Recenze: YORRÂN – PSANEC (Jan Dobšenský)


Dokonalý fantasy svět




Za recenzní výtisk děkuji autorovi Janu Dobšenskému.

Chci zakoupit titul Yorrân – Psanec (Kniha 3.)



Yorrân – Psanec od autora Jana Dobšenského je volné pokračování stejnojmenné fantasy ságy. Tentokrát zavítáme do země Nibriltaru, která je obývána a ovládaná rasou windan – jinak řečeno neumírajícími. Příběh dále pokračuje v e-knize Yorrân – Údolím stínů.

Text je psán v er-formě. Autorův styl psaní je vytříbený a nejvíce exceluje v popisu světa a líčení sebemenších detailů prostředí a postav. Svou řemeslnou prací dosahuje kvalit některých světových autorů. 

Psanec se skládá z osmi kapitol. Kromě postavy Abarhila, kterému jsou věnovány dvě kapitoly, zde vystupují i další, jmenovitě Parsa, Ekram Dhar, Lavidant, Egnor a Toraino. Jednotlivé části nepůsobí jako celistvý příběh, spíše coby samostatné povídky, které se odehrávající ve stejném světě.

Hrdinové jsou pouze lesknoucí se pozlátka. Pokud se na ně podíváme blíže, zjistíme, že jsou to prázdné skořápky bez duše. Chybí v nich život a působí jako loutky. Nemají žádné charakteristické rysy, které by je odlišovaly a ve většině případech si jsou podobní jako vejce vejci. Po přečtení budete mít problém vybavit si jejich jména – možná tak Parsu, poněvadž jde o jedinou ženskou postavu a Abarhila s jeho psem.

Jisto jistě nejhorší částí Yorrânu jsou postavy. Na nich však stojí i samotný příběh, který je hodně podprůměrný. Není zde rozvedena zápletka, chybí akce, spád, výraznější emoce, zvraty či nějaký cíl – prostě něco, co by spojovalo hlavní postavy. Většinou jsou jednotlivé charaktery vloženy do určité situace, v níž vždycky dříve či později dojde na vyprávění: kdo kam putoval, kdo kde co musí, kdo kde co prožil atp. Vše směřuje pouze k nadbytečnému líčení různých koutů světa. V prvních dvou kapitolách by se to ještě dalo pochopit, ale celé se to zvrhne jen v popis, a pokud vám po několikátém slovním spojení, které obsahuje slovo vyprávění, nevyskočí vyrážka po celém těle či se vás náhle nezmocní žaludeční nevolnost, tak toho snesete opravdu hodně.

Svět, to je to jediné, co spisovatel čtenářům může nabídnout. Dal si na něm opravdu záležet – možná až příliš. Nalezneme zde vše, co by správný fikční svět měl obsahovat: božstva, zvyky, různé rasy, města, prostředí, geografické části, magii, pověsti a prostě to, co každý milovník fantasy očekává. Je vybroušený do sebemenších detailů. Bohužel i mistrovsky odvedená práce upadá, pokud je prázdná a bezduchá, tedy zabitá absencí živoucího příběhu a zajímavých postav.

Na počátku jednotlivých kapitol jsou ilustrace. V e-knize chybí mapa, ale čtenář je odkázán na stránky www.yorran.cz. Pokud se na webu zorientujete a neodradí vás formát blogu z počátku jednadvacátého století, naleznete zde doplňkové informace, ale i mapy. Ty sice na pohled vypadají skvostně, ale čtení v nich je opravdu za trest a oči opravdu trpí, když se snaží přečíst písmo ztrácející se v zbytečných barevných detailech. 

Komu bych knihu doporučil?
Milovníkům fantasy, které spíš láká fikční svět. Méně náročným čtenářům, kteří neočekávají propracovaný příběh a zajímavé postavy a kteří se v téhle oblasti smíří i s podprůměrem. Dále těm, kteří rádi čtou dlouhé odstavce popisu. 

Knižní obálka:
Zpracování odpovídá žánru. Na pohled působí jako velmi stará kožená knížka a text trochu připomíná vosk. Obal neevokuje nic, co by se obsahu týkalo..




Anotace:
Mlha a temné stíny, které doposud zakrývaly obrysy rozlehlého světa a jeho tajemné historie, se začínají pomalu trhat. Semena událostí zasetá v dávných časech začínají klíčit, aby v krátkém čase budoucím přinesla dlouho očekávané plody. Jaké budou? Sladké, kyselé, či dokonce hořké? Yorrân – Psanec je další pokračování epické fantasy, prastaré ságy o Yorrânovi. 

V první části jsme jen nepatrně poodhrnuli oponu, abychom se podívali, co se to na zatím neznámém jevišti připravuje. V pokračování už se opona pootevírá a my budeme moci nahlédnout do rozlehlého světa a jeho minulosti, abychom objevili nové kulisy a nové postavy. Konečně zjistíme, kdo se skrývá za tajemným titulem Pána východu a kdo je hybatelem bouře, která vyvrací z kořenů starý svět. Co nám však zůstane nadále utajeno – proč se to všechno děje? 

Zjistíme, že šachová partie o osud světa je rozehrána, obě strany již učinily první nevratné tahy a kronikáři zanesou do svých análů první vítěze a první padlé. Kdo však tuší kolik radosti či bolesti je skryto za strohými řádky starých svitků a pergamenů? A co naši hrdinové? Začnou již konečně chápat, jaké role jim osud v této velkolepé hře určil? Podaří se jim rozhrnout všechny závoje lží, intrik a tajemství, které jim v pochopení brání? Nebo jim zůstane ještě něco ukryto? Najdou v sobě dost síly a odvahy, aby vstoupili na osudovou cestu? Nebo se budou vzpírat a na osudových křižovatkách vyrazí špatným směrem? Koho dalšího na své dlouhé pouti potkají a kdo je opustí? Leží před námi více otázek než odpovědí a času není nazbyt, protože obloha nad jejich světem je stále temnější a přicházející bouře nevěstí nic dobrého.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2016
Žánr: fantasy
Série: Yorrân (3)
Formát e-knihy: PDF, ePUB, mobi
Počet stran: 355

Komentáře