Ohlédnutí za starým rokem aneb jaké knihy se nám líbily nejvíce

Závěr roku 2017 je tu! Ještě vás během příštího roku čeká spousta článků, ve kterých se předvedeme se splněním naší Knižní výzvy 2017 a shrneme celý rok na projektu, ale v tuhle chvíli přichází naše redakce s knižními tipy pro každého čtenáře!

Chcete číst české knihy s námi? Podělte se o své články, recenze nebo tipy ve skupině Čteme české knihy nebo nás sledujte na FB Podporujeme české autory! Jelikož projekt spadá pod web Svět Mezi Řádky, tak na se Instragramu Svět Mezi Řádky setkáte jak se zahraničními tituly, tak i s těmi českými!

Neloučíme se s Vámi! I v roce 2018 hodláme podporovat českou literární scénu a přinášet vám ty nejčerstvější novinky! Můžete se k nám připojit! Staňte se recenzenty projektu Podpora českých autorů! 



... a teď už přicházejí na řadu projektová knižní NEJ naší redakce ↴



Ivana Pásková – Iwíkova knihovna
Nej z projektu? Kateřina Dubská – Gabrielovská série, kterou vydalo nakladatelství Jota. (Člověk Gabriel a Dcery). Uchvátil mě příběh, tematika a to, že se autorka snažila ukázat romskou komunitu z jiného úhlu pohledu a Řetězový román Uzamčení. Skvělý román, na jehož tvorbě se podílelo dvacet šest autorů, přišlo mi neskutečné, jak dokázali společnými silami utvořit něco tak velkolepého, co má hlavu a patu. Vše na sebe krásně navazuje a nikde nemáte ani chvilku pocit, že text k sobě nepatří. Jedná se o dílo, při jehož četbě vám bude běhat mráz po zádech...




Ivona Šabíková Salvová – Chensie ze Světa Mezi Řádky
Vybrat ty nejlepší z projektu je opravdu těžké. Zapůsobilo jich na mě spousta a některé už recenzentky v tomto článku zmínily. Mám v oblibě žánr new adult, a tak není divu, že mi hodně přišel vhod román Útěk za láskou – Petra Martišková, který si mě opravdu získal. Bylo to hodně dobré a ráda si to přečtu znovu! Jako dalšího bych ráda vyzdvihla autora Aleše Pitzmose, který mě prakticky přivedl k žánru sci-fi svou sérií Vesmírná asociace. Jak první díl Světlo pulsaru, tak druhý s názvem Záře supernovy se mi moc líbil. U nakladatelství Brokilon letos dokonce vyšlo i třetí pokračování s názvem Jas kvasaru!




Martina Flasarová – Knihu, prosím!
V projektu jsem jen krátce a moc knih jsem tedy neměla možnost recenzovat, ale snad nejvíce mě zaujaly Kamilenky od Blanky Hoškové (Jota.cz). Její hrdinka mi byla blízká a sympatická. Moc jsem jí fandila a přála jsem jí, aby došla k tomu, co jí přinese štěstí. Navíc byla kniha i cestovatelská a to mi přineslo chuť někam vyjet a poznávat svět.



Zuzana Boháčová – Wish ze Světa Mezi Řádky
Kniha z projektu, která mě zaujala? Hodně mě zaujala svou tvorbou Barbora Dvorecká, protože mě dokázala bavit povídkami, přestože nejsem povídkový typ. A protože její texty mi jsou blízké právě pro to vystihnutí daného momentu a atmosféry bez zbytečných slov – spíše naopak – s minimem, které řekne vše. A neměla bych zapomenout také na Ch. D. Sobegha, jehož novela Zase o kus blíž Peklu byla příjemně depresivní sondou se zajímavými myšlenkami, metaforami a černým humorem do života jednoho osamělého člověka.




Veronika Nagy – Co ta holka čte
Z knih, které jsem měla tu možnost recenzovat pro projekt, mi nejvíce učarovala kniha Diany Průšové – Amazonky – na přelomu věků. Tento dobrodružný román není sice nijak rozsáhlý co do počtu stránek, ale příběh je to skvělý, s hlubokou myšlenkou a plný akce! Asi to bude znít divně, ale ... Kniha vás pohladí po duši, ale ne takovým tím melancholickým způsobem.



Budete číst příští rok české knihy jako my?
Na který titul se chystáte jako první? 



Komentáře

  1. necetla jsem ani jednu, ale uz se zlepsuji... :-P 11 knih od ceskych autoru letos... driv jsem necetla vubec :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem žáídnou z nich nečetla, ale na SVĚTLO PULSARU SE TĚŠÍM :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat