Recenze: LABYRINT OSUDU – Dcery světla a temnoty (Lenka Dostálová)


Temnota se hlásí o slovo...


Za recenzní výtisk děkujeme autorce Lence Dostálové

Chci zakoupit knihu Labyrint osudu


Série nesoucí název Dcery světla a temnoty se točí kolem dvojčat Sáry a Ley. Příběh druhého dílu v sobě odráží snahu obou sester bojovat s Temnotou a postavit se tak dávnému předurčení. Nutno dodat, že se s tímto každá pere po svém s ohledem na svůj naturel. Sestrám opět sekundují již známé postavy - strážce Lukáš, Moudrá Alice, objevuje se i proradný Silkon. Setkáváme se však i s novými postavami - Tomášem, Kerjalin. O jejich úloze v tomto zbrusu novém románu si přečtěte, přinášejí totiž zajímavé oživení.

Druhým dílem dle mého názoru bohužel autorka slibný rozjezd série trošičku přibrzdila. Soustředila se na akci a soupeření mezi Světlem a Temnotou, což by nebylo samo o sobě špatně, avšak té akce bylo až příliš. Navíc děj plynul zpočátku velmi pomalu a působil nemastně neslaně. Úvodní pasáže nevtáhly do příběhu tak, jako to Lenka Dostálová dokázala v předešlém případě. Temnota se sice hlásila o slovo, seč to šlo, ale temná atmosféra z knihy bohužel nečišela. V tomto díle je prostě znát, že  příběh je určen pro věkovou kategorii 14+, a tudíž úplně „natvrdo“ to autorka prostě napsat nemohla.

Na základě anotace jsem se neskutečně těšila na bloudění obou sester jeskyním bludištěm. Bohužel k tomuto bodu autorka dospěla až na posledních pár stranách a dost jej okleštila. Chybělo napětí a pomyslná jiskra, která by zažehla ve čtenáři pocit, že se labyrintem prodírá společně se sestrami. Spíše to vyznělo jako plnění úkolů, které postrádají „drajv“, pouze na sebe navazují a vyzývají dvojčata ke splnění.

Stojím si však za tím, že Lenka Dostálová psát umí, a to velmi čtivě! Byť v tomto díle nezúročila v plné míře své schopnosti. Kladla důraz na akční linku příběhu a nevěnovala se tolik prožívání svých postav a celkově jejich vývoji. Příběh tak byl spíše popisem bojových scén jedné za druhou, o dvojčatech se tak vlivem tohoto nedozvíme příliš nového. To, co vás však bude jisto jistě bavit je Lein přerod na Temnou stranu, který se neobejde bez jí vlastní rebélie. Co se týče Sáry, ta se drží svých osvědčených postupů a hraje zde spíše druhé housle, i když je stále na blízku. „Záporáky“ vykreslila autorka šablonovitě a jejich pokusy o převrat byly místy komické. Jakoby chtěla záporáky ztvárnit jako nevynalézavé šašky a neschopné protivníky, čímž ale trošku degradovala i svůj příběh.

Svůj fantasy svět má spisovatelka promyšlený, dává smysl a čtenář tak nenarazí na nejasnosti či nelogičnosti. Je však nutné mít na paměti, že svět Světla a Temnoty je v případě této série jakýmsi ztvárněním dobra a zla tak, aby byl přístupný především mladším čtenářům.

Těm z vás, které série zaujala, doporučuji, abyste ji četli postupně a nepřeskakovali jednotlivé díly. Rozhodně neprohloupíte, když sáhnete i po druhém díle ze série, byť má nějaké ty mouchy. Osobně jsem velmi zvědavá, kam autorka osudy svých postav nasměruje příště.


Knižní obálka: 
Líbí se mi, že série si drží stejný styl obálek, působí tak komplexně a nezaměnitelně. Na první pohled obálka zaujme, byť se může jevit, výjma barvy, stejná jako u prvního dílu. Podívejte se však pozorně! Dvě tváře, jedna mužská, jedna ženská...

 

 

 

Anotace:  
Lea už ví, že její nitro ovládá temnota. Za pomoci své sestry Sáry a strážce Lukáše se s ní snaží bojovat. Když jsou ale Sára s Lukášem vysláni na misi na znovuobjevený Salemon, zůstává na to sama. Propadá se hlouběji do temnoty a mění se. Když se však ukáže, že Silkon chce Sáru přinutit, aby se přidala k Temným, Lea se mu postaví a nakrátko získá zpět své staré já. Spolu se sestrou se vydávají do jeskynního bludiště, kde na Leu čeká nelehká zkouška…

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy, Young Adult
Počet stran:320
Formát: tištěná, brožovaná

Komentáře