Recenze: SVĚTLO A TMA (Danka Šárková)


Reálný román pro ženy s psychologickými prvky

Lidská psychika je velmi tenký led a já se nechtěl propadnout do vody a topit se. (Str. 61)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové.
Chci zakoupit dílo Světlo a tma.



Danka Šárková má už na kontě pěknou řádku knih, rozhodně tedy nepatří mezi začínající autory. Pro mě byl titul Světlo a tma první knihou, kterou jsem od této autorky četla a byla jsem poměrně překvapená. Název knihy je nápaditý, protože čtenář brzy pochopí, že světlo znamená život a tma smrt. A o tom tento román také je. O životě dvou hrdinů, kteří zažívají realitu každý jinak. Čtenáře určitě překvapí, že text obsahuje nejen prvky psychologického románu, ale také erotiku.


Kniha je psaná formou zrychleného vyprávění v ich-formě a er-formě minulého času. Poměrně svižně díky tomu četba ubíhá. Ze dvou úhlů pohledu se odehrávají dějové linie Josefa a Evy, o kterých vás informuje anotace, ale v knize se setkají až později. Dílo obsahuje také text v kurzívě, který představuje příznaky psychické choroby.

Máma nad Evou kroutila hlavou. Znala ji jako samostatnou ženskou a podivovala se nad každou její pokornou akcí, kterou se svým mužem absolvovala. Už pět dní si všímala, že George její názory nezajímají, že je nula, která nevydělává peníze, a že se vše točí kolem manželovy advokátní praxe. (Str. 91)

Prolog čtenáře zavede k situaci, ve které se hlavní hrdina snaží spáchat sebevraždu...

Překvapivé je, že život hrdiny líčí autorka už od raného dětství - tedy přímo od narození, kdy zvláštním způsobem popisuje zážitek novorozence. Ne každý tento přístup ocení, jelikož je velmi netradiční a je těžké posoudit, zda vhodně pojatý. Zřejmě má jít o humornou pasáž, kterou se snaží čtenáře zasvětit do života hlavního hrdiny. Danka Šárková sepsala jeho dětství i dospívání, ale vyhnula se nepodstatným údajům, ale ani ty podstatné nejsou přímo do očí bijící. Z prvních kapitol čtenář netuší, co všechno Pepíkova matka zanedbala a jak se to na něm odrazí v budoucnu.

Hlavní hrdina Josef už od mala vyrůstal s tím, že v životě něco velkého vykoná a někým důležitým se stane. Jako zakřiknutý hoch se věnoval studiu a když se později zapletl se ženou, bylo to pro něj něco naprosto nového... Život se mu začal obracet vzhůru nohama.

Hlavní hrdinku Evu odvezli rodiče z Československa, kde vládne komunistický režim, do Anglie. Evinu životu se autorka nevěnuje tolik. Kupodivu se však čtenář dočte nejen o tom, jak si zvyká v cizí zemi, ale také se dovídá o její první lásce a dokonce prvním intimním zážitku. 

Kvůli zrychlenému ději čtenář vnímá hlavní postavy spíše z dálky. Vyprávění hrdiny přímo neoživí, ačkoliv působí reálně.

Táhlo mě to pryč. Do světa, kde udělám velkou ránu! Já to dokážu. (Str. 32)

Dvě dějové linie vypráví životy Josefa a Evy velmi podobným způsobem, což je škoda. Nějaké ozvláštnění by určitě neuškodilo. Ovšem je zajímavé sledovat náznaky rozdílných životů, které postavy žijí také díky tomu, že jeden prožívá komunismus a druhý je emigrantem. 

Atmosféra v případě Josefa působí zoufalým až reálným dojmem, jelikož čtenář vnímá jeho myšlenky a vciťuje se do něj. Je to dusivé a působivé. Emoce v některých situacích jsou silnější, ale ne nijak zvlášť výrazně. Nejedná se o žádnou srdceryvnost, která by člověka dovedla k pláči. 

