Rozhovor s Ladislavem Klimešem: „Ne, rozhodně nekončím, teprve začínám.“

Znáte trilogii Příliš divoká zem? Ladislav Klimeš minulý rok vydal svůj debut Zimní válka u nakladatelství E-knihy jedou, ale na vlastní náklady nechal natisknout i tištěnou verzi pro náročnější čtenáře. Stejným způsobem proběhlo i vydání druhého dílu s názvem Obleva, na kterém ovšem nespolupracoval se svým kolegou Antonínem Kuttmanem, ale naopak se pustil do příběhu sám a podle mého opravdu svérázným a zábavným způsobem. 

V rozhovoru jsem se autora, který se vrhl do žánru post-apo, ptala nejen na jeho pocit z psaní, protože poprvé byl na knihu sám, ale také na plány s třetím dílem, jenž pro své fanoušky plánuje. Chcete znát informace z první ruky? Sledujte Fb stránku Příliš divoká zem nebo autorovy osobní stránky Killad. Děkuji za rozhovor a přeji hodně inspirace při psaní třetího titulu! :)



Proč jste se rozhodl sepsat druhý díl sám? 

Mohlo za to primárně Tondovo časové vytížení a potřeba věnovat se jiným, soukromým záležitostem.


Co vám vyhovovalo více - psát sám nebo s kolegou?

Obojí mělo své kouzlo, když máte kolegu, řešíte s ním různé situace a vše probíráte, když jste sám, je to vše jen na vás. Je v tom sice určitá volnost, ale taky nutnost se o vše starat.


Jak rozdílné pro vás bylo vytváření příběhu, když jste na něm pracoval sám? 

PDZ měla v podstatě příběh vymyšlený už od začátku. Hlavní dějovou linku jsme společně vymysleli a já ji pak akorát uzavřel a dokončil.


Co podle vás čtenáře zaujme více - celistvý příběh nebo kouzlo dvojího pohledu autorů? 

Obojí má své kouzlo. V prvním díle jste se seznámili s oběma hlavními charaktery a jejich motivacemi. Druhý díl je více osobní, protože je vše viděno pouze z jednoho úhlu pohledu.

Plánujete i třetí díl. Tím podle vás Příliš divoká zem bude končit? Máte to promyšlené do detailu nebo se může stát, že příběh bude pokračovat i ve čtvrté knize?

Popravdě, Příliš divoká zem již skončila, hlavní dějová linka je již uzavřena. Ovšem, v druhém díle byla zmíněna jistá událost, kterou mi nakonec přišlo poněkud trestuhodné nevyužít a nepřijít tak trochu s něčím jiným. Třetí díl bude jedna jediná akce  odehrávající se v rozmezí několika týdnů.


Ačkoliv tituly vydáváte u nakladatelství E-knihy jedou v elektronické podobě, rozhodl jste se je na vlastní náklady vydat i tištěné - čtenář si u vás obě díla může zakoupit. Liší se nějak obě verze obsahově? Proběhly nějaké úpravy?

Textově a obsahově se nikterak neliší elektronická od té tištěné. Tištěnou verzi prvního dílu jsem nechal udělat primárně pro pár známých, ale když jsem viděl, že o tištěnou verzi je větší zájem, postaral jsem se, aby druhý díl byl u mě v tištěné verzi už v době vydání. Proto mají čtenáři nyní možnost si vybrat. Elektronická je v obchodech, pro tištěnou stačí kontaktovat mě na fanstránkách knihy.


Je neobvyklé, že jste ve druhém díle pokračoval jedenáctou kapitolou. Neměl jste obavu, že to čtenáře zmate?

Dvojka pokračuje přesně tam, kde první díl skončil, tady jsem spíš počítal s tím, že ti, co četli první díl a líbil se jim, pustí se do druhého dílu. Je mi jasné, že pro nováčky to může být matoucí, ale pro fanoušky série je to už rozjetý vlak, který se žene vpřed a může se jim líbit to, že pracně nevysvětluji předešlé události.

Nemáte pocit, že jste trochu přiostřil s těmi násilnými scénami a vulgárními slovy? Vyžíváte se v tom nebo je to psáno s nadsázkou? 

Je pravda, že v druhém díle jsem si nebral servítky a chtěl ukázat vše bez obalu a syrové. Sice se pořád jedná místy o Hollywoodskou akci, ze které si kniha utahuje, ale pořád se nesnažím z toho udělat vysloveně sluníčkovou komedii.


Už na začátku čtenáře informujete, že jde o brakovou literaturu, která má především pobavit. Podle mého se vám záměr povedl a čtenář se opravdu bavit bude. Plánujete však v budoucnu nějaké dílo pro náročnější čtenáře, nebo jste si už jste splnil sen a v psaní nebudete pokračovat? Co byste rád napsal po ukončení série Příliš divoké země? Budete pokračovat v psaní nebo tuto kapitolu uzavřete s tím, že jste si splnil sen a sepsal, co jste měl na srdci?

Tak tohle bude složitější odpověď. Popravdě, už asi 3 roky mi leží v šuplíku obrovský scifi román, který jsem mnohokrát přepracoval a zabral mi cca 5 let. S ním jsem začínal a vypsal se na něm. Nakonec jsem jej zaslal jednomu vydavateli, který si na něj prakticky neudělal čas a zamítl jej. Příliš divoká zem byla kniha psaná prakticky z legrace. To, že to s ní dopadne takto, jsem nečekal.
Co bych rád napsal po ukončení série?

Je toho celkem dost, mám v současnosti rozepsaný 3 díl, který vzniká jako symbolická tečka za tímto universem plus dva scifi romány. Rozhodně nechci být autorem jen jedné série, či jedné knihy. Psaní je pro mě vcelku slušná droga a relaxace zároveň, tudíž bych to viděl tak, že se mí čtenáři mohou těšit na novou knihu minimálně jednou za 2 až 3 roky, ideální by však bylo jednou za rok, ale o tom pochybuji.

Ne, rozhodně nekončím, teprve začínám.



Komentáře