Recenze: UCHOVEJ MOU DUŠI (skupina autorů)


Nápaditá sbírka o duši


Za recenzní e-knihu děkujeme autorovi
Michalu Březinovi
Zdarma ke stažení



Na Vanili.cz vyšla prostřednictvím E-knihy jedou fantasy hororová antologie Uchovej mou duši, která je zdarma ke stažení. Na sto osmdesáti osmi stranách se rozkládá devět povídek s daným námětem duše. Stojí za to si e-knihu Uchovej mou duši stáhnout? 



V úvodu vás redaktor a autor Michal Březina informuje o tom, co můžete od sbírky očekávat a jakým způsobem tedy vznikla - některé povídky napsali redaktoři Vanili.cz a jiné titul obohatily skrze literární soutěž, již server pořádal. Poté příhodně následuje obsah a ihned po něm se máte možnost po hlavě vrhnout do prvního knižního světa...

Auto budoucnosti - Jan Vavřička
Autor v ich-formě čtivě odvíjí příběh s působivým námětem. Moderní technologie zabudovaná do Škoda Cool vás zaujme, pobaví a svým způsobem i ohromí. Trochu tam hapruje ten Reago, protože tím pádem to odkazuje na naši nebo blízkou dobu. Nejvíce zarazí závěr. Čtete, příběh vás baví a najednou se ocitáte u medailonku autora a závěr jaksi chybí. Kde je pointa? To bylo to slabé cosi na konec? Škoda, slibný začátek ani povrchnost nepřekoná. 

„Kuličko, ty mě nepřestáváš překvapovat. Jak to chceš udělat? Vždyť jsi program, počítač, umělá inteligence nebo co jsi vlastně zač.“ (Str. 10)

Mensibia - Michal Březina
V ich-formě autor hezky zvýrazňuje svou slovní zásobu a leckdy velmi šikovně zvolené výrazy. Ústřední postavou je John Kertézs, doživotně odsouzený vězeň, mající na svědomí Minnesotský masakr. Už jste o něm slyšeli? Tuhne při něm krev v žilách, ale počkejte si na námět. Z toho se citlivým dušičkám může udělat pěkně špatně. Příběh, dělený na kapitoly, obsahuje spíše známější technologie, o kterých už čtenář měl možnost číst. Moderní technologická věznice je přeci jen silně atraktivní, především když skrývá padouchy činící zvěrstva a něco, co rozhodně musíte poznat. Chlapácký akční hrdina v násilném příběhu je pošušňáním pro romantické dušičky všechny, kteří mají v oblibě tvrdší a krvavější zábavu. Závěr je přesně podle gusta... nemohu říct koho, protože bych fantastický konec prozradila a k tomu se rozhodně musíte dobrat! Jediné, co bych vytkla, je začátek druhé kapitoly, kde je jaksi nevhodně shrnuta kapitola první, jako by čtenář náhodou za tu chvilku čtení mohl na děj zapomenout. 

„Dostali jste se až na samé dno a jestli o někom z vás uslyším, nebo ho někde uvidím, rovnou ho odprásknu. Užijte si peklo, kreténi!“ (Str. 20)

Libido zahradního stínu - Ivo Fencl
Poetickým příběhem temných stínů vás provádí v ich-formě hlavní hrdinka Karolína. Charaktery působí poměrně hloupě, protože se znovu a znovu vydávají do nebezpečí bez většího zamyšlení, jako by pozbyly pudu sebezáchovy. Snové popisy a zvraty mohou některé čtenáře zmást. Opravdu záleží, jestli přímo tento styl máte v oblibě, protože je trochu složitější se v něm orientovat. Nejedná se o běžné fantasy. Ztvárnění námětu na vás sice asi nezapůsobí, ale oduševnělá myšlenka rozhodně zaujme. Závěr je stejně zvláštní jako předešlý text.

Místo mozků myslilo lidstvo po atacích Stínů pohlavními orgány. Stalo se banálními otroky sexu, ale nebylo by to možné u civilizace, ve které by neexistoval zárodek podobného otroctví. Erotický potenciál. (Str. 48)

Vy, lidé - Kristina Haidingerová
Historický příběh v er-formě čtenářům zobrazuje ústřední postavu Dominika, který šťastně vyvázl z tragédie na severu. Na rozdíl od ostatních přežil a skličovaly ho jen zlé  sny a časté bolesti hlavy. To mu nedalo spát... Líčení je silné, čtivé a reálné. Autorka psát umí, o tom není pochyb, dokáže snadno zaujmout a předkládat fakta tak, že je hltáte, ačkoliv takový námět třeba nevyhledáváte. Povídka se dělí na kapitoly s odpovídajícími názvy. Dobrodružný děj s hororovými prvky v sobě skrývá něco neobyčejného, nestvůrného a láká vás k sobě s osobitým příslibem deviantnosti. Propracované a nechutné dílo je spíše pro drsnější nátury.

Důležité je zemřít. Zemřít dříve, než… Zaklesl prsty do sebe a začal se modlit. (Str. 69)

Nesnesitelná těžkost bytí - Kristýna Malinková
V er-formě vypráví svůj příběh podnikatel s dušemi, Solo, který neprožívá pro něj ekonomicky úspěšné časy. Nejpůsobivější je, že povídka je podbarvená humorem, který udeří ve správných chvílích - je křehký i černý zároveň a o to víc mu budete spolu s povedeným a čtivým stylem psaní podléhat. Nostalgická atmosféra vše dolaďuje a kontrastuje s hrůznou temnotou, která se v Nesnesitelné těžkosti bytí skrývá... Závěr se k povídce víc než hodí, není přímo očekávaný, ale rozhodně se nad ním tvrdší nátury usmějí podobně jako u povídky Michala Březiny. Jediným problémem je, že zvraty v příběhu jsou povětšinou účelové a kazí celkový dojem.

