Recenze: VODÁCKÉ DUŠE (skupina autorů)

Vodácké povídky pro pravé vodáky!


Autoři: 
Jiří Nosek, Věra Nosková, Barbora Dvorecká, Eva Maříková, Jan Frána, Pavel Gregr, Vlastimila Hlavatá, Tomáš Daněk, Monika Kleinová, Petr Weber


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Klika
Klika na FB

Chci zakoupit titul Vodácké duše


Již čtvrtá řada série vodáckých povídek Kenyho volej, která spadá do edice literárních soutěží. U nakladatelství Klika, které pořádá literární soutěž, můžete zakoupit i předchozí tituly - Drž hubu a pádluj, Trosečníci řek a Říční polobozi.


Předmluva se vhodně zabývá poměrně rozsáhlým ekologickým problémem, kterým je zahlcení vod odpadky. Je přínosné, že právě tímto tématem se zabývá krátká předmluva. Poukazuje na to, že zatímco jiní zahazují plastové láhev a podobné věci do řek a tím ničí kvalitu vod - řeky tzv. "chřadnou a umírají". Další lidé naopak se snaží tomu zabránit nebo pomáhají s čištěním...

Sto osmdesáti stránková sbírka obsahuje patnáct vodáckých povídek.

Pokoj vodácké duši - Eva Maříková
Příběh, který je vyprávěn v er-formě, je mystický. Jádro stravuje temné tajemství, kterému hlavní hrdina Ondráš chtě nechtě přijde na kloub. Atmosféra skutečně působí, díky tomu je povídka čtivá a vábivá. 

Obhájce řeky - Barbora Dvorecká
Spisovatelku Barboru Dvoreckou znáte především díky jejím dvěma nádherným titulům Doteky života a Ozvěny života, které náš projekt doporučuje. Ovšem tato autorka již po několikáté přispěla také svou povídkou právě do sbírek Kennyho volej. Příhoda je dělená na několik částí, které jsou od sebe oddělené menším nadpisem. V ich-formě se hlavní hrdinka rozhodla se svou kamarádkou Vendulou, kterou už možná znáte z jejích předchozích povídek, vyjet na řeku. Co všechno se udá a jakým směrem čas dobrodružství odnese?

Shledání - Jan Frána (Hafran)
V ich-formě minulého času vylíčený zábavný a dobrodružný zážitek vypravěče, Hároše a Česneka při sjíždění řeky.

Mlha - Pavel Gregr 
V mlze se řeka sjíždí opravdu špatně. Své o tom budete vědět po přečtení příběhu, který má záhadnou a trochu strašidelnou atmosféru...

Prokletá voda - Pavel Gregr
V obou příbězích autor používá vulgární slova, možná by se to dalo ustát i bez nich, ale záleží na čtenářích, jestli jim bude něco takového vadit. Vyprávění v ich-formě minulého času poukazuje na to, že každý může mít tzv. den blbec...

Hrdinové a Machři - Jan Frána (Hafran)
Příhoda z roku 2016 se týká hlavního hrdiny Flinta, který netuší, že ačkoliv se chystal užít si na vodě, stane se skutečným hrdinou... Lehce emocionální pomoc je příjemným přínosem. 

Čenda a vodácká odyssea - Petr Waber (Me2d)
Už z názvu je jasné, že hlavním hrdinou je Čenda, který vypráví svůj příběh v er-formě minulého času. První příběh, ienž se neodehrává především na vodní hladině, ale týká se mezilidských vztahů, přátelství, nové lásky i alkoholu, který k vodáctví zřejmě patří. 

Na vlnách nadšení a znechucení - Věra Nosková
Vyprávění v ich-formě o návštěvě Českého Krumlova, kdy se ústředni postava spíše vypovídává ze svých postřehů a zážitků. Je z části zábavné, ale s ohledem na to, že se týká především jí, nejméně akční. Tato povídka přijde vhod spíše těm, kteří takový styl vyhledávají.V porovnání s ostatními příběhy se jí nedá upřít jistá odlišnost a tím i originalita. 

Konec vodáků v... - Vlastimila Hlavatá (Aťka)
Krátká povídka, v níž hlavní hrdina polemizuje nad svým vlastním životem... Rozuzlení má jemné kouzlo. 

Sumec - Jan Frána (Hafran)
V příběhu se objevují známí hrdinové Hároš a Česnek, kteří s ostatními pozorují vodní hladinu, kde se vyskytují všemožné prvky, o kterých se dá tlachat. Vtipná zápletka všemu dodává šmrnc.

Psí duše - Barbora Dvorecká
Příběh, který se také objevuje v samotné knize Barbory Dvorecké (i když s jistotou nemohu tvrdit, nevzpomínám si na všechny náležitosti knihy), vám zobrazí její úžasný lidový humor, emotivní cítění a lásku ke zvířatům. 

