Recenze: ELEMENT OHNĚ: S VĚDOMÍM KONCE (Molly Crow)


Romantické ohniště s finále, které vás rozžhaví! 



„Brian Levin,“ představil se a pevně mi stiskl ruku, kterou jsem k němu rychle natáhla. Hmm, možná až moc rychle. Vražedkyně, katastrofa, monstrum. „Sally Baker,“ vyhrkla jsem, překvapená, že jsem se nepřeřekla a svoje myšlenky nevyslovila nahlas. (Str. 12)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Molly Crow.
Chci zakoupit titul Element ohně: S vědomím konce!




Kreativní knižní obálka i název a působivá anotace jsou jen jedním z lákadel fantasy románu, který srší humorem, jiskrným románkem, jenž vás nakonec spálí. Co očekávat od knihy, ve které hlavní hrdinka ovládá jeden z nejmocnějších živlů? Oheň je natolik výrazným prvkem, že si v něm budete libovat.

Styl psaní v ich-formě je velmi lehký, čtivý a chytlavý. Především díky vtipným a svěžím přirovnáním se četba lehce vymyká běžným new adultkám a potěší tak čtenářky, které netouží pouze po romantických popisech. 

Mám pocit, že se tomu říkalo chtíč? Ano, to je ono. Chtěla jsem ho. (Str. 13)

Svět, do kterého vás Molly Crow zve, začíná jako běžný den neobvyklé hrdinky, která spěchá do školy. Velmi brzy (dříve, než vůbec čekáte) se jí však do života dostane zpestření v podobě muže, jenž je podle Sally doslova k sežrání. Ačkoliv ho odmítá a dává mu najevo svůj nezájem, on se nenechá odradit a jde si za svým... Touží po Sally jako nikdo. 

Hlavní hrdinka Sally je zábavná kalamita. Má moc popravit člověka během okamžiku a udělat z něj ohořelý kus masa, ale to jí nebrání chodit do školy a do práce. Zkrátka žít téměř jako obyčejná dívka, až na to, že se vyhýbá nejen své rodině, ale nepouští si k tělu vůbec nikoho. Jak sama o sobě říká, je už dost stará panna, protože nikdy nezažila lásku a vždy se řídila svým posláním, které jí velí ničit. Chce zbavit náš krásný svět parazitů, tedy nás. 

Brian je okouzlující muž, který dokáže zamotat hlavu nejedné slečně. On však má zájem o Sally, která mu uniká. Nenechává se odradit a jeho cílevědomost ho popohání dál, aby získal, po čem touží. Ačkoliv je to na první pohled máčko, protože nesnese ani pikantní pokrm, na konci čtenářky pochopí, že na něm přeci jen něco je. 

Hrdinové jsou slušně sepsaní. Autorka se snažila je vystihnout a podle mého se jí to podařilo, ačkoliv u některých vedlejších postav to někdy možná trochu zakolísalo. Není možné hodnotit postavy dříve, než po samotném dočtení, protože závěr váš pohled na věc rozhodně změní. 

Na to, že jsem prožila stovky životů, jsem byla v otázce vztahů nebo i samotného sexu naprosto mimo. Byla jsem opravdu dost stará panna. (Str. 19)

Jednoduchá linie je protkána pestrým humorem, který je někde lehce šmrncnutý tím černým. Ale nečekejte nic, co by dívčí new adult román kazilo a dělalo z něj hororový příběh. Jelikož velká část děje vykazuje silné romantické prvky, něhu i erotické chvilky, na své si přijdou především romantické dušičky vyhledávající právě netradiční románek člověka a živelného elementu. 

Děj není nijak složitý, protože se zabývá právě první láskou, ale není to tak prosté, jak se vám může z počátku zdát. Je v tom něco víc, ale bohužel nesmím prozradit svou nejoblíbenější závěrečnou část, ve které vychází najevo pravda. Některé čtenářky mohou být rozčarované a jiné naopak budou tleskat nad tím, jak se vše nečekaně a smyslně vybarvilo. Já osobně jsem za takový závěr velmi ráda a rozhodně na mě zapůsobil nejlépe, jak mohl. 

Fantasy svět v podání Molly Crow je prakticky reálný až na ty čtyři elementy, které podle anotace mají dělat pořádnou neplechu. Klasický fanoušek žánru fantasy může být zklamaný, že se neděje nic magického, apod., ale tohle je opravdu spíše neotřelý román pro dívky a s tím je potřeba se také začíst.

Faktem zůstává, že z počátku se vám může zdát, že některé postavy jednají účelově nebo autorka až moc tlačí na pilu. Teprve v závěru se vše vysvětlí a vy pochopíte, proč se věci odehrávaly právě takhle. Je nutné nedělat si úsudek, dokud knihu celou nepřečtete, jinak byste ji mohli mylně odsoudit. 

Velkým plusem je, že se Molly Crow vyhýbá zbytečným textům a snaží se popisovat opravdu jen to nejnutnější, i když na někoho může být té romantiky až příliš. Záleží, jak moc dáváte přednost románům pro ženy, protože dobrodružným fantasy bych příběh přímo nenazvala. 

Co na knihu Chensie? Byla jsem v očekávání hodně dlouho, protože jsem si říkala, že Molly přece jen nemůže sepsat až takhle romantické fantasy bez toho, aby mě pořádně neusadila na zadek. Jelikož je třičtvrtě knihy především o lásce, což jsem přímo neočekávala, byla jsem trochu nejistá, i když zápletky mě bavily. Konec knihy však zcela napravil všechny pochybnosti a mohu říct, že právě tím si mě autorka získala nejvíce. To je přesně podle mých představ, takové konce jsou nejlepší. 

Komu bych knihu doporučila? 
Myslím, že muži tuhle fantasy neocení. Na to je pro ně až příliš dívčí a romantická. Ale my ženy si na ní jistojistě smlsneme, především když hledáte odpočinkovou četbu plnou romantiky a vtipu, která vás v závěru dokáže šokovat. I přestože nemáte fantasy zrovna v lásce, si myslím, že je tam takové množství reálných prvků, že ani čtenářky reálných new adultek nebudou zklamané.


Knižní obálka: 
Je prostě fantastická. Získala si mě na první pohled. Je velmi atraktivní, mluví k tématu a je to tak silně kreativní zpracování, že osloví na první pohled a rozhodně nezapadne. 




Anotace: 
Prožila už stovky životů, ale nikdy je vlastně opravdu nežila.
Teď, v těle Sally Bakerové, má dost zabíjení a přeje si jediné: být normální. Jenže oheň v jejím nitru stále doutná a čeká na sebemenší zaváhání, aby lidstvu znovu ukázal svou sílu. Sally bude stát hodně sil udržet ho v sobě. A jako by už neměla dost problémů sama se sebou, potká Briana. Prvního muže, který v ní zažehne žár, jaký dosud nepoznala.
Dokáže se Sally i přes všechny nové pocity ovládnout, nebo se lidé mají mít opět na pozoru? A co Brian, může vůbec obyčejný smrtelník tenhle ohnivý románek přežít?

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2017
Žánr: New adult, Fantasy
Ze série: Element ohně (1)
Počet stran: 288
Vazba: vázaní

Komentáře