Debuty českých autorů IV. část

Počtvrté přicházíme s článkem, který se týká začínajících autorů. Kterým dílem vstoupili do světa české literární scény? Vydali od té doby nějaký titul, nebo se už ničeho nedočkáme? Ze všech debutů, které jsme recenzovaly, vám připravujeme zajímavé shrnutí s knižními tipy. Nezanevřete na českou literaturu ani v roce 2018, protože my rozhodně nepřestaneme podporovat a informovat vás o novinkách i knihách již dávno vydaných.

>> Předchozí tři články o prvotinách českých autorů: Debuty I., Debuty II. a Debuty III.

>>↨ Podělte se o své názory, recenze i články, které se týkají českých knih, ve skupině Čteme české knihy! Nejen blogeři, ale i běžní čtenáři nám určitě přinesou skvělé knižní tipy!

>> Sledujte nás na FB Podporujeme české autory, kde si každý měsíc můžete zasoutěžit o české tituly! Mimo to vás samozřejmě informujeme o nejnovějších recenzích, článcích atd.



K románu české autorky Jitky Závodné jsme se dostaly prostřednictvím nakladatelství Kknihy. Titul Osudy válkou změněné je souborem dvanácti povídek, které spojuje téma druhé světové války. Chystá si autorka pro své čtenáře další povedené příběhy z válečného prostředí? Bohužel zatím netušíme, ale věříme, že ano.



Věra Kadlecová je debutantka, která u nakladatelství Klika vydala od roku 2015 už dva psychologické romány, které rozhodně nepostrádají kvalitu! Prvním dílem Panenka nasadila laťku opravdu vysoko. Dramatický příběh vygradoval v pokračování s názvem Vina, které bylo stejně propracované a emotivní jako předchozí díl. Informace o autorčině aktuální tvorbě získáte na jejích oficiálních stránkách.


Jeden čas lehce zvířil hladinu literární scény kontroverzní román Panský klub od začínajícího autora Daniela Kapči, který se ve svém příběhu nevyhnul takřka ničemu. Originalita se mu určitě upřít nedá, ale málokdo skousne šokující scény, které jsou až zbytečně na hraně. V nynější době se autor pustil do psaní nového neobvyklého světa, ovšem prozatím je ve fázi příprav, tak uvidíme, zda se dočkáme dalšího titulu, který posune morální hranice...


Na rozdíl od předchozího autora se nyní zaměříme na Pohádky z tátovy hlavy, kde vás nic devastujícího rozhodně nečeká. Stanislav Chromčák se rozhodl ve svých krátkých příbězích pro děti zobrazit holčičkám a chlapečkům vše zajímavé zábavným způsobem a ještě je poučit. Jeho druhé dílo s názvem Huňáč a chlupáč obsahuje sedm pohádek o zajících.


Chorche Damián Sobegh rozhodně není obyčejným autorem, naše recenzentky si jeho dvě neobvyklá díla velmi chválí. Nejzajímavější na titulech je, že je lze číst podle svého - nezáleží na tom, jakým začnete nebo skončíte. Podstatné je pochopit jejich podstatu, pobavit se a užít si je do posledního písmene. Zase o kus blíž Peklu a Proč nemám rád svátky a jiné dny jsou kromě Japonské zahrady prozatím jediné oficiální tituly, ale na webových stránkách autora si můžete přečíst jeho příběhy, které vás také upoutají.


Lenka Dostálová se do povědomí českých čtenářů dostala akčním fantasy Projekt Alfa: V pasti, které stejně jako další knihy vydala u nakladatelství Fragment. Talentovaná autorka na sebe svými knihami ihned strhla pozornost, protože originalita a čtivost se jim rozhodně upřít nedá. Druhý díl série Projekt Alfa s názvem Projekt Alfa: Na útěku vyšel jako jediný prostřednictvím Startovače. Podle zájmu čtenářů je úspěšnější její druhá série Dcery světla a temnoty – Démon stínu a Labyrint osudu.



Pokud máte chuť na military postapo od debutanta, tak rozhodně můžeme doporučit tituly Ladislava Klimeše, která vás rozhodně zabaví. Nejenže jsou správně akční, ale autor vše bere s příjemnou nadsázkou a dokáže čtenáře upoutat. První díl trilogie Příliš divoká zem Zimní válka, na kterém spolupracoval i Antonín Kuttman, vyšel v roce 2016, pokračování s názvem Obleva v roce 2017 a podle všeho autor pilně pracuje na třetím dílu. Vyjde letos? Nechme se překvapit.


Iva Kaspa je také novou tváří literární scény. U nakladatelství Klika jí v roce 2017 vyšel fantasy román pro děti a mládež Přízrak Alubenu. Zda chystá další knihy, kterými by potěšila čtenáře, bohužel nemáme prozatím ani tušení.



V roce 2013 vydala svůj debut také česká autorka Katka Heřmanová, která ovšem od té doby pokračuje ve psaní pouze na svém blogu. I nadále se však věnuje žánru LGBT, takže máte-li zájem, určitě si zkuste přečíst nějakou její povídku. Třeba vás to nakonec nakopne také k přečtení románu Radek – Mistr v komplikování vlastního života.





Komentáře