Recenze: ZLATO(V)LÁSKY (Blanka Hošková)


Životní cesty jsou nevyzpytatelné!


Za recenzní výtisk děkujeme Nakladatelství Jota.  

FB Nakladatelství Jota.

Chci zakoupit knihu Zlato(v)lásky.


Zlato(v)lásky jsou románem o tom, že nic není černobílé, že na pohled se vše může jevit jednoduše, ale nahlédnete-li pod povrch, objevíte netušené, a to na pozadí střetu dvou generací. Blanka Hošková v knize hovoří o vnitřních přerodech jednotlivců, o tom, že bychom měli naslouchat svému vnitřnímu hlasu... Ruku na srdce, kdo z vás se skutečně nechá vést svým vnitřním hlasem a nepodléhá strachu? Kdo z vás měl či má odvahu udělat krok do prázdna a čekat, co přijde?

Příběh je vypravován z pohledu dvou osob - ženy a muže - na první pohled rozdílných, při závěrečném zhodnocení však ne zcela nepodobných. Zlata je žena, zasloužilá matka, která má hrůzu z toho, až vylétne nejmladší potomek z rodného hnízda. Co na tom, že si se svou dcerou až tak nerozumí, pořád je přeci máma! Navíc si připadá zbytečná. René řečený Renda je mladý muž krátce po škole, který se nedobrovolně dostane do pozice hlavy rodiny. Mimo to má pocit, že je nedoceněný. Co mají ti dva společného? Jedno koupelnové studio! Ano, čtete správně! :-)

Oba hrdinové projdou napříč příběhem pozvolnou a osvobozující proměnou. Nastínit vám přesně, kam se jejich cesty budou ubírat, by byla chyba, protože bych vás připravila o moment překvapení. Prozradím, že autorka si hezky pohrála s charaktery, netlačila na pilu a nechala své postavy postupně odkrývat jejich životní zkušenosti, trápení a radostné chvilky.

Větší prostor dostala jednoznačně Zlata, ale René doplnil její vypravování nejen o mužský pohled na věc, ale zasloužil se také o uvedení Zlatiných domněnek na pravou míru. Toto samozřejmě platí i naopak. Spisovatelka si vyhrála rovněž s projevem obou postav - Zlatino vyjadřování je kultivované, odrážející v sobě prožitá léta a získané zkušenosti, není však nouze ani o humor. Rendův projev je uvolněný alá floutek, sice je z něj patrné, že Renda není žádný hlupák, ale podle mého názoru používá až moc příměrů uvozených spojkou „jak“ - např. „utahaná jak šňůra od záchodu“, „smrdět jak namoklej cirkus“, „nerozhodnej jak levnej kompas“. Ze začátku to bylo osvěžující, jak se však příběh chýlil ke konci, spíše to obtěžovalo.

V textu se objevují i pasáže, které nás zavedou zpátky do minulosti. Vzpomíná především Zlata. Návraty do dob minulých jsou místy nepřehledné, čtenář se musí hodně soustředit, aby se zorientoval v ději.

Blanka Hošková dokázala propojit dva příběhy v jeden, a to nenásilně, čtivě a uvěřitelně. Vypravování je totiž, jak se říká, „ze života“. Situace, ve kterých se René a Zlata ocitnou, nejsou přehnané a zveličené, může si je prožít každý z nás. Vytkla bych pouze trošku přepálený a urychlený konec.

Jasnou devízou celé knihy je to, že autorka dokáže vystavět příběh velmi poutavě a její styl vyprávění je odlehčený, čtenáři blízký, užitý jazyk je milý. Kvitovat můžete i reálnost děje a soustředění se na každodenní radosti i strasti. Zlato(v)lásky by si měly přečíst všechny ženy, které si rády pohoví ve společnosti neobyčejně obyčejných lidí.


Knižní obálka: 
Nakladatelství Jota všechny knihy autorky ztvárňuje v podobném duchu. Jejích stylizace je minimalistická. Typické je pro ně použití drobných srdíček, ta podle mě dokreslují, že jsou příběhy romanticky laděné. Za mě je obálka Zlato(v)lásek velmi povedená.




Anotace: 
Je vaše šéfová fúrie? Máte v týmu kolegu, který bojkotuje, na co přijde? A jste si jistí, že věci se mají tak, jak je na první pohled vidíte? 
V pořadí již čtvrtý román Blanky Hoškové je o vztazích. Mezi manželi, rodiči, dětmi a v neposlední řadě v zaměstnání. Autorka věrně popisuje situace, které všichni známe, konflikty a problémy, které každý z nás dennodenně řeší. Kniha je také o tom, že věci nemusí být takové, jak vypadají na první pohled. Šťastný život nemusí zaručit odlet do Ameriky ani „výhodný“ pronájem bytu. A drsná šéfová třeba jen nemůže v noci spát a přidrzlý floutek je v soukromí srdečný a milující syn…  
Zlato(v)lásky je kniha, kterou neodložíte. Budete fandit Zlatě? Přikloníte se na Rendovu stranu? A vyhrávají vždycky v životě jen ti ambiciózní? Nebo je všechno nakonec úplně jinak?

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Žánr: romány pro ženy
Počet stran: 247
Vazba: vázaná s přebalem



Komentáře