Kam pro sci-fi a fantasy VI.

Nakladatelství Straky na vrbě je známé nejen díky neobvyklému a ryze českému názvu, ale také díky antologoii Žoldnéři fantazie. Každoročně se k žoldnéřům totiž můžete přidat a ani letošní rok není výjimkou. Můžete zkusit své štěstí a pokusit se proplout svou povídkou až mezi autory, kteří začínají příběhy ve sbírkách a pokračují samostatnými romány. Zřejmě jste už o Strakách na vrbě slyšeli, a pokud ne, je na čase udělat si řádný přehled v nakladatelstvích, která vydávají české sci-fi a fantasy! 


se podle všeho převážně specializuje na různé sborníky, ale můžete v něm zakoupit i samostatné romány tohoto žánru.

Na projektu Podpora českých autorů jsme se s nakladatelstvím seznámily především díky spisovatelce Jitce Ládrové, která u Strak na vrbě sestavila již druhý ročník sborníku Zpívající věže. Za prvním titulem Zpívající věže následovala po půl roce publikace s názvem Struny osudu. Podle všeho autorka chystá i třetí díl, který se tentokrát bude týkat božstva světa Nejmocnějších. Jitka Ládrová se však poprvé ukázala na literární scéně se svou povídkou Pomoc osudu, která vyšla ve sbírce Žoldnéři fantasie: Inteligentní ledovce a jiné zrůdy. Možná znáte i její příběh Zákon smečky ze sbírky Mlok 2016.



Nedávno jsme vás formou recenze informovaly o románu Tři bábiny kobyly – Věra Mertlíková, který vyšel v listopadu minulého roku. Menší, ale obsahově široká, brožovaná knížečka naši recenzentku mile překvapila. Historické fantasy s motivy slovanských pověstí je vlastně autorčiným vydařeným knižním debutem, jelikož se před tím specializovala pouze na povídky, které vyšly v různých sbornících. Na projektu jsem se s ní již setkala u příběhu Pravda o strážci z Hoganova přístavu, povídka je zhodnocena v recenzi Zpívající věže


Jak už jsem vás informovala, tak nakladatelství Straky na vrbě se může těšit popularitě díky neotřelé fantasy antologii Žoldnéři fantasie. Ráda bych zmínila osmý díl s názvem Odvrácená strana světa, který vyšel v roce 2017. Je v něm totiž hostující povídka známého a uznávaného autora Miroslava Žambocha, který si svými díly získal nejednoho fanouška tohoto žánru. Naleznete tu samozřejmě i další známé či méně známé autory a autorky. Například Věra Mertlíková, o které jsem mluvila v předchozím odstavci, sborník obohatila o svou povídku Hovězí spravedlnost. Nebo Leonard Medek, známý autor dobrodružného fantasy, který má na kontě už pěknou řádku velmi kladně hodnocených knih. Já osobně mám rozečtený sborník Žoldnéři fantazie: Inteligentní ledovce a jiné zrůdy, který vyšel v roce 2015. I v něm se uchytila Věra Mertlíková, tentokráte s povídkou Deset. V brzké době chystám recenzi celé antologie, která vyjde jako má samostatná nerecenzní četba na webu Svět Mezi Řádky. Ale už nyní vás mohu informovat o tom, jak silně na mě zapůsobil příběh Osberht Karla Doležala. Autor se účastnil i jiných sborníků. Jeho povídky naleznete nejen v dalších dílech Žoldnéřů fantazie, ale i Kočasu 2013 a 2012. 



Knižní tip

Tím se v tomto případě stává sborník, který by podle edičního plánu nakladatelství měl vyjít 24. května 2018. Jedná se v pořadí již o devátou antologii Žoldnéři fantazie s názvem Na stopě zločinu, kde se objeví díla kupříkladu Karla Doležala či Terezy Holubové.



Bonusová soutěž! 


>> Napiš do komentáře svůj oblíbený český sci-fi nebo fantasy titul a projekt Podpora českých autorů tě za to odmění knihou!
>> Nezapomeň připsat kontakt dle tvého výběru, na který tě v případě výhry máme kontaktovat nebo odpověz na otázku do komentáře pod příspěvek Kam pro sci-fi a fantasy VI. na naší FB stránce.


Podmínky soutěže: 
* Soutěž trvá od 04. 05. 2018 do 05. 05. 2018
* Soutěž sponzoruje projekt Podpora českých autorů.
* Losování proběhne prostřednictvím online generátoru náhodných čísel.
* Pokud se výherce do 72 hodin neozve, losování proběhne znovu.



Komentáře

  1. To není úplně lehká otázka, protože oblíbenců mám fakt hodně. Teď momentálně vede kniha, kterou zrovna čtu. Jmenuje se Stín, napsala ji Johana Tichá a koupila jsem ji v levných knihách za kilčo. O to větší překvapení to je. Slečna píše skvěle a lehoučce, navíc příběh je zajímavě rozjetý a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Normálně bych nejspíš uvedla někoho ze stálic české fantasy a sci-fi scény, ale tahle kniha si zaslouží, abych na ni trochu upozornila. Nehledě k tomu, že místo na poličce oblíbenců má jisté od první kapitoly :)
    kontakt na mě je: nikolaoss.trojtecka@seznam.cz
    A všem slavnějším autorům se omlouvám, že jsem neuvedla jejich dílo :D to neznamená, že vaše knížky nemiluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že slavnější autoři ti to odpustí. :D A my děkujeme za knižní tip!

      Vymazat
    2. Já doufám :D poslední dobou mám hodně chutě na neznámé knihy a nové autory. A zatím jsem příjemně překvapená.

      Vymazat
    3. Tak to je super! Experimenty se vyplácí, přeju hodně štěstí i do budoucna! :)

      Vymazat
  2. v oblasti ceskych autoru se pohybuji jen chvili, takze nemam jeste z ceho tak moc vybirat... ale momentalne ctu Areston a je to pecka :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Sice zjevně přicházím pozdě, ale i tak díky za pěkné zmínky o mně, potěšily. Jestli se líbil Osberht, tak bych jen rád doplnil, že následující dva roky vyšly v Žoldnéřích další povídky ze stejného světa (Dům u moře a Vévodovy cesty).
    KD

    OdpovědětVymazat

Okomentovat