Chcete, aby s Vámi byli navždy? Obraťte se na skutečného specialistu v oblasti psychoesoteriky a svěřte tak duši Vašich nejbližších do těch správných rukou. (Str. 78)

Do skonání světa - David Urban
Fantasy povídku s dystopickými prvky, odehrávající se především ve vodním prostředí, vypráví v ich-formě minulého času ústřední hrdina, žijící v Praze, jež je zamořená toxickým odpadem. Nezabývá se pouze přítomností, ale také minulostí. David Urban se rozhodl po svém ztvárnit tradiční námět a rozhodně na své čtenáře zapůsobí. V procítěném příběhu lze vnímat emoce, zamyšlení i chladné kouzlo, dodávající ději šmrnc. Závěr je víc než hodící, ačkoliv byste jej zřejmě neočekávali.

Držel jsem v ruce poslední lidskou duši široko daleko. Možná posledního člověka na světě. (Str. 119)

Prostě jen tak umřít - Ondřej Doležal
Neobvyklý styl psaní v er-formě zaujme hned na první pohled. Ve stejně zvláštním duchu se nese celá povídka a snaží se čtenáře upoutat svou tajemností. Na rozdíl od předchozích povídek je v této přímá řeč v kurzívě, což má svůj důvod. Pravda je, že kvůli neosobně líčenému ději nemusí zaujmout každého, ale potenciál určitě má. Záleží, jak vás okouzlí. Něco je více rozepsané, než by muselo být, ale s ohledem na téma není takové vyprávění přehnané a k příběhu se víc než hodí. Oduševnělý námět s rozřešením na konci zaujme trpělivé čtenáře, kteří čtou rádi komplikovanější díla k zamyšlení.

„Co si to namlouvám? Že z nebes sestoupila boží ruka a přivedla mě k životu? Proto, abych umřel o půl dne později? Směšné… Nechme to raději uležet. To se vysvětlí.“ (Str. 137)

Dušičkář - Magdaléna Králová
Už od začátku v sobě má příběh pohádkový styl psaní v er-formě, který dělá povídku jemnější, přívětivější a čtivější. Je jednodušší a méně obsáhlá, ale také má co nabídnout. Závěr je působivý, dojemný i nostalgický zároveň, i když kvůli té pohádkové jiskře zní méně uvěřitelně.

Dušičkář byl jako nějaké věčné, nesmrtelné strašidlo; každý rok na den přicházel a nabízel své čáry, aniž kdokoli doopravdy věděl, v čem spočívají nebo odkud sám obchodník pochází. (Str. 158)

Anubis - Jana Pacáková
Na rozdíl od předchozích příběhů obsahuje citát úvodem, což je příjemná změna. Závěrečná povídka je psána formou deníkových zápisků doktora Johna D. Becketta. Ten čtenáře zavádí do Egypta, kde pracuje s expedicí odborníků z Oxfordské university na různých vykopávkách. S ohledem na styl psaní je děj méně dynamický a akční, z počátku neoslní, ale později se začíná vše více zamotávat a být čtivější. Pokud máte v oblibě egyptologii, zřejmě vás text zaujme mnohem víc než ty, kteří k tématu zas až tolik netíhnou. V závěru budete překvapení a to je dobře. Závěrečná povídka by přece jen měla být překvapující, což se rozhodně povedlo.

Chtěl jsem své poznámky z tragické výpravy do Egypta roztrhat, jenže jsem si to zase rozmyslel. Musím psát dál! Musím to ze sebe nějak dostat, jinak se zblázním! (Str. 186)


Zajímavostí sbírky je medailonek každého autora, který naleznete po ukončení jeho povídky. Protřelé a šikovné, ocení znalci a detailisti. Hororové, erotické i sci-fi a fantasy prvky jsou velmi vhodně zakomponovány a bylo na každém autorovi, jak je využije. Neřekla bych, že by něco bylo přes čáru, i když najdou se příběhy, které vás znechutí nebo vás zamrazí.

Sbírku i přes některé nedostatky lze hodnotit kladně. Až na první, nejslabší příběh, který je ryze pro nenáročné čtenáře, nadchne i ty náročnější, kteří v ní naleznou některé povídky, jež si je mohou získat svou propracovaností a úrovní. Oceníte, že se povídky opravdu hodně liší, ať už pojetím daného tématu, či rozdílným stylem psaní a ústředními postavami. Jsou si nepodobné, a přece námět duše ztvárňují velmi nápaditě.


Knižní obálka: 
Tak ta vás rozhodně zaujme na první pohled. Ilustrace je propracovaná, barva světla a temnoty v kreativním ztvárnění se rozhodně neztratí. 




Anotace: 
Antologie čtyř povídek dříčů z portálu sci-fi Vanili.cz a pěti nejlepších povídek fanoušků Vanili.cz –patero povídek vzešlo z literární soutěže Uchovej mou duši, kterou organizovalo Vanili.cz v roce 2017. Povídky devíti českých autorů na téma duše jsou průřezem všech subžánrů fantastiky.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: Horory, Sci-fi a fantasy
Počet stran: 188
Formát: Epub, Mobi, PDF


Komentáře