Recenze: ZNÁM TĚ? (Nika Peas)


Zábavná a romantická hra na kočku a myš!

Co mám říct – promiň, já si všechno vymyslela?Kdepak, holčičko, co sis nadrobila, to si teď pěkně sněz!Jestli se chci z tohohle průšvihu vymotat, musím prostě hrát roli, kterou jsem si vymyslela, rezignovaně si prohlížela Marka. (Str. 107)



Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy a eReading.
Palmknihy a eReading na FB
Chci zakoupit titul Znám tě!



Pod pseudonymem Nika Peas se skrývá česká autorka Veronika Hrachovcová, která má na svém kontě již tři díly z Tetralogie bratří Maclachlanů, které vyšly pouze v elektronické podobě. Jedná se o volná pokračování, takže knihy můžete číst podle chuti, což je víc než vyhovující. První díl s názvem Záměna se mi kdysi líbil, recenzovala jsem jej ve Světě Mezi Řádky. Druhý díl Cena za rozkoš vyšel o rok později a na tento díl si čtenářky musely počkat pět let. Kdy vyjde poslední? Netuším, ale rozhodně se budu těšit spolu s vámi. 

Styl psaní v er-formě se od prvního dílu příliš nezměnil. Je rozvláčný a čtivý. Především se autorka orientuje na hlavní hrdiny, ale dočkáte se i jiných úhlů pohledů. Nebojí se používat milá a někdy i atypická přirovnání. Slovní zásoba jí rozhodně nechybí. Popisy nejsou vyčerpávající, Nika Peas ví, co v románu pro ženy vyzdvihnout a co naopak detailně nezmiňovat. 

S hlavním hrdinou a jeho životem se seznamujeme hned v úvodní kapitole, která vypovídá o tom, že je pro něj nesnadné nalézt skutečnou lásku, ačkoliv po ní touží. Vždycky narazí na zlatokopku, která se ho snaží využít. Pokud jste četli předchozí díly, tak víte, že rodina Maclachlanů je poměrně zámožná a může si ledacos dovolit...

Zuzana Veselá má temnou minulost a pochází z České republiky. Je to cílevědomá žena, která má své vlastní problémy, ale zdárně s nimi bojuje. Její motivací je tříletá dcera Pepper, pro kterou by obětovala cokoliv. Dokonce i vlastní svědomí, protože když Zuzka omylem srazí právě jednoho z Maclachlanů, musí rychle jednat a rozhodnout se, jestli dá přednost spravedlnosti, nebo si pěkně zavaří... 

A náhle se hlavní hrdina bez vlastního vědomí stává jejím snoubencem Markem. Jeho vzpomínky jsou vymazané. Je jako nepopsaný list a ví jen to, co mu jeho falešná snoubenka řekne. Jenže on se zdá být spokojený a užívá si život, který mu nalajnovala. Pro Zuzku ale začíná doslova peklo, protože šarmantnímu a krásnému muži se odolat nedá, a přesto v ní hlodá svědomí a strach, jak tohle neobvyklé dobrodružství dopadne... 

Charaktery jsou příjemné. Působí spíše kladným dojmem, i když mají nějakou tu zápornou vlastnost. Autorka je sice vyšperkovala, ale i tak stále působí téměř věrohodně. Není jich zbytečně moc, postupně vás s nimi seznamuje, takže se určitě neztratíte. 

Jednoduchý děj s romantickou linií se odehrává v zahraničí, především na ostrově Kapverdy v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky. Pokud o zemi nic moc nevíte, zřejmě by bylo lepší dohledat si to, jestli vás to zajímá, protože se o ní z knihy mnoho nedozvíte. Autorka se zaměřila především na romanci, což je prakticky očekávané. 

Zpestřením románku je tříletá rozumbrada Pepper, která má na svědomí také část humoru, tedy tu dětskou samozřejmě. Postava reaguje přesně jako ratolesti, takže ve vhodnou dobu něco nevhodného plácne, až se hrdinové i čtenáři usmějí. Malou rošťandu si oblíbíte, protože právě ta stmeluje nově vznikající pár, který to nebude mít jednoduché. 

