Recenze: ASFALTOVEJ PLAMEŇÁK + KŘEHKÉ NEPŘENÁŠET (Přemysl Krejčík)

Neobvyklá a podnětná poezie, která si své čtenáře musí najít. 


 

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Přemyslu Krejčíkovi.

Chci zakoupit titul Asfaltovej plameňák a Křehké Nepřenášet!


Nejnovější autorovou publikací je básnická sbírka se zvláštním názvem Asfaltovej Plameňák. Nejde o první poetické dílo, tím je knížečka s názvem Křehké Nepřenášet. V této recenzi bych ráda zhodnotila obě díla, jelikož jsou útlá a obdobná. 

Krátký report o prvním básnickém titulu: Křehké Nepřenášet


Na zadní straně se autor kreativně popsal: 

Přemysl Krejčík (1991) býložravec, básník, prozaik, šéfredaktor literárního čtvrtletníku Partonyma. Básně a povídky publikoval v různých časopisech. Křehké Nepřenášet je jeho knižním debutem. 

Nakolik jsou informace aktuální(,) vám nepovím, jelikož svou prvotinu autor vydal v roce 2015. Provokativní ilustrace vypovídají o tom, že Přemysl Krejčík se rozhodně nechce zaškatulkovat jako obyčejný spisovatel - což se mu také prozatím dařilo. Už v tomto díle čtenář může vnímat jeho osobitost, kterou do svých titulů vkládá. 

Básně jsou moderní. Ne vždy se setkáte s rýmy, ale rytmus krátkým oduševnělým textům rozhodně nikdo neodepře. Je zřejmé, že už od prvních chvil se do svých titulů snaží vepsat podstatná témata, která jsou podle něj aktuální nebo jej zajímají. Nejde o plytké básně bez pointy, ovšem je velmi těžké odlišit, co tím autor zamýšlel. Někde je těch indicií více, jinde méně a ne každý tak sbírce přijde na chuť.

Křehké Nepřenášet obsahuje lechtivé básně, některé jsou přímo nasáklé vášní a touhou. Zobrazují lidskost, ať už v dobrémči špatném smyslu. Silná nadnesenost v některých textech může někoho odradit, ale jiné naopak ještě víc oslovit. Především, pokud máte v oblibě emotivní a úderné pasáže. 

Recenze básnické sbírky Asfaltový plameňák 


Obdobně tenká brožovaná knížečka se stylem psaní příliš neliší. Opět se setkáváme především s moderním nerýmovaným veršem, ačkoliv mám pocit, že těch rýmovaných textů bylo více než v předchozí publikaci. 

Témata jsou složitější a postrádají vřelost. Jako by autor chtěl poukázat na to, jak člověk časem ztrácí iluze, ale přitom se stále drží nevyřčené naděje. Spousta emotivních textů se dotýká zásadních námětů jako jsou generační problémy, osobnost apod. Pokud se to dá shrnout jedním slovem, pak je tím přívlastkem zřejmě život. Právě o tom se autor snažil básnit a posouzení kvality básní je už jen a jen na vás. 

Krátké melodické pasáže nejsou proložené žádnými ilustracemi, to knize přidává trochu všednosti a surovosti. Pointy jsou skryté a nabízí se vícero zamyšlení, což nemusí zrovna každého oslovit. Hůře se hledají myšlenky, které do básní autor skryl. Někdo je nemusí dohledat vůbec, protože k němu taková neobvyklá poezie třeba ani nepromluví...

První titul bude nejspíš vhodnější pro ženy, protože je vřelejší a pojednává o emocích, které jsou jim bližší. Naopak Asfaltovej plameňák osloví více mužskou populaci, protože je důraznější, chladnější a reálnější. 


Knižní obálka: 
Abstraktní ilustrace na přední straně je velmi zajímavá, na první pohled chaotické ztvárnění odpovídá obsahu, i když záleží na vašem posouzení a zejména pochopení jednotlivých básní.

Křehké Nepřenášet má obálku stejnou jako vnitřní ilustrace. Působí chladně a svazujícím dojmem, ačkoliv na mě básně zapůsobily jinak. Opravdu záleží na úhlu pohledu samotného čtenáře. 




Anotace knihy Asfaltovej plameňák: 
Druhá básnická sbírka Přemysla Krejčíka, autora knihy veršů Křehké nepřenášet (2015), sbírky sci-fi povídek Kybersex (2016), spoluautora románu Šest nevinných (2015), autora románu Univerzální katalog zoufalců (2016), editora básnické antologie Zřetelným místem nalomení (2017) a šéfredaktora literárního časopisu Partonyma. Sbírka Asfaltovej plameňák reflektuje město, ironizuje trendy a tematizuje pocit bezčasí, přesto si leckdy ponechává intimně lyrické ladění.

Nakladatelství: Vedrusa
Rok vydání: 2017
Žánr: Poezie
Počet stran: 84
Vazba: brožovaná


Anotace knihy Křehké Nepřenášet: 
Sbírka intimně a milostně lyrických veršů básníka, prozaika a publicisty Přemysla Krejčíka navazuje na mladou básnickou vlnu, reprezentovanou například Janou Orlovou, Olgou Stehlíkovou nebo Ondřejem Buddeusem.

Nakladatelství: Pavel Mervart
Rok vydání: 2015
Žánr: Poezie
Počet stran: 70
Vazba: brožovaná



Komentáře