Recenze: TAJEMSTVÍ TEMNÉ NOCI (Lucie Tomková)

Román plný jiskrné vášně!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Klika a autorce Lucii Tomkové.
Chci zakoupit titul Tajemství temné noci!


Letos vyšel u nakladatelství Klika debut autorky Lucie Tomkové. Podle anotace a knižní ilustrace jistě hádáte, že se jedná o erotický román. Máte pravdu. Lehce dramatická četba pro ženy, které touží po erotických scénách, romantice, vášni a lásce. 

Kniha je poměrně kontroverzní ukotvením textu. Bez nějakého upozornění se začítáte do úvodu románu, kde je zvláštností absence kapitol. Tedy samozřejmě je titul rozdělen na kapitoly, ale ty nejsou označené. Vždy je před nimi jakýsi úvodní text, který ihned navazuje na pokračování. Netuším, proč se Lucie Tomková pro takové atypické ztvárnění rozhodla, ale je absolutně chaotické. Pokud jste zvyklí listovat podle obsahu a označených kapitol, orientace se značně snižuje pouze na čísla stránek. Zbytečně tak titul působí zahlceně. Taková viditelná neobvyklost se podepíše také menší čtivostí a zhoršenou dynamikou. Na jednu stranu je pochopitelné, že se autorka snažila svůj román ozvláštnit, na druhou stranu to však udělala natolik nešikovně, že to čtenáře spíše odradí, jelikož příběh působí neděleně jako jeden dlouhatánský text.

„Umím žít akorát sama a jednou za tři měsíce si domluvit schůzku v agentuře. To není normální život, který vedou všichni ostatní.“ (Str. 38)

V ich-formě minulého času se odehrává vyprávění podbarvené erotikou. Hned v začátcích vás přivítá erotická scéna, která se rozprostírá na několika stranách. Autorka vášnivě a vhodně líčí intimní styk a přivádí své čtenáře do roztoužených vod. 

Hlavní hrdinka Alex žije dva životy. V tom cudném se chová jako vážená a striktní majitelka tří cukráren, ve druhém, temnějším a vášnivějším je divokou a žhavou dámou, která si velmi ráda nezávazně užívá. Alex se vázat nechce, touží po naprosté svobodě a plně využívá možností si vybírat a užívat si dle svého. 

Když shodou náhod potká Daniela, její život se začne měnit. A dívka, která žila jen po nocích, se znovu dostává do kolotoče vzájemného poznávání. Jenže co když Daniel není jediný, který se kolem Alex začne motat? Obtíže jsou na světě!

Hrdinové jsou méně uvěřitelní, někteří působí ploše nebo jsou nevyvážení. Na postavách by bylo vhodné ještě zapracovat, především hlavní hrdinka postrádá věrohodnost. Mají své dobré i špatné stránky a ta lidskost i emoce je dělají  o trochu živějšími. 

Zajímavé ztvárnění erotického románu a lehčího dramatu. S muži není lehké pořízení, především, když se do vztahů zaplete nejen chtíč, ale také emoce, romantika a láska. Lucie Tomková dokáže své čtenáře i překvapit a zaujmout. Přirozené zvraty se bohužel střídají s těmi účelovými, ale vhodně dokreslují plynule se odvíjející děj, který je místy okázalejší. Dokonce ve vás příběh rozjitří nejen city, ale také napětí.

Čtenářky romantických a erotických knih budou příjemně překvapené, protože téma není nejobyčejnější a autorka ho dokázala podnětně uchopit. Pravda, náročnější čtenářky podlehnou dojmu, že si je román nemá čím získat, jelikož se autorka rozhodla líčit děj spíše povrchně, než aby šla do hloubky.

Vhodně popsané erotické scény jsou žhavé, vášnivé a jiskrné. Na některé čtenáře jich bude příliš a jiným to zas bude připadat málo. V tomto případě musíte předpokládat, že v erotickém románu se intimit dočkáte podstatně více, proto dílo spadá pod takový žánr, že ano. Nemějte však obavu, že se jedná pouze o erotiku. Řeší se mnoho dalšího, co vás dokáže zaujmout.

Závěr je tak nějak lehce očekávaný, alespoň jedna část. Škoda, že ten prvek zbytečného a omílaného klišé autorka nevynechala. Romantické čtenářky však budou naopak za tento fakt nejspíše rády, protože to přiostřuje atmosféru. Konec je zajímavě otevřený. Náznak, že se může odehrát nový příběh, ale také nemusí... Nechám to na vás, zda si po přečtení budete přát nové Alexino dobrodružství.

Venku začalo pršet a mně se cestou v hlavě honí myšlenky, které k sobě pouštím zřídkakdy. Jestli život, který jsem si zvolila, takhle budu žít napořád. I když zatím to vypadá, že ano. Má to své dobré i stinné stránky. (Str. 21)

Jaké je tajemství temné noci? To si budete muset přečíst samy, milé dámy. Erotický román pro ženy bych doporučila jako zajímavou, oddechovou a nenáročnou četbu čtenářkám, které mají v oblibě nejen erotiku, ale také romantiku a žádoucí jiskření. 


Knižní obálka: 
Připomíná mi jednu zahraniční, nepříliš dobře hodnocenou knihu. Pro erotický román víc než vhodné, ovšem působí velmi laciným dojmem, což v závěru může titulu uškodit. Obsah totiž tak povrchní není, ačkoliv samozřejmě do  hlubokomyslného psychologického románu má daleko, což je nejen pochopitelné, ale také očekávané. 




Anotace: 
Jaké tajemství skrývá Alex, majitelka tří kaváren, když mizí do noci?
Její svět luxusního prádla, vášnivého sexu, rychlých aut a dobrodružství schůzek s muži sjednaných přes agenturu je narušen toho večera, kdy místo mladého společníka potká zralého, ale přitažlivého muže…

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 330
Vazba: Pevná



Komentáře