Recenze: PŘÍLIŠ MNOHO HNĚDÉHO PEŘÍ (Walter Slovo)


Příběh s duchařskými prvky



Za recenzní e-výtisk děkujeme autorovi Walterovi Slovu.
Chci zakoupit e-knihu Příliš mnoho hnědého peří.



Spisovatele Waltera Slovo není potřeba dlouze představovat. Nedávno se na našich stránkách objevila recenze knihy Kavkazan. Po dramatickém a společenském románu přichází titul s duchařskými prvky Příliš mnoho hnědého peří.

Příběh je zasazený do Edinburghu. Větší část se odehrává v současnosti, ale čtenář může nahlédnout i do roku 1645, kdy všechno začalo.

Hlavní postavou je třicátník Ewan Murray. Pracuje v počítačové firmě, má velký byt, je finančně dobře zajištěný. Povahově je ale chladnokrevný a povrchní, nic a nikdo ho nerozhodí. Z mého ženského pohledu se domnívám, že působí přitažlivě, protože se kolem něj točí dost žen. A těch zhrzených je také velká spousta. Ewan nedokáže mít dlouhodobý vztah a jakmile ho současná partnerka omrzí, najde si vždy způsob, jak se s ní rozejít. Ve vynalézavosti v rozchodech je nepřekonatelný. Má však jednu fobii. Tou je duch kominíčka, kterým ho a jeho bratra strašil jejich otec. V době, kdy byl na tom Murray starší velmi psychicky špatně, odvážel své syny na ostrov, kde na ně kominíček nemohl. Nebyly tam totiž komíny. Jednoho dne se však duch kominíčka objevil v Ewanově bytě. Proč až teď? Co mu chce?

Pokud hledáte strašidelné vyprávění, u kterého vás bude mrazit, nejspíš budete zklamáni. Faktem však je, že román o malém kominíčkovi z roku 1645 mě zaujal. Nedokážu si představit, že bych našla v bytě nevysvětlitelné šlápoty. Co mě ale trochu mrzí, je, že vyprávění nebylo uzavřené. Čtenář jenom tuší, co se s ním asi stalo. 

Ústředním tématem díla jsou každodenní mezilidské vztahy. Tentokrát jsou ve větší míře zastoupeny dialogy, na kterých je román vystavěn. Což o to, ty mám moc ráda, ale musí do příběhu zapadat. Některé rozhovory však byly úplně mimo linii vypravování a skoro vůbec se ho netýkaly. Konkrétně mluvím o dialozích Borise Leta a jeho přítelkyně Hypatie, kteří jsou do děje dosazeni spíše jako vsuvka.

Pokud vám jméno Boris Leto připadá známé, vězte, že máte pravdu. Boris Leto je autorův pseudonym, pod kterým napsal knihu Habitat. V tomto příběhu Boris přijíždí se svou přítelkyní do Edinburghu. Oba zde chtějí žít i pracovat. Ale jako cizinci to nemají jednoduché kvůli jazykovým bariérám a kvalifikaci. Boris Leto je protipólem Ewana. Má dlouholetou přítelkyni, kterou má stále rád, komunikují spolu, jeden druhého podporují a vzájemně se doplňují.

Autor také hodně přeskakuje v čase. Někdy o rok zpátky, někdy o deset let. Všechno má ale svůj důvod a Walter Slovo tak nechává čtenáře v pozornosti.

Závěrečná zápletka mě bavila a přišla mi jako nejzajímavější. Autor ji měl dobře promyšlenou a hodnotím ji hodně vysoko. Čtenář se také dozví, proč se kniha jmenuje tak, jak se jmenuje a vysvětlení je více než vtipné a originální.

Walter Slovo v Edinburghu pobýval dva roky a svoje zkušenosti zúročil právě v titulu Příliš mnoho hnědého peří. Pokud vás kniha zaujme, autor chystá volné pokračování, ve kterém se objeví některé postavy z tohoto románu.

Knihu můžu doporučit těm, co rádi čtou knihy o vztazích a nebojí se i lehké duchařiny.

Knižní obálka na mě nějak zvlášť nepůsobí. Když se ale zadíváte skrz text, uvidíte plápolající krb, který má připomínat klid a pohodu. Ale nikdy nevíte, co se může skrývat vysoko v komíně.





Anotace
Přežívání v každodenní realitě třicátníka Ewana Murraye se nečekaně změní jednoho rána, kdy před lůžkem objeví černé šlápoty. Vedou z obýváku. A míří od krbu.
Když byl Ewan ještě dítě, čas od času ho otec popadl a vyplul s ním na opuštěný ostrov. Otec trpěl podivným stihomamem, že se dříve či později stanou obětí ducha dětského kominíka a jedině na neobydleném ostrově je duch nenajde.
Měl otec pravdu? Ewanův byt totiž nejeví jakékoli známky po vloupání. Našel si ho tu skutečný duch? Ale proč až teď? Odhalování pravdy se neobejde bez vzpomínek, které Ewana donutí sáhnout si hluboko do svědomí. Příčinu šlápot možná bude muset hledat v daleko dřívější minulosti, než by si vůbec pomyslel.

Nakladatelství: Martin Koláček – E-knihy jedou
Rok vydání: 2017
Žánr: Román 
Počet stran: 155
Formát e-knihy: PDF, epub, mobi

Komentáře