Recenze: KATOVSKÁ LÁSKA (Saša Nový)

Homosexuální romance ze středověku

Dnes jsem pochopil, že to nebyla hra. Byl to život. Tvrdá realita. (Str. 22)


Za recenzní e-knihu děkuji e-shopu Palmknihy a eReading

Palmknihy a eReading na FB

Chci zakoupit titul Katovská láska


Chvíli po vydání debutu Kudy, kam? publikoval autor novelu Čert tě vem, která se svým způsobem předchozímu románu podobala. Neotřelý námět se však pokusil ztvárnit ve svém třetím díle s neméně působivým názvem Katovská láska. Opět se jedná o LGBT žánr, který pojednává o lásce dvou mužů. 

V ich-formě minulého času se autor více zaměřil na popisy a rozšířil svou slovní zásobu. Dbal na spisovnost jako v předešlých dílech, ale s ohledem na téma už onen styl nepůsobí tolik křečovitě. 

V první kapitole se čtenář dozvídá, že se ocitá v době, kdy vládl král Karel IV. Kdesi u Berounky po cestě z Prahy se v er-formě setkává s nepodstatným hrdinou, který se za zvláštních okolností stává otcem ročního chlapce. Kat Jakub mu dal jméno Marek. Měl jen jeho a svého koně Jiskru...

V dalších kapitolách se děj odehrává již v ich-formě. Svůj příběh vypráví hrdina Marek, který ve svých devatenácti letech přišel o otce. Má za to, že po něm přebere neatraktivní práci, ale zjistí nečekanou novinku. Nejenže se musí vyrovnávat se ztrátou otce, ale do jeho života přichází další nepříjemné změny...

Marek, syn kata z města Berouna, je devatenáctiletý muž, který na vlastní pěst musí poznávat svět a čerpat z toho, co ho otec naučil. Nemá pro strach uděláno, ale nezalekne se a neuteče při první příležitosti. Je to emotivní a sympatický hrdina, který si vás postupně bude získávat. 

Vítek, syn rytíře Ctirada ze Smolné, má spíše ženské rysy a štíhlou postavu, avšak to vůbec nevadí, protože má chrabrou a bojovnou povahu. Nebojí se vyjít vstříc konfliktu a řešit jej se vší sebejistotou. 

Charaktery jsou propracovanější než v předchozích dílech, ovšem jako by autor měl najetý svůj vlastní scénář a podle něj postavy psal. Působí víceméně jako přes kopírák, což čtenáři, který přečetl předchozí tituly zrovna neučaruje.

Jednoduchý děj převážně řeší mezilidské vztahy, muži k sobě poměrně rychle nachází cestu a navazují přátelství. Autor se snaží zobrazit i tehdejší dobu, což se mu poměrně daří v rámci romantické četby. Zvraty nejsou příliš promyšlené, spíše se příběh snadno odvíjí, aniž by se čtenář dočetl o nějakých závažnějších a působivějších problémech, které se v dané době mohly ve vztahu dvou mužů objevit. 

Jedná se tedy o romantickou knihu, ve které se do sebe zamilují dva muži. Romantika a nepřehnané erotické náznaky jsou přirozeně vystiženy, i když se velmi podobají ztvárnění v předešlých romancích. To trochu kazí celkový náhled na knihu, když se čtenář dočká pramalé obměny. 

Téma je opravdu hodně zajímavé a podnětné, ale bohužel jej autor pojal spíše jako odpočinkovou četbu a neztvárnil vše, co by na čtenáře mohlo udělat dojem. Přitom by bylo skvělé takový námět pořádně rozvést a zabřednout do hloubky, ovšem autor, jako by se bál, opět líčí romanci spíše povrchně. 

Zajímavostí jsou poznámky pod čarou, ve kterých autor vysvětluje různé podnětné informace. Ať už se jednalo o společné spaní v jedné místnosti či homosexualitu ve středověku. 

Závěr byl opět nejpůsobivější, i když možná v návaznosti na předchozí děj trochu přehnaný. Ne každý za něj bude rád, ale takové méně obvyklé rozuzlení přišlo vhod, nicméně s ohledem na předchozí knihy jsem jej očekávala. 

Katovská láska má své kouzlo, ale neosloví každého. Pokud očekáváte příběh, který vás uchvátí a očaruje, tak bohužel autor téma plně nevyužil a čeká vás romance toliko podobná jeho předešlým dílům. Opět bych doporučila nenáročným čtenářům, kteří hledají romantickou četbu ze středověku. 


Knižní obálka: 
Prakticky se jedná o navrstvení několika ilustrací, ale kýžený efekt je poměrně zdařilý. Zaujme na první pohled, i když po bližším zkoumání už se vám tolik líbit nemusí. Podle mého naproto dostačující.




Anotace: 
Román o lásce dvou mužů v době panování Karla IV. Dokáže láska překonat stavovský rozdíl mezi urozeným mladíkem Vítkem a hrdinou příběhu, nalezencem, kterého vychoval kat?

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: LGBT
Počet stran: 367
Formát: Epub, Mobi, PDF





Komentáře