Recenze: SLZA PRO DRAČÍHO PÁNA (Hanina Veselá)


Magnóliino námořní dobrodružství



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Mytago 

Chci zakoupit knihu Slza pro dračího pána


Autorka Hanina Veselá je známá díky své knižní fantasy sérii o telepatce Magnólii. Slza pro dračího pána je krátkou novelou z Magnóliina života. V nedávné době se na našich stránkách objevily recenze knih o téhle zrzce, nesoucí název Magnólie a démon a Drak bere vše.

Kniha je zasazena do herního světa Asterion, přesněji do města Plavena okolo roku 842 a do okolního oceánu, kde se Magnólie plaví na lodi Dráče ve službách Kirbega, žlutého draka. Jejím úkolem je získat vzácný minerál od jejího někdejšího mistra Zvina.

Hlavní postavou je Magnólie, atraktivní zrzka, která se ničeho nebojí a neustále se po hlavě vrhá do nových dobrodružství. Nebezpečí si nepřipouští a možná právě díky tomu se jí povětšinou daří vyhnout se mu. Příběh sledujeme z jejího úhlu pohledu, tedy v ich-formě. Její charakter i chování se od minulého dílu změnily, uběhlo několik let a Magnólie vyzrála, dospěla a osamostatnila se. Proto řeší situace dospěleji, stále se ale nemůže zbavit jisté zbrklosti.

„Co já, ale ty...“ vyfoukl čaroděj dva ukázkové obláčky. „Těšíš se? Po letech uvidíš svou zem! Nejsi zvědavá, co se od té doby změnilo? Nebyla jsi tam deset let.“ „Šestnáct,“ upřesnila jsem kysele. (Str. 22)

Arcimág Zvin, Magnóliin bývalý mistr, se objevuje stále stejně tajemný a jdoucí si za vlastními cíli. Nechápe, jak od něj mohla Magnólie odejít a své rozhořčení nad touto skutečností se nebojí dávat najevo. Nakonec, když se ocitají v nebezpečí, se ale bez rozmýšlení postaví na Magnóliinu stranu a je ochoten udělat cokoliv na její ochranu.

Nové prostředí přináší také nové postavy. Povětšinou jsou to námořníci plavící se spolu s Magnólií na Dráčeti. Nejsou vykreslení podrobně, spíše jen doplňují volná místa v příběhu. Za zmínku stojí Logar, Magnóliin přítel a pomocník při plnění těžkém úkolu. Nechápe Magnóliinu akčnost. Sám vše velmi důkladně promýšlí a její ukvapenost mu nedělá dobře.

Novela je velmi krátká, takže se v ní nedočkáme žádných převratných událostí. Jedná se spíše o doplnění informací z Magnóliina života. Kvůli velmi nízkému počtu stran je vše napsané jasně a stručně, bez zbytečných průtahů nebo popisů. Může se zdát, že je vše až moc rychlé a dřív něž se čtenář naděje, kniha končí. To je však smyslem novely, krátký a sevřenější děj.

Opět se nevyhneme nespisovnosti, místy až vulgárnosti v Magnóliině mluvě. K ní to ale patří a její mluva přesně vystihuje i její nespoutanou povahu.

„S učenci na moři jsou jenom trable. Prvních několik hodin plavby stráví nad výlevkou, další den se ptají po koupelně, a když jim konečně dojde, že sladká voda je jen na pití, stěžují si, jak je kouše sůl. Teprve, když to vše přestojí, uvědomí si, že je námořní strava odporná a společnost posádky únavná. Asi v polovině plavby jim začne chybět sex.“(Str.20)

Na konci samozřejmě nechybí informace o autorce a jejích vydaných knihách.

Komu bych doporučila?
Knihu můžu doporučit milovníkům fantasy, ale stejně tak i těm, kteří tento žánr obvykle nevyhledávají. Čtenář musí očekávat, že se příběh příliš nerozvine a rychle skončí. Proto bych pro začátek doporučila jinou z knih o Magnólii a tuhle nechala až na dobu, kdy se seznámí s jejím životem a prostředím, ve kterém se knihy odehrávají.


Knižní obálka:
Přestože minulé dvě obálky se mi moc líbily, o téhle to bohužel říct nemůžu. Zachycená scéna odkazuje na budoucí děj, ale na mě působí laciným, nepříliš vhodným dojmem.




Anotace:
Telepatka Magnólie pracuje pro nebezpečného muže a její svět je plný intrik a krvavých překvapení. Na lodi Dráče připluje do rodné Plaveny s úkolem získat vzácný minerál od svého někdejšího mistra, arcimága Zvina. Ten však sleduje vlastní cíle a žádný prostředek k jejich dosažení mu není cizí. Atraktivní zrzka se bude muset hodně ohánět, aby z námořního dobrodružství vyvázla se zdravou kůží.

Nakladatelství: Mytago
Rok vydání: 2014
Žánr: fantasy, sci-fi
Počet stran: 106
Vazba: brožovaná 

Komentáře