Recenze: DETEKTIV KOUMES - ZIMNÍ PŘÍPAD (Josef Quis)

Pátrání po ztracené korunce

Bylo už pozdě večer, čas zimního spánku. Koumes se protáhl ve svém křesílku a ještě jednou se podíval z okna. Sněžilo. „To se bude spát,“ pomyslel si. Když vtom ho venku něco zaujalo. Rukou nedůvěřivě otřel namrzlé okno a naklonil se, aby lépe viděl. A skutečně! Venku stál sněhulák. Přímo před Koumesovým příbytkem. Nebyl velký. Mohl být Koumesovi tak do pasu. (Str. 7) 


Za recenzní e-výtisk děkujeme autorovi Josefu Quisovi



Tento sněhulák však sněhulákem nebyl ani zdaleka. Vyklubal se z něj mravenec Hakim, který přišel požádat Koumese o pomoc. V domě, kde mravenčí národ bydlí, se jeho obyvatelé záhadně ztrácejí. A navíc někdo ukradl princezně Klee zlatou korunku. Princezna je už zoufalá, a tak povolala toho nejlepšího a nejchytřejšího detektiva, aby krádež a mizení mravenců vyřešil. 


Josef Quis stvořil hmyzího Sherlocka Holmese. Oba toho mají hodně společného. Holmes kouří dýmku, Koumes rákosový doutník. Oba nosí klobouky a také jim to rychle myslí.

Zdroj: autorův archiv


Svět lidí je pro malé broučky nebezpečný. Vždy jim hrozí nějaká smrt, například zašlápnutím. Brouci se proto skrývají ve spárách domů. Člověk ani netuší, s jakými obyvateli se může ve  zdech potkat. Nejinak je to i v místě, kde bydlí mravenci farao. Je to takové město s různými bytečky či výčepem.

Některým čtenářům by se v pohádce nemusely líbit lidské nešvary jako je alkoholismus či kouření. Myslím si, že tato témata do dětských knih nepatří, pokud to ovšem není literatura, která má ukázat na problémy se závislostmi. Proč ale záměrně poukazovat na opilství, když svým dětem říkáme, že je nadměrné pití alkoholu a kouření nezdravé?

Zdroj: autorův archiv


Co čtenář ocení, budou určitě názvy kapitol. Většina z nich nesla jméno broučka, se kterým se Koumes při svém pátrání setkal. Například Zuzánek (šatní mol), Wilmar (šváb) nebo Bohoušek (tesařík). Jako zkušený vyšetřovatel jim klade správné otázky, ze kterých si pak sestavuje odpovědi. Já jsem nepřišla na to, kdo korunku ukradl, ani jsem neodhalila, jakým způsobem na zloděje přišel. A to je, prosím, kniha pro malé čtenáře.

Vyprávění je v er-formě. Styl psaní je svižný a snadno tak udrží pozornost malého čtenáře. S dcerou jsme četly po večerech a po dlouhé době prosila, abych pokračovala ještě další a další kapitolou. Ty jsou krátké, doplněné autorovými kouzelnými ilustracemi. Jsou výstižné a při čtení jsme se na celostránkové obrázky dívaly a pak si o nich povídaly. 

Zimní případ detektiva Koumese je již třetí v pořadí. Nejprve byl vydán Podzimní případ, později následoval Jarní případ. Nenavazují na sebe, proto se mohou číst samostatně i na přeskáčku. Všechny tři tituly vydalo nakladatelství Brána, které se mimo jiné specializuje na publikování knih pro děti od českých spisovatelů.

Josef Quis je především ilustrátor. Musím proto zmínit ilustrace, které jsou velmi povedené, barevné, hravé a lahodí dětskému oku. Oproti tomu obrazy, které maluje pro dospělé, v sobě nesou realitu všedního života. Myslím si, že kdybych se někdy setkala s autorovými obrazy a nebyly podepsané, jistě bych je poznala. Mimo jiné také ilustroval Hejkalku od Petry Martíškové, kterou jsme již dříve recenzovali.

Knižní obálka na vás dýchne zimní atmosférou. V popředí sedí detektiv Koumes na poštovním holubovi Emilovi a letí spolu do města vyřešit záhadu. Zasněžené domy v pozadí vyvolávají představu pořádných kup sněhu a také těšení se na Vánoce.

Pohádkovou knížku můžu doporučit malým detektivům i jejich rodičům. 





Anotace
Ani v předvánočním čase nemá brouk Koumes kouska klidu. Tentokrát bude vyšetřovat zmizení královské koruny. Během pátrání ale odhalí i mnohé záhady starého domu a jeho okolí. Znovu jen o vlásek unikne smrti, pozná mnoho dalších kamarádů a zažije nejedno dobrodružství. Nakonec však všechno dobře dopadne a také našeho detektiva čekají klidné Vánoce.

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2017
Žánr: Pro děti
Počet stran: 103
Formát knihy: vázaná

Komentáře