Debuty českých autorů V. část

Připravily jsme si pro vás již pátý článek o debutech, které prošly naším projektem Podpora českých autorů. Jak vidíte, je jich mnoho a určitě časem budeme recenzovat a propagovat i další prvotiny, ačkoliv se náš projekt nezaměřuje pouze na začínající autory. Máme radost, že vám formou knižních tipů můžeme připomínat knihy, které by vám jinak třeba unikly. My se snažíme, aby nám neuniklo nic a mohly jsme vás o všem zajímavém informovat!


V předchozích článcích jsme vás informovaly o autorech, kteří už žádnou tvorbu nevydávají, nebo plánují, či dokonce už za sebou od té doby mají několik knih, které vám možná zdobí knihovničku. V dnešním článku tomu nebude jinak a já věřím, že vás znovu překvapím tituly, o kterých jste možná ještě neměli ani tušení, a přesto by se vám mohly líbit.

>>↨ Podělte se o své názory, recenze i články, které se týkají českých knih, ve skupině Čteme české knihy! Nejen blogeři, ale i běžní čtenáři nám určitě přinesou skvělé knižní tipy!

>> Sledujte nás na FB Podporujeme české autory, kde si každý měsíc můžete zasoutěžit o české tituly! Mimo to vás samozřejmě informujeme o nejnovějších recenzích, článcích atd.




Většinu debutů, které recenzujeme, vydalo nakladatelství Klika. Nejinak tomu je i u prvotiny Milana Kozlíka, který se rozhodl potěšit čtenáře neobvyklým cestopisem a vtipným románem v jednom. Jeho cesta za platonickou láskou Katy Perry se rozhodně vyplatila, protože originální dílo Rande s Katy si čtenáře získá a rozhodně se u čtení nikdo nebude nudit.


Martina Hohenberg se mezi autory dostala v roce 2016 se svou prvotinou Rovnováha života. Rok si dala pauzu a ke konci roku 2017 přišla s horkou fantasy novinkou Kletba krve, kterou pro vás v průběhu roku budeme recenzovat!



Máte chuť na andělskou paranormal romanci? Ucházejícím příběhem je debut Adriany Michálkové, která jej vydala bohužel pouze elektronicky. Kniha má své mouchy, ale stejně tak i klady. Příkladem může být zajímavé pojetí andělů, romantické lásky a dramatických zápletek. Podle všeho autorka pracuje na pokračování svého debutu Sedmé nebe. Ti, kteří knihu četli, se jistě těší na pokračování, protože závěr byl velmi napínavý.



Další autorka, která se vrhla na žánr paranormal romance, je Leona Škodová. Svůj debut Snoubení tmou vydala u nakladatelství Skleněný můstek. Její knihu si zapamatujete především proto, že si dala neskutečně záležet na stylu psaní, který je velmi neobvyklý, ovšem ne každému bude zřejmě vyhovovat. Bohužel se však prozatím čtenáři nedočkali jejích dalších knih, uvidíme, jestli nám v tomto roce chystá nějaké překvapení...



Máte pocit, že ženy neumí psát military žánr? Pak byste tohle tvrzení měli zvážit a přečíst si lákavý military román Speciální jednotka, který je debutem české autorky Martiny Perlíkové. Akční zvraty v nápaditém ději plném válečných scén si jako oddechovku oblíbí nejeden čtenář tohoto žánru. Plánuje Martina Perlíková další titul? Nemáme ani tušení, ale doufáme, že ano.



Šárka Pospíšilová v roce 2016 samonákladem vydala debut Splétač snů, který je primárně určen maminkám a jejich nejmenším. Interaktivní básničky a uspávačky jsou poměrně prosté, a tak si je děti snadno zapamatují. Knihu můžete brát i jako návod, jak si pro své ratolesti vymyslet vlastní poetické pohádky na dobrou noc...



Česká autorka Dana Šimková v roce 2014 u nakladatelství Jiří Šandera vydala svůj debut Uvězněni, který zaujme především čtenáře, kteří mají blízko k danému tématu. Akční příběh má své klady i zápory, ale záleží, jak k němu budete přistupovat. Volné pokračování Útěk do Mombasy bylo prozatím posledním románovým přírůstkem této autorky.



Uzamčení je velmi neobvyklý debut, protože se na něm podílelo celkem šestadvacet autorů – Středisko západočeských autorů. Tento nevšední titul byl naší recenzentkou velmi pozitivně přijat a my věříme, že i další čtenáři budou z knihy stejně nadšení. Přece jen takových románů na české literární scéně opravdu moc nemáme, a když už se taková rarita podaří, není nad to si ji pořádně užít.



Neznámý autor Martin Drtina je trochu tajuplný, protože čtenář nemá možnost jej prozatím nijak poznat. Do budoucna pan Drtina sice plánuje novou knihu a s ní i oficiální autorský profil, ale zatím je vše rozpracované, tak uvidíme, kdy se dočkáme jeho druhého díla. Debut Ve zdech je originálním fantasy, které má pohádkový námět a potěší i romantické duše...



Nezaměřujeme se pouze na prozaiky, jak už jste měli možnost číst. Dalším básníkem, kterého jsme vám představily, je Pavel Sebastian Huška, jenž se svým debutem Vlny také zkouší oslovit české čtenáře a my věříme, že se mu to podaří. Autor nás natolik zaujal, že jsme s ním udělaly také rozhovor a můžete si jej spolu s jeho profilem pročíst na našem projektu.



Jakub Trpiš je neobvyklý autor. Především proto, že ve svých titulech míchá několik žánrů dohromady a ne každému čtenáři to musí vyhovovat. Jelikož tohle míchání je podle mého už prakticky běžnou věcí, nevidím v tom žádný problém, jen se nesmí přehánět. Autorův debut Volba: Klíčový okamžik vyšel dokonce dvakrát a pokaždé samonákladem stejně jako jeho poslední titul Landie – Čtyři poutníci.



Výhra nad smrtí je thrillerový debut Matěje Soukupa, který pracuje na svém druhém titulu. O autorovi jsme vám toho pověděly více v rozhovoru i recenzi, jinak se o něm bohužel na internetu moc nedočtete.




Prozatím posledním debutem, který bych vám ráda představila, je Ze života blbky. Zábavnou oddechovku vydala Jana Nováková stejně jako druhý díl Ze života blbky 2 u nakladatelství Klika. Výrazná a originální ilustrace na přední straně vás ujistí o tom, že kniha bude opravdu něco. Především díky tomu, že autorka čerpá ze skutečných událostí, které ji nebo jiné lidi potkaly.




Komentáře

  1. Zdravim Vas, Útěk do Mombasy neni posledni. Letos vysla velmi tlustá kniha Opera (skoro 1500 stran), do ktere jsem prispela 9 % textu. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat