Recenze: ÚTĚK ZA LÁSKOU (Petra Martišková)


Petra Martišková vás svede k úžasnému romantickému dobrodružství!


„Věčně máme v patách fotografy, bulvár prahne po každičké pitomosti, co se v našich životech odehraje. Nesnáším to. Nesnáším tu jejich dotěrnost. Chápeš, že se neštítí prohrabat nám popelnici, aby si mohli vycucat z prstu článek o tom, co jíme k večeři? Každý, s kým jen promluvím, je okamžitě můj milenec. Kdyby ses na mě zeptal novinářů, zjistil bys, že jsem závislačka na fetu a alkoholu, kluky střídám jako ponožky, ve škole propadám, proto musím chodit na soukromou a žiju si na vysoké noze díky bohatému tatínkovi.“ (Str. 76)


New adultka s velmi lákavou anotaci a především působivým obsahem, díky kterému se od titulu rozhodně neodtrhnete! Spisovatelka Petra Martišková si dala na svém románu záležet a čtenář to rozhodně pozná. Na takový výlet do Ameriky rozhodně jen tak nezapomenete a jako bonus si doslova zamilujete hlavního hrdinu. Protože o tom, co se Emmě stane, sní milion dívek a žen... a vy to můžete prostřednictvím Útěku za láskou prožít!

Styl psaní v ich formě minulého času působí jako magnet. Díky osobitému a lehkému vyprávění hlavní hrdinky se čtenářky velmi snadno a rychle do příběhu vžijí. Ačkoliv nemusíte souhlasit s některými Emminými postřehy nebo názory, stejně se z vás stanou po dvou stech dvanácti stránkách ty nejlepší kamarádky.

Začátek se rozjíždí trochu pomaleji. Autorka dává čtenářkám možnost vžít se do Emminy kůže, poznat její svět i ji samotnou a zjistit, co všechno se pro ni mění. Pro romantické duše začíná ten působivější střed zájmů tak kolem padesáté stránky, kdy se hrdinové setkají a bude to mezi nimi jiskřit.

O nové škole jsem věděla, že je mezinárodní a navštěvují ji děti diplomatů, herců nebo bohatých podnikatelů. Skvělé místo, kam uklidnit někoho, jako jsem já. Škola tak hlídaná, že z toho nejpřísnějšího vězení by se člověk dostal snáze. (Str. 21)

Emma je obyčejná dívka, u které se vyskytují známky puberty. Ne příliš výrazné naštěstí, ale uvěřitelné. Díky tomu je opravdu věrohodná a zajímavost jí dodává především její netradiční koníček, čímž je Free running a parkur. Netušíte, co je tento sport zač nebo s ním nemáte žádné zkušenosti? Ani to vám četbu nezkazí. Emmin otec je slavný herec, což byste považovali za velké plus, ale opak je pravdou.

Tajemný a vábivý Nathan Black se stane pro spoustu čtenářek miláčkem. Především svým charakterem, protože vzhled se odkrývá až později. Skrývá pozoruhodné tajemství, na které však některé z vás přijdou hned z počátku. Ale ani to nesníží požitek z četby. Právě naopak jste natěšené, jak se s tím popere hlavní hrdinka. 

Hrdinové jsou upřímně a věrohodně sepsaní. Máte pocit, že je skutečně můžete někde potkat a to rozhodně oceníte. Skvěle sepsané charaktery jsou jen důkazem, že autorka nemá problém naprosto s ničím a své knihy dokáže úžasně oživit a čtenáře oslovit. 

„Nikdo pořádně neví, odkud je, ale povídá se, že minulý rok strávil v pasťáku. Teď je v podmínce, puštěnej za dobrý chování na svobodu. Říká se, že se zapletl s drogovou mafií. A dokonce snad byl namočenej v nějaký vraždě.“ (Str. 39)

Hlavní zápletka je samozřejmě romantická, ačkoliv vedlejší linie pojednává o nebezpečí a výhružných anonymech. Někdo může být zklamaný, protože tohle téma není natolik propracované, aby to uspokojilo i čtenářky bažící právě po nebezpečí a thrillerovém vzrušení. Je třeba počítat s tím, že je kniha opravdu romantickou odpočinkovkou a týká se především té kouzelné romance.

Děj se odehrává částečně v České republice, ale především v Americe, kterou autorka velmi příhodně popisuje, vtahuje do děje a čaruje tu správnou atmosféru. Ani v USA nechybí ten správný český humor a teenage hlášky, které vás pobaví, i když už nejste cílovou skupinou. Tahle zábavná část vás bude provázet od začátku až do konce a rozhodně vám zpestří zážitek. 

Pomalé a sladké sbližování rozhodně navnadí na pokračování, které doslova zhltnete za pár hodin. Strašně krásně a rychle příběh utíká právě díky jiskrné atmosféře, která slibuje něco víc - což také autorka samozřejmě splní. Čtenářky rozhodně ocení, že se v knize objevují také vhodně a romanticky sepsané erotické scény, která příběh skvěle doplňuje. Pak už dokonalosti vůbec nic nechybí, protože nejde o nic přehnaného a zbytečně se opakujícího se. I přesto všechno, nepleťte si Útěk za láskou s erotickým románem, ale očekávejte vážně new adultku.