Výročí - Jiří Nosek (Pígo)
V er-formě minulého času vypráví příhodu manželského páru, Lídy a Páťi, kteří mají výročí. Lída vzpomíná na předešlé zážitky a její příběh se pomalu rozvíjí... Závěr zobrazuje, jak silné někdy vzpomínky dokážou být.

Dědek - Tomáš Daněk
Dědek je na řece se ženami a podle toho, jakým směrem se děj odvíjí, to vypadá, že to nemá snadné. Čtenář se zasměje, protože něco obdobného může znát ze života. 

Neukázněná babička - Monika Kleinová
Čtyřicetidevítiletá žena už je babičkou a ví, jak to mají mladí těžké. Ráda by se věnovala svým vnoučatům a ještě něco zažila. A tak se také stane... 

Rusalka a Vodák - Pavel Gregr
Jak napovídá název, jde o setkání Rusalky a Vodáka, kteří spolu zažijí něco velmi neobvyklého. Příhoda je mystická, lehounce romantická a zajímavá. 


Styly psaní se liší, což je velmi dobře. Každý autor má svou povídku něčím zajímavou, vždy je šance, že vás nějakým způsobem zaujme. Některé příběhy jsou zřejmě ze života, nebo tak alespoň působí. Jiné mají mystické jádro, což dodává sbírce své kouzlo. 

Co může čtenáře odradit? Některá slova jsou prostě známá především vodákům, takže se v příbězích můžete snadno ztratit, pokud si neznámá slova nevygooglujete nebo se nepoptáte milovníků vodáctví. 

Nedávno jsem slyšela zajímavý postřeh ohledně sbírek Kennyho volej. U povídek nejsou autoři podepsaní jen svým oficiálním jménem, ale dokonce i přezdívkou. Navozuje to domáckou atmosféru a člověk cítí skutečné propojení, protože tuší, že jde zřejmě o přátele, kteří se vodáctví i literatuře rádi věnují. Ovšem jak mi bylo řečeno, na někoho to může mít i negativní vliv. Některé čtenáře může zaskočit, že sbírka vyznívá natolik domácky, že mají pocit, jako by byla psána spíše pro daný okruh vodáků, kteří do této party patří. Jako by nakukovali do intimity přátelství, které se jich netýká. Jako recenzentce a autorce mi to tak nikdy nepřišlo, ale po zamyšlení uznávám, že na tom něco pravdy je a ne každému bude příjemné, že vlastně do party nepatří, a přesto by měl něco takového číst. Stejný pocit tomu dodává fakt, že příběhy v sobě mají zřejmě část skutečného zážitku, který se týká určité vodácké party a kdo nechce nahlížet autorům přes rameno a znát jejich přátele (ačkoliv přezdívky jsou zřejmě změněné), tak knihu zřejmě odloží...

Autoři se mění ve sbírkách jen velmi málo, obvykle se literární soutěže účastní a vyhrávají právě ti, kteří již nějaké příběhy v těch předchozích mají. Pro někoho to může být plus, protože tuší, co od autorů očekávat. Pro jiného mínus, protože prakticky jsou si sbírky pak i svými náměty a příběhy velmi podobné, takže jestli vás vodácké téma neláká, při čtvrté knize už se hodně zajídá a je těžké čtenáře oslovit. 

Jako recenzentka už jsem přesně věděla, co očekávat a toho se mi také dostalo. Ne, že by příběhy byly špatné a nepropracované. Autoři si na nich dali záležet a je to znát, ovšem jako čtenářka, které vodáctví nic neříká, už jsem při třetí sbírce byla spíše unavená příběhy, než aby mě něčím potěšily. Týkají se zpravidla toho samého, jak napovídá název a téma, a tak už se poměrně zajídají a ničím nepřekvapí. To může zasáhnout i ostatní čtenáře, kteří tohle téma nevyhledávají. 

Komu bych knihu doporučila? 
Ačkoliv jsem předchozí dvě doporučovala i běžným čtenářům, obávám se, že se vám po čtvrté budou příběhy už nenadchnou. Právě proto je podle mého sbírka už pouze pro ty, kteří mají vodáctví v oblibě a chtějí si přečíst odpočinkové povídky tohoto námětu. 


Knižní obálka: 
Mně přijdou všechny ilustrace na sbírkách velmi originální a neskutečně se mi líbí. Vodácké duše mají opět povedenou kresbu, která se vztahuje k první povídce. 




Anotace: 
Hrdinové selhávají a jiní se rodí, když se údolím žene smrtelné nebezpečí. Co číhá za tajemnou mlhou? Jaká oběť usmíří ducha v Rožmberku? Jak může lov na sumce skončit střelbou? Komu může pes po smrti nosit trepky? A jak se dostanete domů, když bydlíte od řeky několik světelných let?

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2017
Žánr: Povídky
Počet stran: 180
Vazba: pevná

Komentáře