LENKA DOSTÁLOVÁ


Zdroj: Lenka Dostálová


www.dostalovalenka.cz
Fb profil

CBDB profil

 

1. Kdybyste se měla v naprosté krátkosti představit, co byste o sobě řekla?

Nejspíš bych řekla, že jsem nevypočitatelná. Řídím se svou vlastní hlavou navzdory snahám ostatních.

2. Když si vybíráte téma, přemýšlíte nad tím, co by oslovilo čtenáře, nebo píšete podle svého?

Rozhodně podle svého. V první řadě se to musí líbit mně. Teprve pak mohu příběh zpracovat tak, aby se mohl líbit i ostatním.

3. Je pro Vás psaní koníčkem, nebo je pro Vás určitou terapií?

Obojím. Začalo to jako nevinný koníček, ale teď je to něco, s čím nedokážu přestat. Jako čtení, jen mnohem, mnohem lepší.

4. Jak byste charakterizovala svou tvorbu? Budete se držet do budoucna žánru, ve kterém tvoříte v současnosti, nebo naopak nechcete zůstat v zajetých kolejí a ráda experimentujete?

Experimenty! To je moje. Ráda kombinuju různé prvky, zkouším nové věci, pouštím se dál, než kam jsem doposud došla. Vždycky chci přijít s něčím novým, neobvyklým. Ale povětšinou bude základ vždy ve fantastice a sci-fi.

5. Ovlivňují Vaše životní zkušenosti příběhy, které píšete?

Jen minimálně. Mohou se promítnout do povah hlavních postav, do jejich koníčků a zálib, ale to je asi tak všechno. Spíš, než bych já ovlivňovala své příběhy, ovlivňují ony mě.

6. Co všechno kódujete do svých příběhů? Je něco, co necháváte své hrdiny prožít a sama se toho obáváte, nebo naopak si to přejete prožít?

Knihy pro mě vždycky byly způsob, jak prožít něco, co já nemohu. Dobrodružství, na která se nikdy nevydám. Ale ukrývám do nich často i své skryté myšlenky a filosofii. Svůj vlastní pohled na svět.

7. Co Vás ve spisovatelské branži nejvíce děsí? Z čeho naopak máte největší radost?

Nejvíc se asi děsím toho, že nebudu moct psát. Dojdou mi nápady, inspirace nebo prostě jen nebudu mít čas. Na důvodu až tak nesejde. Největší radost mi naopak udělá, když vím, že se můj příběh někomu líbil. Že si ho rád přečetl a já mu tak mohla dát něco dobrého do jeho života.

 

Účast v projektu:


Rozhovor: „Své příběhy nevymýšlím, oni přijdou samy.“
Rozhovor: „Dcery světla a temnoty se v mojí hlavě tvořily víc jak deset let.“
Rozhovor: „Záložní plán je rozbití prasátka.“
Rozhovor: „Někdy mám pocit, že si příběh svůj děj vymýšlí sám a já jenom dělám prostředníka a ťukám do klávesnice.“

Knižní tipy: Knižní tipy autorky Lenky Dostálové

Soutěž o titul: Projekt Alfa - V pasti


Recenzní oddíl:


Projekt Alfa - V pasti, 2016 
Styl psaní je příjemný a odkrývá příběh sedmnáctileté Layly. Čtenář se díky ich-formě propadá do teenage světa a zažívá nejrůznější situace. Nejvíce si mě získalo, když Layla občas promlouvala k samotným čtenářům. To je velmi netradiční a o to víc vtáhne do děje. Oceňuji názvy kapitol, které byly v některých případech opravdu nápadité. Více v recenzi

Démon stínů, 2016
Tento fantasy román je druhou knihou, kterou autorka Lenka Dostálová vydala - recenzovala jsem pro ni první, která si mě získala svým naprosto originálním tématem. Dcery světla a temnoty se točí kolem běžnějšího tématu, ale také jsou originálním a kreativním ztvárněním fantastického světa. Více v recenzi (Chensie)

Na příběhu oceňuji, že není dopředu odhadnutelný. Jistě, čtenář tak nějak tuší dle žánru, jak se vše vyvine, ale... V jednom okamžiku mě autorka naprosto svedla z cesty, na kterou mě sama předtím vyslala. Lenka Dostálová je rozenou vypravěčkou. Navíc se nebála vytvořit fantasy svět ve dvou časových rovinách a přitom to nepůsobilo překombinovaně.  Více v recenzi (Veru)

Projekt Alfa - Na útěku, 2018
Dynamická dějová linie se točí kolem hlavní hrdinky Layly, která víceméně přežívá, a jejího důležitého plánu. Nemůže přece nechat Serova, aby mu tohle všechno prošlo. Nikdo nemá právo ničit nevinné děti a tak se Layla stává mstitelkou, která se nezastaví před ničím. Tahle nebezpečná cesta je lemovaná bolestí, adrenalinem i přátelstvím...Více v recenzi

Labyrint osudu, 2017
Druhým dílem dle mého názoru bohužel autorka slibný rozjezd série trošičku přibrzdila. Soustředila se na akci a soupeření mezi Světlem a Temnotou, což by nebylo samo o sobě špatně, avšak té akce bylo až příliš. Navíc děj plynul zpočátku velmi pomalu a působil nemastně neslaně. Více v recenzi






 

Bibliografie: 


  • Projekt Alfa - V pasti (2016, Fragment, sci-fi, fantasy, brožovaná)
  • Dcery světla a temnoty - Démon stínů  (2016, Fragment, fantasy, young adult, brožovaná)
  • Dcery světla a temnoty - Labyrint osudu (2017, Fragment, fantasy, young adult, brožovaná)
  • Projekt Alfa - Na útěku (2017, Fragment, sci-fi, fantasy, brožovaná)


Komentáře