Recenze: ZAŠÍVANÁ PANENKA (Danka Šárková)

Zašívané rány na duši




Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové.
Chci zakoupit knihu Zašívaná panenka.



Danka Šárková je autorka, která má na svém kontě devět titulů. Poslední příběh vyšel teprve nedávno. Na Projektu Podpory českých autorů jste si mohli přečíst recenze dvou knih – Horal(ky) a Světla a tmy

Zašívaná panenka je krátkou novelou s psychologickými prvky a hrdinkou, která se díky svému myšlení a postoji k životu postaví čelem k těžkým ranám osudu.




Děj čtenáře přenese v čase zpět do roku 1988. Lada je mladá žena, která ilegálně vede přednášky na téma svoboda, síla myšlenek a láska k životu. Je hodně ovlivněna východní filozofií a své studenty učí, aby se naučili mít rádi nejen své okolí, ale i sami sebe. Jistě si dokážete představit, jaká politická situace vládla v těchto letech. Lada a její přátelé byli trnem v oku Státní bezpečnosti a nikdo z nich nevěděl, jestli nebudou prozrazeni.

Lada se seznámí se svým budoucím manželem Robertem. I přes třídní rozdíly se do sebe zamilují. Jenže se přihodí neštěstí, jež ovlivní jejich budoucnost.

Připadám si jako zašívaná roztrhaná plyšová panenka, kterou zašila maminka svému dítěti poté, co skončila v hubě jejich hravého psa. Taky jsem skončila v hubě někoho, kdo chtěl ukojit svou zrůdnou vnitřní potřebu. (Str. 48)

Přednášky, které Lada pořádala tajně, po revoluci zlegalizovala a stala se veřejně známou osobností. Díky obrovskému optimismu, se brzy vzpamatovala z tragédie, která ji postihla. Neustále na sobě pracuje a nepřipouští si žádný smutek. Zato Robert po revoluci ztratil veškerou energii a chuť do života.

Novela má jen něco málo přes sto stran, ale určitě by si kniha zasloužila dvojnásobné množství. Autorka sice napsala lehce psychologický příběh, ale chyběly mu do hloubky propracované postavy. Jediná z postav, která tuto podmínku mohla splňovat, byla Lada. Ale ani jí jsem se nedokázala pořádně dostat pod kůži a neuměla jsem s ní soucítit. Rozuzlení příběhu je snadno předvídatelné, překvapení se tedy nekoná.

Čas v knize plyne velmi rychle a také nerovnoměrně. Na sto stranách je zmíněno dvanáct let života protagonistů. Velký sedmiletý skok v čase čtenář najde v jednostránkové kapitole, zatímco revoluční rok si autorka vychutnala na čtyřiceti stranách.

Tragédie, která manžele Jandovi postihla, byla opravdu hrozná, ale ač jsem se snažila, moje pocity zůstaly nedotčeny. Je to škoda, protože kniha měla opravdu velký potenciál, aby se stala psychologickou literaturou.

Příběh vypráví Lada v ich-formě. Větší část je psána v přítomném čase, vzpomínky logicky píše v čase minulém. Titul je rozdělen do kapitol a podkapitol, jejichž názvy se stupňují, například „Skvěle”, „Skvěleji” a „Nejskvěleji”. K tomu je přidán příslušný letopočet.

Zašívaná panenka se četla dobře. Vzhledem k malému počtu stran ji čtenář může přečíst během jednoho dne. Mohla by se líbit čtenářům, kteří nemají rádi dlouhé romány, za to jsou zastánci rychle plynoucích knih. Pokud však hledáte příběh k hlubšímu zamyšlení, nejspíš by se vám titul nemusel zamlouvat.


Knižní obálka působí vcelku jednoduše, avšak plně vystihuje význam textu. Červená barva může znamenat nejen barvu krve, ale také vitalitu a energii. Přesně taková je Lada - silná a sebevědomá žena.





Anotace
Manželé Jandovi spolu žijí roky v jedné domácnosti, ale teprve po letech zjistí, že se vůbec neznají. Protiklady dvou zcela rozdílných osobností a vzájemná tolerance jim skýtá nemálo krásných okamžiků, ale též vyhrocených situací, kdy jde o vlastní životy. Až na malá škobrtnutí by oba propluli desetiletími, ale vše změní příjezd záchranné služby…

Hlavní hrdinka Lada vám barvitě líčí svůj osud, který se s ní nemazlil. Svým myšlením a láskou k životu najde vždy cestu, jak být šťastná. Učí to klienty ve svých seminářích a jistě osloví mnohé čtenářky, které zjistí, že velký životní problém je jen zkouškou na jejich životní cestě.


Nakladatelství: AMI Publishing
Rok vydání: 2016
Žánr: novela s psychologickými prvky
Počet stran: 112
Vazba knihy: pevná


Komentáře