Rozhovor s Michaelou Burdovou I. „Právě dokončuji první díl nové temné fantasy série.“

Autorka české fantastiky, Michaela Burdová, pracuje na novém díle s pracovním názvem Dcery hvězd. V rozhovoru nám toho ale na sebe prozradila mnohem víc! A to natolik, že vás nečeká pouze jedna část, ale hned dvě, které vycházejí v soutěžním termínu! Spisovatelka totiž věnovala pro čtenáře několik svých titulů, o které si můžete zasoutěžit! Děkujeme za rozhovor a přejeme spousty nadšených čtenářů!



Zdroj: oficiální stránky



Podle titulů, které jsem pro vás recenzovala, je vidět, že ve svých knihách tíhnete k temnějším námětům a nemáte obavu vkládat do děje i násilné prvky. Jsou všechna vaše díla drsnější? 

Pravdou je, že k těmto temnějším jsem začala tíhnout až od Syna pekel. Moje první série Poselství jednorožců byla více pohádkovější, zaměřená spíš na dobro, krásu a lásku s posvátnými jednorožci, které jsem vždycky obdivovala. Podobně je na tom i má druhá série Křišťály moci, kde už jsem trochu přitvrdila, ale stále bych ji nezařadila mezi temnou fantasy. Pak ale i mě samotnou začala víc lákat temnější díla, a tak jsem si chtěla i něco temnějšího vyzkoušet napsat. Od té doby mě tento styl baví a docela se v něm vyžívám 😊


Proč jste se je rozhodla ozvláštnit právě tou hrubou stránkou? 

Mám ráda záporné hrdiny, zlosyny a vrahouny. Úplně nejradši ale mám, když je hrdina něco mezi záporákem a klaďasem a já se pak můžu pitvat v jeho silných a slabých stránkách, hrát si s tím, jestli bude víc hodný anebo udělá něco opravdu hrozného… 😊 Navíc ráda šokuju. Vždycky se snažím čtenáře překvapit. 


I vy jako čtenářka dáváte přednost temnějším dílům? Jakým například? 

Ano, mám ráda spojení fantasy a hororu, proto se mi hodně líbí Temná věž od S. Kinga, série Abhorsenka od G. Nixe. Hodně mě oslovila Píseň krve a Pán věže od A. Ryana, ale hojně v poslední době čtu thrillery. Sérioví vrazi a tak, to mě nejvíc baví :D Třeba thriller Řekni lituji mě dostal. Ráda si ale přečtu i young adult fantasy, třeba Serafína se mi moc líbila.


Které fantasy bytosti jsou vaše nejoblíbenější?

Určitě elfové. Vyskytují se skoro v každé mé knize. :D Zbožňuju také draky, jednorožce, grify, vlkodlaky a upíry. 


Zatím se zaměřujete pouze na fantasy. Plánujete v budoucnu zabrousit i do jiného žánru, nebo se i nadále budete držet tohoto?

Fantasy je určitě žánr mého srdce, takže u něho zůstanu. Baví mě psát pro děti a mládež, ale chtěla bych si zkusit i fantasy pro dospělé. No a už hodně dlouho mám v plánu napsat thriller a horor. Snad mě teď konečně napadl ten správný námět.


Na který titul z vaší tvorby nedáte dopustit?

Mám ráda všechny své knížky. Psala jsem je s láskou a dala do nich všechno. Nejužší vztah budu mít ale vždycky ke své prvotině, se kterou celé to velké dobrodružství začalo.


Který hrdina by si podle vás zasloužil obdiv čtenářů? 

Mám jich víc :D Určitě je to Sorgan z Křišťálů moci, který i přesto, že celou dobu sloužil zlu, dokázal opravdově milovat a nakonec se obětovat pro vyšší cíle. Také vlkodlak Neran ze Syna pekel, který se bojí otevřít své srdce něčemu lepšímu a radši přesvědčuje sám sebe, že rdoušení hrdel mu jde ze všeho nejlíp. Nebo Aragen taktéž ze Syna pekel, kterou jsem měla moc ráda. Celou dobu byla mrcha, ale v závěru toužila po tom, po čem toužíme my všichni: po lásce. A být něčím víc, něco dokázat, něco změnit. Osobně obdivuji i Larissu z Volání sirény, která i přes všechno utrpení nakonec dokázala odpustit nejen muži, který ji zradil, ale i sama sobě. 


Rýsuje se na obzoru už nějaký nový příběh?

Ano, už se skoro dorýsoval 😊 Právě dokončuji první díl nové temné fantasy série. Bude se jmenovat Dcera hvězd. Na mém webu je možnost přečíst si celou první kapitolu. Na tomto příběhu pracuji v průběhu už přes 5 let a mám radost, že jsem se do něho mohla konečně naplno ponořit. A kdo je to vůbec Dcera hvězd? Válečnice bohů, jež je nucena přihlížet zkáze světa.


Zdroj: FB stránka


Pro sérii Poselství jednorožců jste si vymyslela i zvláštní postavu v podobě kočkoroha, který je pro dobrodružství young adult přímo stvořený. Jak vás napadlo takhle jednoduše a přitom bravurně stvořit Snížka, který si podle mého určitě čtenáře získá?

Snížek přišel na svět zničehonic. Psala jsem asi třetí kapitolu z Poselství jednorožců, kde figuruje hlavní hrdina Veragin a najednou mě napadlo – co kdyby měl nějakého vtipného kamaráda? Nejdřív mě napadla tlustá mluvící kočka, ale pak jsem si řekla, že to bude kouzelný tvor. A když už jsem byla u těch jednorožců… proč nedat roh i kočce? A tak vznikl Snížek, který byl hned od začátku drzý a nenechal si nic líbit. Dokud se tedy neobjevila nějaká příšera, to bral hned nohy na ramena. 😊


Komentáře