Recenze: VOLÁNÍ SIRÉNY – PROKLETÍ (Michaela Burdová)


Temné drama o lásce a prokletí!

Larissa už viděla lásku v různých podobách, a nikdy ji doopravdy nepochopila. Ačkoliv jí to připadalo směšné, zároveň chtěla odhalit to tajemství. Proč lidé zasvěcují celý svůj život honbě za láskou? (Str. 161)


Za recenzní výtisk děkuji autorce
Michaele Burdové.
Chci zakoupit titul Prokletí ze série Volání sirény.



Spisovatelka Michaela Burdová píše především žánr young adult, ale to neznamená, že nedokáže navodit temnější atmosféru pro otrlé čtenáře! Příběhy, které jsou lehce hororové a dokážou zapůsobit, si od této autorky můžete s radostí přečíst. I já byla překvapená u titulu Vlčí krev, ale Volání sirény je ještě o něco výraznější! 

Styl psaní v er-formě minulého času je působivé především díky temné a vzrušující atmosféře, která se propíná celým příběhem. Samotný děj působí lehce dětsky, což se v žánru young adult očekává, a obrušuje tak ostré hrany, které by jinak mohly z knihy vytvořit i hororovou scénu. 

U prologu si čtenář není jistý, čím vším ho autorka dokáže překvapit. Zdánlivě jednoduchý text v sobě skrývá nejen podstatné informace, ale i překvapení. Mě to od jistého okamžiku začalo vrtat hlavou... 

Siréna Larissa se rozhodne změnit svůj osud a k tomu potřebuje právě Liama, který neváhá využít její nabídky, ale chce něco na oplátku. Touží po ní a dělá všechno pro to, aby si ji podmanil, ačkoliv je jeho novomanželka chladná jako led... nebo spíše jako moře, které ji každou chvíli volá, aby mu sloužila.

„Dnes v noci budeš patřit mně.“„Dnes v noci budu patřit moři.“ (Str. 59)

Larissa je sirénou, ale v lidském světě na ni útočí tolik emocí, že se přestává ovládat a chlad jí z těla pomalu uniká. Začíná cítit a vnímat své svědomí... O této tajemné ženě se Liam i jeho okolí dozvídá spousty informací později, což jen stupňuje napětí. 

Liam je tajemný sám o sobě a čtenář ho také postupně poznává. Do té doby ví to nejdůležitější... Liam je sukničkář, kterému padají ženy k nohám. Obchodník, který se nebojí riskovat. Lichvář, který dokáže být krutý. 

Derren je další hádankou příběhu. Temný a chladný muž se s láskou nezaplétá, ačkoliv po něm ženy touží. Namísto toho si raději užívá radovánek na jednu noc nebo se raději ukrývá do sklepení, kde provádí bůhvíco. Jeho věrnými společníky je obrovský pes a divoký vlk, kteří ho poslouchají na slovo. 

Postavy jsou zvláštní. Každý má něco, čím je poměrně výrazný a pro děj zajímavý. Nemají pouze dobré stránky, objevuje se v nich i zlo. Žádná není černobílá a každý charakter dokáže oslovit. Především, pokud má svou záhadnou stránku. 

„Nejsem tady kvůli tvým perlám, lásko, kvůli tvým mrtvolám.“ (Str. 71)

V tajuplném a temném ději hraje prim Larissa, kolem které se příběh točí především. Ústřední hrdinka rozhodně má co nabídnout. Přitažlivými prvky jsou bratři Liam a Derren, kteří nepostrádají sexappeal a surovou mužnost, která je pro ženy tak moc vábivá. Ovšem nejde pouze o krásu a popularitu, záhadné charaktery mají i své myšlenky a cíle. 

Po třetí knize Michaely Burdové už opravdu nejsem překvapená, že její děj je hrubý a místy až brutální a lehce ho doplňuje černý humor. Autorka se nevyhýbá smrti, kterou věcně popisuje. Spousta bezduchých těl dravější příběh vhodně doplňuje, ale někoho může i odradit... Námět je rozhodně zajímavý, ale nedokážu posoudit, jak moc na čtenáře působí originálně, jelikož Prokletí je má první kniha o těchto mořských potvorách.

Emoce působí tam, kde si je autorka přála zdůraznit. Nejintenzivnější je kupodivu vzrušení a touha, milosrdenství, láska a další, které v sobě titul skrývá. Čtenář bude určitě hodně mile překvapený. 

K radosti romantických dušiček obsahuje poměrně zvláštně popsanou lásku temnějšího zrna, která rozhodně rozvíří atmosféru. Vzrušující románek potěší polibky i mazlením, intimnější zážitek nehledejte. Michaela Burdová se drží v mezích, ale dokáže navnadit! Pro někoho to může být naprosto dostačující.

Ani tato kniha nebyla ochuzena o ilustrace, které ji pozdvihují. Ilustrátorkou je sama autorka, která příhodně vyobrazila hlavní hrdiny. Knižní obálka je odlišná než vnitřní kresby, protože ji ilustroval Petr Vyoral. 

Závěr je drsnější, než předchozí text, ale jelikož dílo napínavým způsobem graduje, naprosto se to hodí. Můžu vám slíbit, že pokud se vám kniha líbila, rozhodně budete toužit po pokračování v podobě Pomsty. 

Co čtenářům může vadit? 
* Styl psaní na někoho ne vždy může působit upřímně nebo přirozeně, za což může neobyčejná a silná atmosféra. Nevidím to jako mínus, ale někdo si na to možná bude chvilku zvykat. 

Musím uznat, že ačkoliv k ya tolik netíhnu, tato kniha mě hodně zaujala a čtení mě bavilo. Autorka dokázala vykreslit skvělou atmosféru, vzrušení z hrdinů i působivé zápletky. Konec byl silný. Najde se spousta z vás, kteří budou prahnout po druhém díle! 

Komu bych knihu doporučila?
Volání Sirény - Prokletí je temnější young adult fantasy, která potěší čtenáře toužící po drsnější oddechovce. I romantičky si přijdou na své, zvláště s oblibou pro surovější lásku. 

Knižní obálka:
K příběhu mi nesedí, působí až moc pohádkově. Ačkoliv je temná, zvolila bych jinou verzi.




Anotace: 
Larissa je siréna. Už stovky let jí moře přikazuje zabíjet muže. A ona tak činí. Touží však z tohoto bludného kruhu uniknout. Je rozhodnuta udělat pro to cokoliv. Svojí krásou ovládne černomága Liama, a ten se do ní bezhlavě zamiluje. Nabídne jí dohodu: pokud se stane jeho ženou, pomůže jí zpřetrhat pouta, která ji spojují s nemilosrdným mořem. Larissa souhlasí.Cestu jí však zkříží Liamův bratr. Je to první muž, který jí neleží u nohou a odolává jejímu uhrančivému půvabu. Derrenova odtažitost začne Larissu přitahovat a ona není schopná se svým citům bránit. Dokáže si vybrat toho pravého? Bude ochotná obětovat lásce třeba i svoji nesmrtelnost?

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young adult
Ze série: Volání sirény (1)
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná

Komentáře