Recenze: RYSKY (Václav Krejčík)

Rysky na sklenici života



Za recenzní výtisk děkuji autorovi Václavu Krejčíkovi.

Chci zakoupit titul Rysky.



Autor Václav Krejčík je těžce uchopitelný člověk. Tajemný autor, který před námi skrývá jakékoliv podrobnosti, nám nyní na knižní trh přinesl básnickou sbírku. Poezie je pro mnoho autorů vysokou disciplínou, jak si s ní poradil Václav Krejčík?

Útlá knížečka podle obsahu ukrývá padesát dva básní. Jen některé z nich však mají nadpisy vyznačené tučně, což svádí k domněnce, že se jedná spíše o pásmo, kdy některé básně jsou hlavní a rozšířenější, proto se jim dal větší prostor.

Vnímání poezie je individuální záležitostí, z této sbírky je ale cítit symbolika a krásné hraní se slovy. Prostřednictvím volného verše, kdy jsou jednotlivé básně stylizované do krátkého útvaru, můžeme spontánně vnímat několik hlavních témat. Zamilovanost, procitnutí, zklamání, problémy s alkoholem. To jsou jednotlivé rysky, které se nám zařezávají povětšinou do srdce.

Mladičká krása leží na dně 
lahví vodky a rumu
laškovný úsměv dávno zmizel
pod hustým knírem

Po letech
už nepsal bych ti básně (str. 31)

Autor nechává čtenářům prostor pro fantazii a pro otázky. Souvisí spolu básně navzájem? Je ze sbírky spíš cítit zklamání nebo cynismus? Co všechno skládá mozaiku našich životů?

Knihu bych doporučila lidem, kteří mají k poezii vztah. Jedná se o dost náznakovou poezii, kdy věci nejsou polopaticky řečeny a autor předpokládá určitou míru naladění a entuziasmu.

Zatím co vtiskám
na papír něžné verše
něžně tiskneš mého bližního

Pro jejich příští použití
změním jen jméno. (str. 12)

Verše jsou psané v první osobě v mužském rodu. Patrná je inspirace přírodou a personifikace se zvířaty, kdy do kontrastu přichází město se svou špínou. Autor používá zvířata k poukázání na některé lidské chování a k celkové symbolice. Na jedné straně popis lásky a o verš níže je láska seseknuta zradou. Syrové, bez příkras či růžových brýlí.

Spojení moderní poezie s odkazem na poetičnost, melodičnost a plynulou kontinuitu poezie doby dávno minulé. Časté používání adjektiv onu harmonii vyzdvihuje. Není tedy vhodná pro čtenáře, kteří se chtějí s poezií teprve seznámit. Autor má rozhodně talent a měl by se poezii nadále věnovat.


Obálku pro knihu Rysky navrhla Mária Krejčíková. Odkazuje na výše zmíněnou symboliku v mozaice, které je mezi dvěma odměrkami. Minimalistické a přiléhavé.




Anotace:
Sbírka básní nejrůznějších témat. Od peprnějších kousků až po spirituálně laděnou poezii.

Václav Krejčík – Rysky
Nakladatelství: Naplněný život
Žánr: poezie
Rok vydání: 2016
Počet stran: 58
Vazba: brožovaná

Komentáře