Recenze: ČEKALA JSEM DLOUHO! (Danka Šárková)

Dlouhé čekání na nové šance




Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové.
Chci zakoupit knihu Čekala jsem dlouho!



Na Podpoře českých autorů jsme od autorky Danky Šárkové četly a recenzovaly několik knih (Horal(ku) a Světlo a tmu). Novela, kterou bychom rády na projektu představily tentokrát, se jmenuje Čekala jsem dlouho! Stejně jako u předchozího titulu Zašívaná panenka se i tady jedná o psychologický krátký příběh

Příběh začíná v roce 1968. Autorka sice jednou větou zmíní sovětskou okupaci, ale stěžejní událostí pro čtenáře je devatenáctiletá Martina, jež se chystá spáchat sebevraždu. Zjistí totiž, že je těhotná, ale ne se svou velkou láskou Vilémem, který emigroval do zahraničí, ale s jakýmsi Karlem, kterého ani pořádně nezná.

"Mami, jsem těhotná," oznamovala matce týden po tom, co nedokázala skočit pod vlak. Přece jen se v ní hnul alespoň kousek svědomí.
"Cože?"
"Jo."
"To nemyslíš vážně! Ten hajzl ti udělá dítě a zdrhne za hranice. Můžeš mi říci, co budeš dělat? Svobodná matka v téhle době to nebude mít jednoduché. Jak dlouho jsi v tom?" rozčilovala se. (Str. 12)

Osud má však s Martinou jiné plány. Porodí zdravou holčičku Aničku. Její mateřské instinkty však nenaskočily a ona stále častěji Aničku odkládá ke své matce Květě. Ta ostatně na péči o vnučku ochotně slyší a souhlasí s tím, že ji bude vychovávat. Život však pokračuje dál a končí v roce 2015, kdy se koloběh příběhu uzavře.

Kniha je vyprávěním o generaci tří rozdílných žen, které čekají dlouho nejen na svou příležitost v životě, ale také na lásku. Titul čtenáře rychle vtáhne do děje. Jedna z hlavních postav, Martina, byla neskutečně protivná a vydrželo jí to až do konce příběhu. Její povaha byla těžko rozklíčovatelná. Ne každá žena je připravená na mateřství a v době, kdy Martina čekala Aničku, na rodičovství nebyla ani zralá. Anička tak vyrůstala u babičky. Sice byla ochuzená o matčinu lásku, ale babička ji plně nahrazovala.

První část je věnována Martině. Je vypočítává a jde si tvrdě za svým cílem. Po revoluci rozjela podnikání, které ji ovšem sebralo všechen volný čas. V druhé části se blíže seznámíme s Aničkou. I ona začala podnikat – založila si malé nakladatelství a sama také píše. Jak se jí podaří prosadit na knižním trhu? Jak dopadne Martina se svým přílišným zápalem do podnikání?

Vyprávění se může právem řadit mezi psychologické příběhy. Danka Šárková dobře vykreslila všechny postavy, které ve čtenáři zanechají emoce. Do postav se snadno vžívá, protože podobné situace mohou potkat každého z nás.

Čtenář by mohl ocenit, kdyby kniha byla o něco delší. I když v knížce bylo vše výstižně popsáno, některé situace by mohly být rozepsány více.  Autorka však na vcelku malém rozsahu dala do novely maximum.

Kniha je vhodná spíše pro ženy. Už jenom tím, že hlavní slovo mají spíše ženy než muži. Mohla by se také líbit příznivcům dramat a životních zvratů.

Novelu hodnotím velice kladně. Zanechala ve mně rozporuplné dojmy, které se týkaly Martiny a její povahy a vztahu k Aničce. A tak vypadá kvalitní literatura – příběh se má líbit a má vyvolat různé reakce.


Knižní obálka působí melancholicky – lavička v podzimně zbarveném listí vyvolává dojem opuštěnosti a samoty.






Anotace
Krev není voda. Jak spolu vycházejí ženy z jedné rodiny, když má každá úplně jinou představu o tom, jak chce svůj život prožít? Změnilo se toho tolik v lidské společnosti?  Nejstarší Květa se upíná k modelu muž živitel, její dcera Martina prahne po tom být úspěšnou podnikatelkou a mladší Anička se touží uživit svojí kreativitou. Opravdu chtějí to, co si vysnily, nebo je osud jenom zkouší, co vydrží? Jak ovlivní jejich životy partneři, a co když do jejich života zasáhne emigrace, nemoc nebo smrt? Říká se, že teprve v bolesti člověk pozná své hlubší vědomí.

Kniha Čekala jsem dlouho je o soužití tří generací v letech 1968 až 2015. Zjistíte, že nikdy není pozdě a že na svou životní lásku je možné čekat i padesát let. Děj knihy vás vtáhne natolik, že se v ní občas najdete - ať v roli babičky, matky, dcery, vnučky nebo jako děda, otec, manžel, milenec či syn někoho z nich.


Nakladatelství: AMI Publishing
Rok vydání: 2015
Žánr: novela s psychologickými prvky
Počet stran: 128
Vazba knihy: pevná

Komentáře