Několik prvků dodávajících knize šmrnc a neobvyklost: 

* Free running a parkur
Já osobně o takových věcech moc nečtu a v románech se s touto sportovní aktivitou nesetkávám. Ačkoliv je to pro mě prakticky novinka, čtení jsem si i přesto užila. Autorka vše vysvětlila. Znalosti čerpala od zkušeného týmu ProCreeation, kteří se také objevují v příběhu, což je svým způsobem velmi okouzlující. 

* Herectví 
Nikdo z nás obyčejných lidí netuší, jaké to je ocitnout se na druhé straně pod neustálým tlakem ze strany novinářů. Emma nás o tom nenásilně, ale upřímně informuje a zasvětí čtenáře do světa, kde není nic jednoduché a člověk se musí podřídit, i když nechce...

* Jasnovidectví a taroty
Ne, že by se toho týkal celý příběh, ale spíše jde o takový malý bonus, který dodává knize patřičné kouzlo. Neměla jsem s tímto prvkem problém, jen mi díky pohledu na tuhle tematiku už přišel trochu navíc. Myslím, že román i bez toho má své vlastní kouzlo a dokáže si své čtenářky získat. Pro někoho to bude plus, jiné to pobaví, ale nepředpokládám, že by byl někdo touto maličkostí odrazený.

Takových útěků i zmatků jsem zažila už bezpočet. Jenže dnes mi něco říkalo, že tohle je horší. A jestli existuje něco, čemu stoprocentně věřím, je to má intuice. (Str. 6)

Co na to Chensie? Jako by byl příběh psaný přímo pro mě. Opravdu moc jsem si čtení užila a doslova se zamilovala do hlavního hrdiny, kterému prostě nelze odolat. Já mám takové knihy, které tíhnou k americkým new adultkám moc ráda. Mám ty tuzemské mnohem raději, protože Petra Martišková jako česká autorka do nich dokáže vložit ten správný český humor a tak se bavím a rozumím naprosto všemu. Za sebe mohu jen a jen doporučit další skvělý titul této spisovatelky, který nejen konkuruje americkým new adultka, ale přímo se jim vyrovná. Pro mě i patří mezi mé nejoblíbenější romány tohoto žánru. 

Komu bych román doporučila? 
Příběh Emmy a Nathana si zamiluje každá čtenářka, která má v oblibě romantické chvilky, zábavu i vzrušení. Především, pokud vás láká český humor v prostředí americké střední školy... Ačkoliv už nejsem prakticky cílová čtenářka, byla jsem nadšená, takže věřím, že i ženy, nejen dívky, si román vychutnají.


Knižní obálka: 
Tak ta vás může trochu splést, protože podle všeho letos už kniha s velmi podobnou až totožnou knižní obálkou vyšla u jiného nakladatelství. Je to trochu škoda, protože tohle originální dílko by si rozhodně zasloužilo i svou vlastní obálku. Jinak s ohledem na příjemnou barevnost a veselí, které z ilustrace spolu s láskou sálá, se mi rozhodně líbí.




Anotace: 
Mít za otce slavného herce není žádný med. Kvůli fanatikovi, který rodině vyhrožuje, musí Emma opustit své kamarády i školu a prchnout tisíce kilometrů daleko. To, co se zprvu jevilo jako nejhorší noční můra, je to nejlepší, co ji mohlo potkat. V Bostonu se totiž seznámí s Natem, nejkrásnějším klukem, jakého kdy viděla. Kdo je Nate doopravdy, Emma zatím netuší.

Nakladatelství: Alpress
Edice: Klokan
Rok vydání: 2017
Žánr: New adult
Počet stran: 216
Vazba: pevná s přebalem


Komentáře

  1. Podle recenze vypadá tato kniha opravdu dobře a hned mě napadla moje oblíbená kniha v tomto žánru Easy od Tammary Webber nebo Polibek od Anny Todd. Knížku si píšu na seznam :-) Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Easy je skvělá, ale temnější. Jedna z mých top NA. Polibek Anny Todd... Četla jsem, také mě to chytlo, ačkoliv upřímně netuším proč. Ta kniha je o tom samém stále dokola a hlavní hrdinka je infantilní. Další díly už jsem odmítla číst, protože autorka mě nedokáže ničím překvapit. S ohledem na tyhle knihy... Je potřeba brát v potaz, že tyhle NA jsou o něco delší, zatímco Útěk za láskou je spíše jednohubka. :) Ale věřím, že pokud se ti líbily dané tituly, tak tahle tě také osloví. Koneckonců já jsem odkojená na NA/YA, takže věřím, že dobře poradím. :)))

      Vymazat

Okomentovat