Recenze: JIZVÁK JIM A DALŠÍ NOČNÍ MŮRY (Dalibor Vácha)

Zrůdy, které jsou blíž, než si myslíš!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha

Chci zakoupit titul Jizvák Jim!


Dalibor Vácha, kterého čtenáři znají jako autora odborných textů o československých legiích, se vrátil tam, kde začínal - k psaní sci-fi a fantasy. Na knižní trh nyní přišla jeho horká novinka – Jizvák Jim a další noční můry. Autor vystudoval dějepis a anglický jazyk, a tak i jeho neodborné knihy jsou plné historie. Co kdyby nezanikla monarchie? A co kdyby Adolf Hitler byl jedním z hlavních píšících do novin, kam si stěžuje na tamější poměry? Pojďme si představit povídky plné magie, historie a násilí.

Kniha obsahuje celkem 8 povídek. Co mají společného? Hlavním vypravěčem je muž, který, kromě dvou příběhů, vypráví v ich-formě, nejčastěji v přítomném a budoucím čase. Tento subjektivní popis děje vytváří pocit, že jste jeho součástí. Spíše kratší věty často cynicky a vtipně komentují okolní dění. Spojení běžné historie, alternativní historie, kouzel a dobrodružství vytváří akční, strhující podívanou.

Autor přichází s novými názvy pro určité technologie a příběhy působí více opravdověji. Na druhou stranu je cítit mírná inspirace jeho oblíbenými spisovateli a lehké převzetí „filmového“ stylu psaní. Jedná se vlastně o přímé psaní bez nějakého květnatějšího popisu. Hlavní děj se vám přímo odehrává před očima. V žádném případě se nemůže hovořit o nějakém kopírování, spíše si autor vzal to pozitivní z nich.

Jednotlivé povídky:

Jizvák Jim: Povídka, podle které je pojmenována celá kniha, vypráví o letci, který měl možnost se s proslulým Jizvákem Jimem setkat. Alternativní historie Rakouska-Uherska, které je ve válce a není tedy nouze o válečné boje a s nimi spojenou krutost. Skvělý rozjezd, který nastavil pěknou laťku. Zároveň by se mohlo jednat o podhoubí pro samostatnou knihu.

Na Hloubkách: Příběh party kluků, kteří se opilí nechají naverbovat k námořnictvu. Originální jména a uvěřitelné vyobrazení války ve spojení s fantasy.

Zatraceně moc sněhu: Učitel mířící na chlapeckou školu, která není tak úplně běžná a na které se dějí podivné věci. Co znamenají červené oči u zvířat? A je to na ní bezpečné? Jedna z nejdelších a zároveň nejlepších povídek. Na malém prostoru mistrné stupňování napětí a celková gradace příběhu. Daniel Vácha by se rozhodně neměl bát delších textů, určitě by stály za to.

Sprint bez cíle: Zombie apokalypsa, kdy stačí jedno malé kousnutí a jste odepsaní. První vyústění s myšlenkou. Do této chvíle předchozí příběhy trochu postrádaly jasný konec, který celku dával smysl. Tady se to stalo a povídka obsahuje vše co má: napětí, dobrodružství a pointu.

Vždycky jsem se bál toho, co se skrývalo ve tmě a vždycky jsem se bál toho, co jsem měl za zády. (40%)
Cesta na jih: Lidé, kteří mají určitý dar, jsou verbováni do Ruska, kde jsou podrobováni pokusům. Co se stane, když se jeden ze subjektů rozhodne pomstít? Boje, démoni, kostějové a plno magie.

Věřit bolševikům? Jsem snad debil?! rozesmál jsem se a strašně to bolelo. Já jsem jenom zbabělec. (58%)

Poslední sázka: Tato povídka je podobná Jizváku Jimovi. Jedná se o příběh ze zákopů ve válečné oblasti. Dojde k sázce. A v této sázce ten, kdo prohraje, může přijít o duši. Vsadíte se?

Bažiny: Opětovné využití námětu o látce zvané aether. První příběh, kdy autor přechází do 3. osoby jednotného čísla. Spojení námětu mutace lidí a mimozemských tvorů. Změna úhlu vyprávění povídku dost zpomaluje a z celé sbírky je nejslabší.

Vítejte v Šedivákově: Poslední povídka je příběhem dětí, které spojuje nadání. Někdy je dar ale spíš prokletím. Pěkné budování atmosféry. Zde dochází ke střídání vyprávění v 1. a 3. osobě a celé to působí mnohem kompaktněji než v povídce Bažiny, kde byla využita jen er-forma.

Jako celek se jedná o čtivé, dobrodružné povídky zaměřené na historii a válku. Kniha má slabší stránku v ukončování jednotlivých příběhů, které často vyzní do ztracena a působí spíš jako náhodné vyprávění než jako příběh s pointou. Jednotlivé povídky mají variabilní kvalitu, ale i tak se jedná o nadprůměrnou akční knihu. Ideální na čtení ve volném čase, kdy chcete svým mozkovým buňkám dopřát trochu klidu od učení či práce a zároveň zažít dobrodružství a napětí.


Knižní obálka:
Žena na obálce s mimozemským tvorem znázorňují postavy z povídky Bažina. Jedná se o standardní fantasy obálku, která ničím nevybočuje. Líbí se mi font názvu knihy, který působí jako razítko a náš Jizvák Jim byl takový značkovač.



Anotace:
Vítejte ve světech, kde je něco jinak. Kde je něco hodně, brutálně jinak. Vítejte ve světech, které jsou noční můrou… První světová válka probíhala docela jinak, než nám dodnes tvrdí. Státní bezpečnost využívala služeb démonů i kouzelníků a určitě ne k něčemu dobrému. Nebylo jednoduché být dítětem v těžko pochopitelném našedlém světě… Každý z příběhů s sebou nese novou realitu, která je sice odlišná od té naší, ale zase ne tolik, jak bychom chtěli. Dalibor Vácha si vždy přál psát horory, fantasy a science fiction, ale na poměrně dlouho si odskočil k válečným románům. Teď se vrátil tam, kde vyrostl, do podivných světů, které jemu ani vám nedají dlouho spát. Sláva c. a k. mocnářství a všem jeho nečistým magickým silám!

Dalibor Vácha - Jizvák Jim a další noční můry
Nakladatelství: Epocha
Žánr: Dobrodružné, sci-fi
Rok vydání: 2018
Počet stran:
Vazba: 




Komentáře