Recenze: JSI DIVNÝ (Oliver Heyn)

Reálný příběh podle skutečnosti, nebo kontroverzní smyšlenka? 

S bráchou se máme moc rádi, ale celý život si přitom navzájem říkáme: "Jsi divný." Totiž... je to divné, když mám bráchu, který vypadá úplně stejně. (Str. 7)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Klika
Klika na FB

Chci zakoupit titul Jsi divný! 


Kontroverzní román, který podle autora ještě před vydáním rozdělil čtenáře na dva tábory, vás nejspíš naláká opravdu nápaditou anotací a velmi povedenou ilustrací na hlavní straně. U někoho opravdu boduje a u jiných může způsobit pozdvižení... 

Styl psaní vás zřejmě neokouzlí. Jedná se o velmi jednoduchou a plochou formu vyprávění v minulém čase, která se k tématu nehodí. Některá slovní spojení nejsou zrovna klasická, takže náročnější čtenář může být nepříjemně zaskončen. Přímá řeč je uvedená klasicky v uvozovkách, ale z neznámého důvodu také zvýrazněná kurzívou, což působí zvláštně.

"A kdo mi dá na kluky pozor, když se budou toulat někde po světě?" (Str. 32)

Setkáváme se s jednovačnými dvojčaty, kteří v útlém věku začnou pracovat pro módní agenturu a stanou se z nich modelové s dostatkem peněz i úrovně, kterou se snaží postupem času ještě vylepšit ne zrovna optimálními způsoby. Opouští svou matku a vydávají se vstříc dobrodružství... A vy samozřejmě s nimi! 

Benedikt a Adam jsou si podobní jako vejce vejci a často je na to v textu upozorňováno. Jejich osobnosti jsou odlišné, ale autor poměrně dobře vystihl části, ve kterých se spojují, nebo naopak rozcházejí. 

Perverzní podnikatel Paul je osobou, která je svým způsobem nezapomenutelná a ovlivňuje děj. Působí výrazně, ačkoliv se o něm čtenář mnoho nedovídá. Je takovou tajemnou veličinou, která má osud naivních dvojčat ve svých rukou.

Postavy jsou vylíčené ve stylu oddechové četby, takže dostačujícím způsobem, ale náročnějšího čtenáře neosloví.

"Myslíš, jestli se máme rádi víc než jen jako bráchové...?" (Str. 66)

Děj je jednoduchý a dá se říct, že i trochu jednotvárný. Autor s ohledem na obyčejné vyprávění se rozhodl na příběh nahlížet spíše svrchu a nesnažil se jít do hloubky. Jsi divný kvůli tomu získává nálepku povrchnější četby, ačkoliv mnozí z vás nejspíš očekávají něco trochu jiného. Potenciál povídání o dvou bratrech určitě má, ale Oliver Heyn nevyužil možností, které téma nabízí. 

S ohledem na nepropracovanost konceptu novela působí, jako by ji autor zakládal především na kontroverzním námětu, kterým je sexuální úchylka. Incest působí v této knize až nepatřičně s ohledem na nepřirozené reakce okolí, takže máte pocit, že se na chvíli ocitáte v amorálním světě, který postrádá zábrany. Samozřejmě životy chlapců neovlivňuje jen sex, ale také peníze, drogy, úspěch, manipulativní jedinci atd. Rozhodně zajímavé, ale nevyužité návrhy nejednoho čtenáře zaskočí a přimějou k zamyšlení.

Erotika je spíše věcně sepsána, nebudete šokovaní žádnými detaily či rozsáhlými popisy. Oliver Heyn naštěstí nesklouzl k tomu, aby proměnil své dílo ve vulgární erotický román. Nástin lehké intimity rozhodně není na škodu, v tomto případě velmi vhodně vše vystihl a myslím, že nikoho neodradí. 

Rozhovory se nesou v duchu spisovné řeči, a to i mezi mladšími lidmi, kteří se tímto způsobem zrovna nedorozumívají. Někteří čtenáři si tohoto faktu nemusí ani všimnout, na jiné to může působit nepřirozeně, až fádně. 

Závěr působí pateticky s ohledem na dramatické zakončení, které ještě přilévá vodu do ohně méně uvěřitelného příběhu. Někdo naopak bude naprosto nadšený, že nevyplývá znuděně a bezvýsledně, ale opravdu má kniha silný závěr. Tato novela má své slabé stránky, pokud očekáváte více než odpočinkovou četbu. Někdo bude příběh považovat za nerealistický. Jiný jej bude hltat od začátku až do konce, aniž by zapochyboval. 

Zajímavost na konec... Jsi divný má podle všeho elektronické pokračování s názvem Jsi divný II, které ovšem nevyšlo v tištěné podobě. Zda vyjde vám bohužel neřeknu, ale pokud vás příběh zaujal, jistě budete mít zájem o pokračování.

"Svět, ve kterém žijeme, je povrchní. Užívejte života! Vy jste to štěstí měli, jiní třeba méně než vy. Užívejte si. Jen se občas otočte a dávejte." (Str. 126)

Co vás jistojistě zaskočí? Na zadní straně knihy vám kladou na srdce, že je příběh podle skutečné události a jedná se tedy o velmi emotivní dílo, na které nezapomenete. Ovšem na druhou stranu po závěrečném antré má autor svůj doslov, ve kterém si prakticky protiřečí, jelikož uvádí: 

Jakékoliv podobnosti mezi postavami a skutečnými lidmi, mezi příběhy těchto postav a skutečným životem, jsou čistě náhodné. (Str. 218)

Komu bych knihu doporučila? 
Tak určitě je to zajímavý objev pro každého, kdo se zajímá o taková témata. Škoda jen, že si s tím autor nedal více práce, mohlo jít o mnohem působivější titul, který by zaujal i náročnější čtenáře, nejen hledače nenáročné četby. 


Knižní obálka: 
Je fantastická. Opravdu smekám nad její autentičností. Osloví okamžitě, dodává čtenáři pocit, že jej čeká mnohem lepší dílo, než tuší. Bohužel ne každý bude natolik ohromený i obsahem novely.




Anotace: 
Dojemný a podmanivý příběh podle skutečné události, který se dotkne Vašich citů a přání. 
Neobyčejný život jednovaječných dvojčat Bena a Adama. Příběh Vás provede jejich životními cestami, které brzy zamířily až na samotný pomyslný vrchol bohatství a úspěchu. 
Kde začínají a končí hranice morální čistoty? O čem je vhodné ještě mluvit, a o čem je třeba pomlčet, aby nebyla společnost pohoršena?

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2016
Žánr: Novely
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná

Komentáře