Recenze: DUCHOVÉ JEZER (Zbyněk K. Holub, Lucie Kučerová)

Westernové příběhy plné mystiky


Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Mytago.

Chci zakoupit knihu Duchové jezer.


Tato kniha v sobě snoubí tři samostatné příběhy westernového žánru, které jsou navíc plné mystických prvků a indiánských pověstí. Autoři ve svém doslovu dodávají, že se nechali inspirovat svými toulkami po severoamerickém kontinentu. Pokud vás zajímají indiáni, Divoký západ a jste naladěni na dobrodružnou notu, neváhejte a čtěte dále.

1. Duchové jezer 
Indiánští sourozenci - mladičká Wenan-Kschachchen a její bratr Sashk-Mahiingun - se ocitají v situaci, kdy jsou odkázáni pouze sami na sebe. Vše odstartoval sen, který předurčil jejich další osud. Při jejich cestě do bezpečí potkávají trapera Jamese, bledou tvář, která však nabídne pomocnou ruku. Tato nesourodá trojice se vydává k Velkým jezerům a vězte, že jejich putování se neobejde bez řady krkolomných překážek. Ochrání je duchové?

2. Bárka života 
Kaskádové pohoří v Severní Americe - parta dělníků těžící stromy pro svého zaměstnavatele v Seattlu - posvátné území - starý vrak bárky na místě, kde byste jej nečekali. Mezi prospektory (pozn.: hledači nerostů, drahých kovů, průzkumníci) se najdou různé charaktery a není tu místo pro ryzí přátelství, do popředí se tady dostává pomstychtivost a bažení po zisku. Jak s těmito vlastnostmi naloží duchové?

3. Smích šíleného kojota 
Vítejte v krajině kaktusů, vyprahlé půdy a slunečního žáru. Jimmy Kucera, vlakový lupič prchající před spravedlností se ocitá sám v nehostinném prostředí tváří v tvář poslům smrti a lovcům odměn. Spasí svou duši? Budou mu duchové nakloněni?

Jednotlivé příběhy k sobě ladí, mají dobrou gradaci a zvěstují jasné poselství, a sice že dobro vítězí nad zlem... za pomoci vyšší síly. Akční linka je však tím pádem dost předvídatelná a zároveň zrychlená. První povídka je protkána mnoha indiánskými výrazy, které mohou působit zmatky a rušit. Druhé vypravování je dost strašidelné, až hororové. V posledním příběhu čtenář načerpá pravou a nefalšovanou atmosféru Divokého západu.

Manželský pár autorů se vrhl na téma a žánr, které nejsou v české literatuře tak časté. Ve všech třech příbězích hrají prim indiánské pověsti! Autoři se ale neomezují pouze na přednes legend, zhmotňují je a vdechují život všem bájemi opředeným tvorům. To by mohlo čtenářům, kteří nepatří mezi příznivce jakýchkoliv tajuplných a nevysvětlitelných událostí, vadit. Ten, kdo nebude chtít uvěřit a jít autorům tzv. naproti, nebude s knihou asi úplně spokojen.

Autoři jsou velmi dobří vypravěči, navíc není poznat, že by text psaly dvě osoby, působí kompaktně. Jejich vyjadřování je košaté a květnaté, neodbíhají od hlavní linky a děj plyne rychle navzdory tomu, že dialogy jsou zde spíše upozaděné.

V knize, na samém závěru, jsou vloženy fotografie pořízené spisovatelským dueem přímo v Severní Americe, na kterých jsou zachycena místa známá z příběhů. Jen je škoda, že fotky jsou vyvedeny pouze černobíle, rozhodně by si zasloužily barevné provedení.

Duchové jezer jsou počinem pro velmi úzký okruh čtenářů, kteří mají zkušenosti s westernem a kteří jsou zároveň připraveni příjmout za své mystické prvky, které tuto knihu ozvlášťnují.


Knižní obálka:
Souvisí se všemi příběhy, kdy společným jmenovatelem pro jednotlivá povídání je právě vlk se žhnoucíma očima. Za zmínku stojí neobvyklý formát knihy (160 x 110 mm), který je tak akorát do ruky.  



Anotace:
Trojice příběhů od manželského páru autorů je plná dobrodružství, mystiky a indiánských pověstí. Ochutnejte Divoký západ z pohledu trapera, prospektorů nebo vlakového lupiče, i tak, jak ho dosud neznáte.

Nakladatelství: Mytago
Rok vydání: 2016
Žánr: Western
Počet stran: 296
Formát: pevná vazba, vázaná


 

Komentáře