Rozhovor s Jitkou Ládrovou: „Sama píšu a vím, jak je pro autory náročné prorazit.“

V této druhé části rozhovoru se dozvíte o aktuálně probíhající soutěži a o psaní. Autorka Jitka Ládrová nám na sebe řekla všechno a my věříme, že vás stejně jako nás, zaujala její díla. Předchozí část rozhovoru s touto spisovatelkou byla věnována sbírce Zpívající věže, o kterou si můžete zasoutěžit. Za rozhovor i ilustraci děkuji autorce Jitce Ládrové.


Zdroj: Jitka Ládrová

Recenze Zákon smečky ze sbírky Mlok 2016:
Lákavý příběh o otrocích, kteří mají stanout tváří tvář nebezpečnému souboji v aréně, ze které již nikdo z nich nemusí vyjít živý. Autorka živě vypráví nejen o vztazích mezi otroky, o bezmoci a bídě, o zoufalství a naději, ale také o tom, co se děje mezi Kortelýnou a Brolem, kterého čeká velké překvapení. Samozřejmě jako romantický tip mě to zaujalo, taková třešnička na dortu. Více informací...


✴✴✴




Jak tě vlastně napadlo uspořádat literární soutěž a díky povídkám z ní vydat fantasy sbírku?

Chtěla jsem něčím přispět do fantasy komunity. Sama píšu a vím, jak je pro autory náročné prorazit. Doufám, že to někomu z nich pomůže v cestě za splněným snem.


Co bys nám řekla k aktuálnímu ročníku literární soutěže, který právě probíhá? Co je potřeba umět nebo si připravit, aby se autor mohl zúčastnit? Je možné, aby se účastnil kdokoliv?

Třetí ročník nese podtitul Lovci lidí. Pro účast je nutné pročíst si něco málo o tématu a také o světě, ve kterém se mají povídky odehrávat. Zúčastnit se může kdokoliv, ale jelikož má soutěž jisté jednotící prvky, je třeba je dodržet.


Slíbil ti někdo z autorů sborníku Zpívající věze již účast ve třetí literární soutěži? 

Ano, ale jako autorka sama znám, jak to chodí s inspirací, takže na to nespoléhám :D Spíš si myslím, že vydaný sborník naláká nové autory, za což bych samozřejmě byla i ráda!


Ty sama máš dvě povídky ve dvou fantasy sbírkách – Žoldnéři fantazie 2015 (Pomoc osudu) a Mlok 2016 (Zákon smečky). Plánuješ do budoucna vydat také román nebo ses v povídkových textech našla?

Román plánuji. Dokonce ho už mám, pouze ho upravuji a připravuji k odeslání nakladateli. Čekání si ale mohou čtenáři zkrátit. Letos by mi měly vyjít další tři povídky – Ornáda v antologii Žena se sovou, Pravidla světa mrtvých ve sbírce nakladatelství Černý drak a pak Děti ze Země nikoho v chystaném sborníku Struny osudu, protože minule si čtenáři stěžovali, že ve Zpívajících věžích má povídka chybí. Co ostatně tobě budu povídat – byla jsi jedna z nich. :-)


A prozradíš, čeho se román bude týkat? Nač se mohou čtenáři těšit?

Román spojuje více prvků – příběh následníka trůnu, který chce vystoupit ze stínu svého mocného otce, osud mladého jižana, jehož přinutí výhružkami vstoupit do tajného, vražedného spolku Tygřích mužů, a pak také úděl katů, kteří umějí projevit čest, i když jsou často označováni jako bezcitní a bezectní. Myslím, že čtenáři rozhodně budou mít z čeho vybírat. :-)


Na svém Fb profilu máš velmi autentické a kreativní fotografie plné fantazie. Plánuješ natáčení videí nebo zůstaneš u fotografií? Kolik času ti zabere, než vytvoříš se svým týmem takovou krásnou fotografii? Mohou se čtenáři těšit i na další?

Děkuji. :-) Zabírá to hodně času a někdy si připadám, že si hraji víc s grafikou, než píšu. Na druhou stranu, člověk se potřebuje od tvorby nějak odreagovat. Co se týče plánů, spíš než videa bych ráda začala natáčet audiopovídky, konkrétně bych chtěla do mluvené podoby převést Zákon smečky. Celé to má jen jeden háček – den má jen dvacet čtyři hodin. :D



Komentáře