjektivní názor na toto dílo je vcelku pozitivní, čtení mi však kazila jedna skutečnost. Mám ráda, když příběh plyne, ale v tomto případě mi vadilo neustálé střídání sledovaných postav. Když jsem si konečně zapamatovala nějaké důležité jméno, vzápětí se objevilo jiné. Z toho důvodu se na čtení musíte skutečně soustředit, ačkoliv se jedná o humorné dílo, od kterého by jeden očekával uvolnění.

U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem
bych doporučila nejen současným vysokoškolským studentům pro obohacení jejich volného času, ale i studujícím v tehdejším režimu, kteří si díky této knize připomenou své mladistvé zážitky.


Co se týče obálky knihy, přesně takovou bych u tohoto undergroundového humorného románu očekávala. Líbí se mi, že autor obálky vsadil na jednoduchost a výstižnost. Jsem zvědavá, jestli se i další díly této studentské ságy ponesou ve stejném duchu.




Anotace:
Historie a příběhy jedné studentské společnosti…
Tato kniha je naprostý UNDERGROUND 70-tých let! Bez cenzury. Groteskní prožitky a noční eskapády studentů z proslavené koleje "Sedmičky" na Strahově. Na vlastní kůži zažijete PIRIS CLUB, Vánoce na kolejích, brigády v NDR i lyžařský výcvik! Poznejte SVOBODNOU vůli k životu studentské duše. Poznejte znovu SAMI SEBE...

Nakladatelství: Kniha.je
Rok vydání: 2018
Žánr: humorný román
Počet stran: 196
Vazba: brožovaná 



Komentáře