Recenze: OSUDY VÁLKOU ZMĚNĚNÉ (Jitka Závodná)

Soubor povídek, které spojuje téma druhé světové války.



Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Kknihy.cz
Kknihy na FB

Chci zakoupit e-knihu Osudy válkou změněné


Od doby, kdy svět procházel útrapami druhé světové války, uplynulo více než sedmdesát let. Neměla by být nikdy zapomenuta a je jen dobře, že i nadále vycházejí knihy, které se tímto nelehkým obdobím zaobírají. Jitka Závodná nabízí čtenářům dvanáct povídek, v nichž zpracovala zážitky skutečných lidí, pamětníků, jejichž výpovědi jsou mimořádně cenným svědectvím.

Američan
Hlavní hrdinka slaví devadesátiny, a při tom vzpomíná na to, co se událo těsně před koncem války, když její rodina prokázala nesmírnou statečnost a schovala amerického výsadkáře. Povídka i přes vážnost tématu plyne poklidně. Máte pocit, jako by to aktérka vyprávěla přímo vám.

Baronka
Mladá žena se vydá na výlet na kole po Vysočině. Náhodou se dozvídá historku o baronce, která žila na místním zámku. Její život nebyl zrovna šťastný, po válce se musela dívat na to, jak její rodinné sídlo vyvlastnili komunisté. Tato povídka se války týká jen okrajově, víceméně působí spíše jako pověst. Příběh jako takový mě zaujal a dokázala bych si ho představit zpracovaný jako román.

Dřevěný kříž
Tematika poválečného odsunu sudetských Němců je ožehavá i po více než sedmdesáti letech od konce války a nedá se na ni pohlížet jen z jednoho úhlu pohledu. Povídka vypráví příběh rodiny, která koupila dům svých německých přátel, již byli nuceni odejít z republiky. Tato povídka přinutí vnímavého čtenáře přemýšlet nad celým problémem.

Julie
Povídka líčí smutný osud staré pomatené ženy Julie, která za války přišla o děti, z čehož se nikdy nevzpamatovala. Při čtení se mi ihned nabídla podoba s Viktorkou, již dobře známe z Babičky.

Ruská šlechtična a klavír
V povídce je popsáno setkání postarší klavíristky s mladičkou studentkou konzervatoře. Umělkyně dívce vypráví o tom, jak se dostala k hudbě díky Anně, dceři ruských emigrantů. Válečné události se příběhu dotýkají jen okrajově. Celkově povídka působí nejkřehčeji z celého souboru, a to hlavně díky uměleckému námětu.

Tři kamarádky
Příběh sedmdesátileté lékařky, která se i přes svůj věk aktivně věnuje své práci, přibližuje její pobyt v nemocnici po kolapsu z únavy. Na nemocničním lůžku glosuje svůj život a vybavuje si jedno nevšední setkání s pacientkou, která jako malá prožila válku. Neustále si povídala s imaginárními osobami, z nichž se vyklubaly její kamarádky, které za války zemřely. Tato povídka mírně zavání duchařinou. Při čtení jsem cítila lehké napětí a mrazení.

Vetešník
Hrdinka zmešká vlak a než jí pojede další, napadne ji navštívit oblíbené vetešnictví. Když od ní majitel obchodu chce koupit starožitný náramek, vypráví mu, jak se k ní šperk dostal a líčí pohnuté osudy své rodiny během válečných let.

Zásnubní prstýnek
V povídce poznáváme vypravěččinu podivínskou tetu Jarmilu, která milovala svou rodinu, zejména děti, ale většina příbuzných ji považovala za přítěž. Na sklonku života leží v LDN a vypráví své nejmilejší neteři svůj pohnutý příběh. Tato povídka na mě velmi zapůsobila a považuji ji za jednu z nejdojemnějších.

Sousedé
V příběhu sledujeme manželský pár, který pomáhá vyklízet dům po zesnulých sousedech, s nimiž se přátelili. Když se nastěhovali, vůbec netušili, že jejich tiší a milí sousedé prožili útrapy válečných let, z nichž se téměř nevzpamatovali. Je to celé vlastně o tom, že někdy o svých blízkých skoro nic nevíme.

