Recenze: TEN, KDO JINÝM JÁMU KOPÁ (Jan Holan, Martin Bartůněk)

Divoký západ, který toužíte zažít na vlastní kůži!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Portál na FB

Chci zakoupit originální gamebook Ten, kdo jiným jámu kopá


Poslední dobou se na literární scéně začínají objevovat gamebooky. Je jasné, že tento žánr je na vzestupu a vy máte možnost pořídit si jak tištěnou, tak i elektronickou podobu. Vyčnívá nad nimi svým názvem a námětem publikace Ten, kdo jiným jámu kopá. S titulem jste se mohli setkat prostřednictvím Startovače, na kterém autoři a ilustrátorka úspěšně finišovali a díky podpoře čtenářů zpola knihu a zpola hru vydali u nakladatelství Portál. Jedná se o horkou novinku, která zaujme na první pohled a ztvárňuje hru odehrávající se na Divokém západě.

Styl psaní v er-formě se týká především hlavního hrdiny Jáchyma, prostřednictvím kterého prožíváte různorodá dobrodružství. Vy sami si totiž vyberete, jakým způsobem bude Jáchym pokračovat ve své životní pouti. Autoři si pro vás připravili několik možností, ze kterých je radost vybírat - návrhy lze hodnotit na škále vtipné bláznivosti až po surovou, lehce černohumornou realitu. Ačkoliv podle názvu byste očekávali morbidní dílo, tak v tomto případě vás zklamu, nebo potěším, autoři nepodlehli pouze jednomu směru a spíše než bombový humor, při kterém létají údy, se zaměřili na podmanivost a vřelou zábavu, která uspokojí každého čtenáře. 





Vtipný humor, místy ostrý, černý, veselý, hřejivý, bláznivý... no, zkrátka rozličná zábava a kreativní zvraty nejsou natolik výrazné, aby zastínily příběh i samotný požitek ze hry. Zasmějete se, ale spíše jej vnímáte jako tvůrčího hada, který se plazí celým počinem a kdykoli se mu zachce, vás uštkne. Nemáte šanci se ubránit. Chcete-li ostrovtip k něčemu přirovnat, tak dle článku na stránkách nakladatelství Portál je originální humor inspirovaný Monthy Pythony, Červeným trpaslíkem či Stopařovým průvodcem po galaxii. 

Podstatným prvkem je samozřejmě začátek knihy, kde jsou čtenářům vysvětlená pravidla. Rychlým, pochopitelným způsobem a bez nadbytečných textů. Nemáte tedy čas se začít nudit a už si k ruce připravujete papír, tužku, pastelky, gumu a šestihrannou kostku. Díky protřelosti autorů se však obejdete i bez kostky. Stačí otočit na kteroukoliv stránku a dole v pravém či levém rohu kostku nalezneš. Jak vás předem informují, tak i během hry se mohou některá pravidla upravovat či se objevovat jiná s ohledem na nové předměty, ale vše je patřičně vysvětleno.



Bez obav se můžete pustit do hry, při níž vás neprovází pouze protřelý humor, ale také kreativní možnosti a lákavý děj. Šikovné je, že čtenář může hrát prostě sám jako jednotlivec, či si k tomu přizvat pomocníky, s nimiž samozřejmě hra bude trvat déle kvůli pročítání více textů. Poklidně vás mohu informovat, že přestože je potřeba několik hodin k hraní, tak jestli nemáte čas, klidně si můžete gamebook rozkouskovat do několika dní. Vše máte zapsáno, díky působivému ději nehrozí, že zapomenete, co jste s Jáchymem prožili a v klidu si dohrajete, aniž byste se stresovali časem.

Gamebook pozdvihují ilustrace Julie Opletalové, která s nápadem vytvořit Ten, kdo jiným jámu kopá podle všeho přišla jako první. Na přední straně knihy její jméno nenaleznete, ačkoliv ilustrátoři jsou běžně zviditelňováni na přebalu. V tomto případě musíte otočit na zadní stranu knižní obálky, kde si můžete o všech třech autorech pár podstatných informací načíst.



Všechny ilustrace uvnitř publikace jsou černobílé, což je dostačující a očekávané, protože barevné kresby by vás zbytečně rozptylovaly. Obrázky nejsou pouze na okrasu, ale také doplňují samotný děj a zobrazují vše, co potřebujete znát, a to např. mapu tohoto knižního světa. Styl ilustrátorky je svěží, lehce temný a působivý, takže její podporu při čtení určitě oceníte.

Hraní však není jediné, čím vás autoři uchvátí. Soutěživé hráče/čtenáře, kteří touží po zaznamenání úspěchů a bonusových utkání, potěší výzvy, na které v průběhu hraní můžete narazit. Na závěr je v knize dvojstrana, kde si své úspěchy můžete barevně vyznačit a chlubit se jimi. Po té následují informace o všech třech autorech knihy, o něco detailnější, než byly na přebalu.



Závěr... Já osobně jsem slyšela ďábelský smích všech tří autorů, protože... Nemohu hodnotit, zda je to běžné, jelikož se jedná o můj první gamebook, ale rozhodně je výsledek protřelý a vlastně i očekávaný, když se nad tím zamyslíte. Ti, kteří mají v oblibě definitivní závěry, mohou být zklamaní.

Komu bych knihu doporučila? Zábavný a kreativní gamebook podle mého názoru může nadchnout každého, jelikož se autoři snažili vše přizpůsobit tak, aby zacílili na co nejvíce čtenářů a hráčů. Tento úspěšný tah jistě přinese spoustu spokojených čtenářů, kteří hru nehráli naposledy. Ačkoliv je dílo spíše orientováno na dospívající čtenáře, tak po svém hraní mohu říct, že bude vyhovovat i dospělým hráčům, kteří nevyhledávají kontroverzní titul, ale naopak zábavný a nápaditý.


Knižní obálka: 
Jasně hovoří k danému tématu a zaujme na první pohled. Originální styl ilustrátorky je skutečně hodně chytlavý.




Anotace:
Ruku na srdce, každý z nás ve svém životě alespoň na chvíli zatoužil po tom stát se hrobníkem. Je v tom jakési morbidní poetično a na cylindry prý holky fakt letí. Navíc člověk potká spoustu zajímavých lidí, i když toho většinou už moc nenamluví. Změna povolání je ovšem zásadní krok a tak nabízíme přijatelnější alternativu - kup si tuhle knihu a staň se skrze ní na chvíli hrobníkem Jáchymem Ringerem. Určuj jeho kroky napříč divokým západem – tak divokým, že by i staré westerny zbledly závistí, kdyby už nebyly černobílé. Kopej hroby, spřátel se s mravenečníkem Brandonem, ochutnej zmrzlinu ze sleďů, přidej se k pochybné církvi a bojuj s krvežíznivými indiány a děsivou byrokracií. Tak do toho, mrtvoly se samy nezakopou! A díkybohu za to – jinak by byl Jáchym bez práce.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: gamebook, young adult
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná



Komentáře