Titul obsahuje erotické pasáže, které jsou vhodně popsané, ale čtenář nesmí očekávat erotický román pro ženy. Tady jde spíše o popisy reality bez zbytečných vulgarit a povrchních faktů. Na slova jako pták, neoznačující opeřence, si budou možná některé romantické duše muset zvyknout. 

Světlo a tma je reálný román, který poukazuje na život s maniodepresivní psychózou. Z toho důvodu se dočkáte hanlivých slov, různorodých myšlenkových pochodů i fyzických následků, které nemoc člověku způsobí. Nemluvě o jeho společenském životě. Popisuje zejména životy dvou rozdílných postav. Román není psychologický, rozhodně však má jisté prvky tohoto žánru, které jsou velkým plusem.

Závěr románu jen podtrhuje životní cesty dvou hrdinů, které se setkají až na samotném smutném konci. Ironie osudu, dá se říct, která se do příběhu rozhodně hodí. Epilog to celé jen podtrhuje.

„Nevím, kam míříš, ale nemám problém chodit do práce. Jakmile se trošku dostanu z únavy, vrátím se zpět na svou pozici.“„Nevrátíš, jsi vyřízený!“ sekla tak zle, že se mi tahle její věta vryla do mozkových křižovatek a malých uliček takovým způsobem, že jsem ji pořád slyšel. (Str. 60)

Co může čtenářům vadit?
* Číslování kapitol je naprosto chaotické. Netuším, kolik kapitol vlastně kniha má, jelikož hlavní kapitoly měly čísla pouze jedna a dva a poté podkapitoly, které byly také vždy číslované od začátku. To by nebyl problém, ale u těch hlavních kapitol to vadné číslování čtenáře spíše odradí a v prvních chvílích při prolistování i mate. 
* Autorka v některých částech odbíhá k minulosti a pak se vrací zpět do přítomnosti, což by nebyl problém, ale ne vždy je to sepsáno tak, aby text nesplýval a tím pak čtenáře nemátl. 
* Kvůli zrychlenému vyprávění působí některé pasáže až velmi věcně a neuškodilo by je rozvést. Někomu nemusí takový styl vyhovovat.
* Některá slova se do textu nehodí nebo působí významově jinak, než bych očekávala. Posouzení je už čistě na čtenáři.

Komu bych knihu doporučila?
Pokud dáváte přednost vyprávění a chcete si přečíst reálný titul s prvky psychologického románu s erotikou jako bonus, pak vás tato kniha určitě osloví. Jelikož četba někdy působí depresivně, tak ti, kteří taková díla vyhledávají, budou spokojení. V případě, že na to nejste připravení, se jim raději vyhýbejte. 


Knižní obálka: 
Je věcná, čímž se podobá obsahu, a také jednoduchá, takže v sobě skrývá krásu. Myslím, že pro příběh je vyhovující a čtenáře zaujme. Složitá ilustrace by byla podle mého na škodu.




Anotace:
Pepa pochází z malé moravské vesnice a chce mít hlavně klid. Jenže lidé v jeho okolí mají úplně jiný názor. Oba rodiče mu upřímně přejí, aby jednou prožil jiný život než oni – obyčejní lidé a snaží se své nesplněné ambice podstrčit svému jedinému synovi. Díky tomu mu už v dětství zadělají na budoucí problémy.
U Pepy se rozvine vážná psychická nemoc, která se nedá vyléčit. Když se mu do života připlete jeho budoucí žena Marie, která vyžaduje jen luxus a peníze, je Pepa úplně ztracený a nechápe, proč vztahy a lidská důstojnost jsou až někde na posledních místech. Po mnoha letech se Pepa seznámí s Evou z Velké Británie, která koupila krásný ranč ve středních Čechách. I ona chce mít hlavně klid. Bude jim osud přát?

Nakladatelství: AMI Publishing
Rok vydání: 2016
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 208
Vazba: vázaná


Komentáře