Statek po Němcích
Mladá novinářka potřebuje napsat článek o tajemném statku, v němž řádí zlé síly. Prostřednictvím místních starousedlíků se dozvídá zajímavé informace o jeho obyvatelích, kteří doplatili na zákon o odsunu Němců. 

Volyňský Čech
Vypravěčka vzpomíná na přátelský vztah s postarším mužem, který jako malý chlapec přesídlil do Čech z Ukrajiny, kde Stalin nastolil krutý režim. Při rozhovorech, které spolu vedou, se dozvídáme nejen o dramatickém putování volyňských Čechů do své původní domoviny, ale také o poměrech panujících na Ukrajině.

Umístěnka
Mladá začínající lékařka dostává umístěnku daleko od původního domova. Povídka líčí její postupné sbližování s místními. Čirou náhodou se od své bytné dozvídá o tom, že za války ukrývala Vlasovce. Tato povídka, která soubor uzavírá, je patřičně dramatická, ale zároveň působí i velmi optimisticky.


Jak už jsem uvedla výše, povídky spojuje téma druhé světové války. Příběhy jsou pestré, co se obsahu týče, při jejich psaní však autorka použila jakousi šablonu, což ve finále působí dost nudně a jednotvárně. Ve většině povídek vystupuje do popředí žena, vypravěčka, která čtenářům zprostředkovává konkrétní příběhy. Mění se jen prostředí a způsob, jímž se hrdinka ke vzpomínkách dostává. 

Popsat charaktery hlavních hrdinů, respektive hrdinek není snadné, povídky nejsou natolik dlouhým literárním útvarem, aby to bylo objektivní. Vypravěčky jednotlivých příběhů nejsou popsány konkrétně. Nevíme, jestli jim je dvacet nebo padesát, zda mají dlouhé černé vlasy nebo blond mikádo. O to zde ani nejde. Na tak malém prostoru, jaký bývá tomuto žánru většinou určen, je důležité zakomponovat vše, co je podstatou děje, a to se Jitce Závodné podařilo.

Bohužel musím vytknout jednu věc. Autorka si zjevně plete přivlastňovací zájmena "svůj " a "její". Působilo to amatérsky a z gramatického hlediska rušivě. Kniha by měla projít kvalitní korekturou, která by zaručila větší důvěryhodnost textu.

Primárně povídky nevyhledávám, v tomto případě jsem byla nalákána především dobovou tematikou. Vcelku jsem byla spokojená. Ač se jedná o autorčin debut, myslím si, že je zdařilý. Nejenže vystihla atmosféru, nálady jednotlivých příběhů, ale dokázala do knihy vnést i empatii a nadhled. Autorka používá velmi sugestivní styl, díky němuž kniha působí autenticky a máte pocit, že jste se ocitli v minulosti.

Soubor bych doporučila všem milovníkům historie, zejména těm, kteří se zajímají o události druhé světové války. Zároveň ji zcela určitě ocení i ti čtenáři, jimž vyhovují kratší literární útvary. 

Obálka knihy je decentní a vkusná. Prvoplánově sice nekoresponduje s tématem povídek, pohled na ni v sobě snoubí melancholii a smutek, ke knize se tedy hodí.  




Anotace:
Svět kolem nás je plný příběhů. Některé jsou veselé, jiné smutné, mnohé k zamyšlení nad lidskými osudy. Některé příběhy si zaslouží oprášit mnohaletý prach, který se na nich usadil, a oslovit další generace, pro které již doba není aktuální a již těžko představitelná. Těžká doba válečného a poválečného období odkryla nejutajovanější vlastnosti a ukázala charaktery lidí v kritických situacích. Přinesla zrady, křivdy, a objevila velké i malé hrdiny.
Kniha obsahuje 12 příběhů, které se opírají o skutečné historické události ovlivněné druhou světovou válkou. Ač jsou jednotlivé příběhy různorodé, od osudů židovských dětí, válečné atmosféry v české zemi, vztahů s americkými vojáky i poválečných vztazích s Němci, kniha tvoří jeden propojený celek, který reflektuje lidské chování v těžkých dobách.

Nakladatelství: Kknihy.cz
Rok vydání: 2017
Žánr: Povídky 
Počet stran: neuveden
Formát e-knihy: PDF, epub, mobi


Recenzentka: Baru Knihomolka Javorková

Komentáře