Recenze: KAMILENKY (Blanka Hošková)


Albánská cestovatelská romance



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jota.

Blanka Hošková je spisovatelka píšící romány pro ženy. Má na svém kontě již devět knih, některé z nich v posledních letech vydává nakladatelství Jota. Od této autorky jsem četla Láskobraní, které mě zaujalo natolik, že jsem neváhala si přečíst i její další knihu s kouzelným názvem Kamilenky


Milena už má dost péče o churavého Vojtu. Ten je sice vážně nemocný, ale smrtelné to není. Přesto se chová jako dítě – neustále je lítostivý a chce mít veškerou Mileninu pozornost. Když už jí péče o manžela přeroste téměř přes hlavu, dostane nečekaně nabídku na poznávací zájezd do Albánie. Milena kývne, i když cítí výčitky svědomí. Má tady Vojtu nechat? Co když se mezitím stane něco hrozného? Heřman je zkušený průvodce, který zcestoval celou Evropu. Nejenže je znalý v tomto oboru, ale patří i mezi úspěšné lovce žen. Na každém zájezdu si najde nějakou „ovečku“, která mu pobyt v zahraničí ještě více zpříjemní. Tentokrát si vyhlédl Milenu, ale ta je jiná. Není tak snadno k mání jako ty předchozí.


Cestopis, nebo letní románek? Tak trochu obojí. Autorka do knihy zakomponovala památky zemí, kudy účastníci zájezdu projížděli. Vyobrazení míst bylo opravdu věrohodné. Blanka Hošková podnikla podobnou cestu, čerpala tedy ze svých zážitků.

A co romance? Kdo očekává milostné popisy, bude nejspíš zklamán. Přišlo mi, jako by se autorka chtěla vyhnout veškerým postelovým scénám, které se nabízely už od začátku příběhu. Avšak ten, kdo si rád počte o roztoužených pohledech, kradmých dotecích či flirtování, bude naopak spokojen. Blanka Hošková si uměla pohrát nejen se slovy, ale i s atmosférou začínající lásky.

Položila jsem mu hlavu na rameno a odmítala jsem na cokoliv myslet. Cítila jsem to tak. Chtěla jsem si tu chvíli užít. Chtěla jsem si užít moment, kdy mi bylo čtrnáct let a měla jsem první rande s chlapcem. Tajné. Bez vědomí rodičů i kamarádek. Tajné, první a poslední.
„Voníš mi, Milenko.
“ 
Přejel mi mráz po zádech. Ne z toho, co řekl, ale jak to řekl. Horečně jsem přemítala, jak z toho ven. Zdravý rozum mi napovídal, ale já jsem ho nedokázala poslechnout. (Str. 129)

Hlavní postavy byly sympatické. I Heřman, kterému ženy padaly k nohám téměř samy. Může to znít zvláštně, ale opravdu nebyl žádný mizera. Choval se k dámám hezky a nikdy se s nimi nerozcházel ve zlém. A co Milena? Probudí v něm lásku a touhu po rodině a klidu? Milena je úplně obyčejná ženská ve středních letech. Žádná panička s nosem nahoru. Takové hrdinky Blanky Hoškové nejsou. Ocenila jsem, že to jsou normální ženy se svými starostmi a radostmi, mají běžná povolání a různé vztahy. Zkrátka jsou skutečné a příhody, které se jim udály, se mohly stát komukoliv jinému. Mileninu rozpolcenost jsem chápala – podlehnout smyslnému Heřmanovi, uvolnit se v jeho náručí a pro jednou zapomenout na starosti, nebo zůstat věrná svému muži, kterého má stále ráda i přesto, že si v poslední době nerozumí?

Příběh je vyprávěn z pohledu Mileny v první osobě. Vojta svůj příběh vypráví v er-formě. I to bylo velmi zajímavé. Čtenáři se tak mohli dozvědět více informací o Milenině manželovi, jak prožívá on sám dobu, kdy je jeho žena pryč a jakým způsobem se vyrovnává se svou nemocí.

Konec příběhu se v rámci žánru dal očekávat. Nemůžu však říct, že kniha skončila dobře, nebo špatně. Záleží, z jakého úhlu se na příběh díváte. 

Navíc je zde i tip na zajímavou dovolenou. O Albánii jako dovolenkové destinaci se moc často nepíše, ale po přečtení ve mně autorka vzbudila zájem se o této zemi dozvědět něco bližšího.

Děj byl poutavý a nenašla jsem zde nic, co by mě od čtení odrazovalo. Patří k těm, které si rádi vezmete k odpočinku. Knihu tedy můžu doporučit všem, ale na své si přijdou především romanticky založené ženy.


Knižní obálka
Nakladatelství Jota, které vydává autorčiny tituly, zvolilo obálky, kde je hlavním symbolem červené srdce. Obálka je v tlumených barvách. Líbí se mi, že jsou všechny ve stejném duchu, a tudíž lze už na první pohled poznat, který spisovatel za knihou stojí.





Anotace:
Práce, nemocný a postupně na život rezignující manžel, kamarádka, které se průběžně rozpadá a zase skládá vztah… To je na jednu ženu mnohdy opravdu moc. A řešení? Dovolená! Nic ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát! Když se oběma kamarádkám připlete do cesty sympatický a pohledný průvodce, teplá letní noc, šumící moře a sklenka vína, začnou se dít věci.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Žánr: román pro ženy
Počet stran: 310
Vazba: vázaná s přebalem 

Komentáře