Recenze: ČERT TĚ VEM (Saša Nový)

Jednohubka pro nenáročné



Za recenzní výtisk děkuji e-shopům Palmknihy a eReading

Palmknihy a eReading na FB

Chci zakoupit titul Čert tě vem!



Český autor Saša Nový vydal u nakladatelství E-knihy jedou již tři elektronické tituly, které se týkají LGBT žánru. Po debutu Kudy, kam? následovala novela Čert tě vem a jako poslední vydal historický román Katovská láska. Všechna díla mu vyšla v tomto roce poměrně rychle po sobě. 

Jednoduchý styl psaní v er-formě je slušný, pokud si uvědomíte, že se jedná o nenásilnou odpočinkovou četbu. Bohužel jej kazí přespříliš spisovná přímá řeč, která nevyznívá autenticky. Středně dlouhé kapitoly bez názvů ubíhají poměrně snadno, ale z počátku nenadchnou. 

Začátek je z celého příběhu nejvíce povrchní, což byl možná účel. Jelikož sám ústřední hrdina působí plytce. Je to mladík, který hledá pouze povyražení a užívá si života jako bohém. Nechce se vázat a svědomí ho dvakrát netrápí. Zkrátka bere, co život nabízí, pokud to není láska...

Michal však má důvod k tomu, proč se obává hlubších emocí. Neměl zrovna snadný coming-out. Tu prázdnotu v sobě zaplňuje nezávazným sexem a alkoholem. 

Oproti tomu Marek, který je o deset let starší, ví, co chce. Nehledá lásku na jednu noc. Má dobré zaměstnání a za sebou dva vážné vztahy. Když se mu do cesty připlete Michal, moc dobře tuší, co by chtěl... Jenže chce to i Michal? 

Autor se snažil své postavy propracovat, ale jak už jsem vás informovala, tak vše bohužel kazí ona přímá řeč, díky níž někdy vyznívají až komicky. V jedné části od svého zlozvyku autor upustil a hned byli hrdinové živější. Vylíčení jsou nejvíce hlavní hrdinové, kterým se snažil dát základy a popsat je tak, aby čtenář pochopil jejich jednání. Vedlejších postav není mnoho, příběh díky tomu nepůsobí zbytečně zahlcený.

Jednoduchý děj ubíhá pozvolna, ačkoliv poslední čtvrtina novely je dynamičtější a také nejzajímavější. Do té doby se toho moc neděje, pouze poznáváme Michalovy zvyky a začínáme chápat, proč je takový, jaký je. Děj se odehrává převážně z úhlu pohledu Michala, ale pár kapitol je sepsáno tak, aby čtenář měl možnost blíže poznat i Marka. 

Ačkoliv se v knize objevuje romantika, ke konci možná na někoho až přeslazená, nemusíte mít obavy, že by vás autor překvapil erotickými scénami. Náznaky jsou poměrně jasné, ale žádné rozepisování intimních scén, které by možná někoho mohly znechutit nebo jiné naopak oslovit. Saša Nový neměl v úmyslu dělat ze své v závěru romantické jednohubky erotický román, což někteří rozhodně oceníte. 

Pravdou je, že Čert tě vem je opravdu taková jednoduchá jednohubka, která toho moc nenabízí. Autor se sice snaží dodat jí hloubku, ale pro náročnějšího čtenáře to působí spíše jako pouhý pokus, který se zrovna nevydařil. 

Závěr příběhu je nejzajímavější, ale také poměrně zrychlený a ohledně emocí obou hrdinů také méně uvěřitelný. Romantické dušičky však za takový konec budou rozhodně rády. 

Komu bych knihu doporučila? Čtení nenáročné čtenáře, kteří si v žánru LGBT libují, může na pár hodin potěšit, jelikož novela není nijak obsáhlá. Ovšem pokud hledáte něco výraznějšího a propracovanějšího, zřejmě byste se měli poohlédnout po jiném titulu. 

Jako čtenářka náročnějších děl jsem si na své nepřišla, ale jelikož jsem něco podobného očekávala, nebyla jsem zklamaná. Jen díky tomu, že mám raději akčnější děj a v tomto případě se toho moc nedělo, se mi příběh nečetl lehce. 


Knižní obálka: 
Ilustrace je dostačující. Jasně odkrývá romantický i erotický podtext a přitom není zbytečně komplikovaná. 




Anotace: 
24letý, krásný, mladý muž, Michal, co má rád sex, peníze a sám sebe. O deset let starší Marek, který už něčeho v životě dosáhnul a ví, co chce. Dva rozdílní kluci. Přesto se jednoho večera potkají na internetové seznamce. Má jejich setkání vůbec význam? Mají si ti dva co říct? O tom je novela Čert tě vem.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: novela, LGBT
Počet stran: 90
Formát: Epub, Mobi, PDF



Komentáře