S ohledem na zajímavý námět si zápletku dokážete představit. Je to zábavné a lákavé. Kdo by si tedy něžnou a vášnivou romantiku neužil, když je nám tak smyslně servírována? Jelikož se jedná o román pro ženy, můžete se těšit na duševní i fyzickou lásku, která vás nenechá chladnými. Příjemné je, že autorka na intimní okamžiky nespěchá a nechá vás, abyste si užili zábavnou a romantickou kočkovanou, než do děje zatáhne vhodně sepsané erotické scény.

Nika Peas se snažila jít do hloubky a díky tomu její román nevyznívá jako bezduchá jednohubka. Tento fakt podporuje především minulost hlavní hrdinky, která je v rámci žánru vhodně zpracovaná a čtenář se k ní prostřednictvím vzpomínkových vsuvek postupně dostává a objevuje tak hloubku příběhu. 

Závěr je podtrhnutím romantické pohádky. Z jasných důvodů trochu zrychlený, ale doladěný ve stejném duchu až do samotného konce. Samozřejmě očekávaný happyend, ale o to více se na něj těšíte. 

„Škoda že jsem, Peppy, neviděla, jak jsi to Marka učila!“„No byl nejplv tlošku natvldlej, ale pak to šlo,“ žvatlalo dítě a Mark se durdil: „Holky, prosím, anglicky, zas vám nic nerozumím. Co říkala?“„Chválila tě, jak rychle jsi tu hru pochopil.“ (Str. 147)

Co vás může trochu potrápit?
* Jak už jsem vás informovala na začátku, styl je rozvláčný a to může být pro někoho kamenem úrazu. Kniha tak obsahuje nadbytečné texty, které se sice snadno čtou, ale nejsou tak úplně podstatné. Pokud nemáte v oblibě "vykecávačky", může vám to vadit. 
* Máte v oblibě romantiku, ale v mezích? Tohle je opravdu romantická kniha, takový ten typický román pro ženy. Je potřeba s tím počítat, protože nepříliš romanticky založeným čtenářkám může potom přijít patetická.

Oddechový romantický titul pro nenáročné romantické čtenářky má co nabídnout a čím vás okouzlit. Autorka se drží svého stylu a dokazuje, že má stále čím zaujmout. 


Knižní obálka: 
Prvoplánová, jak by řekly některé méně romantické čtenářky, ale upřímně? Vizuálně naprosto dostačující a rozhodně oceňuji, že muž na obálce připomíná hlavního hrdinu, protože ho autorka dostatečně vylíčí pro vaši představivost. 

Anotace: 
Zuzanin život je kolotoč práce, povinností a strachu. Sama vychovává tříletou holčičku Pepper, se kterou žije na ostrově. Společnosti lidí se straní. Mužům se pak vyhýbá zcela záměrně.
Proto když při pravidelné cestě na pevninu, kam odváží články o ekologii, srazí svým stařičkým autem vysokého cizince, hrůzou nemůže ani uvažovat. Muž se z posledních sil vydrápe na sedadlo spolujezdce a omdlí. Zuzana zhrouceného a potlučeného muže odveze do nemocnice. Strach ze soudního stíhání, následného trestu a logického odebrání malé dcerky Pepper ji donutí lhát zdravotnímu personálu.
Historka o tom, že jela hledat milovaného snoubence Marka, který byl přepadený, okradený a zbitý ve škarpě u cesty, jí projde. Bohužel jí uvěří i sám zraněný muž, který po úrazu trpí dočasnou ztrátou paměti.
Zuzana je nucena odvézt si tohoto cizince s sebou na ostrov. Co si ale má počít s vysokým svalnatým chlapem, který se k ní chová jako k žádoucí ženě a k její dceři jako budoucí táta? Jak dlouho může vydržet křehká skořápka pohody, než praskne pod tíhou vykonstruovaných lží? A jak dlouho vydrží odolávat Zuzana, která den ode dne zjišťuje, že mužské dotyky a něžnosti nejsou vůbec špatná věc? A co se stane, až všechna Zuzanina pečlivě střežená tajemství spatří světlo světa? Nemluvě o tajemstvích, která má pohledný Mark...

Nakladatelství: Mediaplex
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Ze série: Tetralogie bratří Maclachlanů (3)
Počet stran: 370
Formát: Epub, Mobi





Komentáře