Recenze: SMRT PŘICHÁZÍ VE ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU (Dagmar Galas)



Nic pro fanoušky detektivek




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Dagmar Galas.
Chci zakoupit knihu Smrt přichází ve znamení zvěrokruhu.




Smrt přichází ve znamení zvěrokruhu je dalším detektivním příběhem z pera začínající autorky Dagmar Galas. Děj je rozdělený na dvě části. Ta první vypráví o minulosti jedné šumavské rodiny, jejíž prohnilost a zlo se šíří z generace na generaci a ovlivňuje přítomnou linku, v níž policie bezúspěšně pátrá po sériovém vrahovi. Pak se náhle ztratí i jedna z hlavních vyšetřujících – Nina. A zdá se, že tým policistů je v koncích… Nastínění děje se ale z knižní obálky nedozvíte, protože na ní stejně jako u Smrtící lásky anotace chybí.

Knížka je podobně jako Smrtící láska napsaná hodně amatérsky. Je vidět, že autorka není vypsaná a svůj styl teprve hledá. I tady používá výrazy, které v myšlenkách postav a přímé řeči nepůsobí vůbec přirozeně, nebo se významově nehodí do textu. Snaží se psát spisovně, ale přitom dává do uvozovek běžná slovesa a slovní spojení, která spisovná jsou a neznačí žádnou nadsázku. Je znát, že „Smrt“ neprošla žádnou korekturou a najdou se v ní i typografické chyby.

Příběh jako takový není bohužel zvládnutý o nic lépe. Opět působí jako první verze, která byla rychle napsaná, a neproběhly v ní žádné úpravy. Vypadá to, jako by autorka psala podle toho, co ji zrovna napadlo, bez jakékoliv osnovy nebo kostry příběhu, na kterou by nabalovala jednotlivé scény a udávala směr, kterým se děj bude ubírat. V důsledku toho obsahuje mnoho trhlin a nesrovnalostí a některé kroky nedávají smysl. 

Linka, která se zabývala dramatickou minulostí, byla tou nejzajímavější částí. Vypadala nadějně i proto, že se odehrávala na konci 19. století, mnohem více se sem hodil autorčin styl vyjadřování založený převážně na nepřímé řeči, a hlavně v ní nešlo o vyšetřování. A přestože reakce postav na některé události pokulhávaly a určité situace nebyly úplně uvěřitelné, stále to bylo nejpoutavějších čtyřicet stran. Bohužel vám díky nim dojde, kdo bude pachatelem a tím to celé končí, protože žádných překvapení se už nedočkáte. 

Přítomnost sledujeme z pohledu vraha, unesené policistky Niny a týmu vyšetřovatelů, který není schopný v případu nijak pokročit kromě toho, že po době rozklíčuje do očí bijící stopu. Tu ve finále ale nijak nevyužije. Způsob vyšetřování je nedůvěryhodný, policisté se scházejí jen proto, aby zopakovali, že v pátrání nijak nepostoupili, prokládají to naprosto zbytečnými dialogy, které nic nového nepřinesou, zatímco vrah se v poklidu prochází po policejní stanici, aniž by to kdokoliv zaznamenal… Odhalení pak přichází pomocí autorčina oblíbeného scénáře, kdy o všem rozhodne naprostá náhoda, která se na scéně objevuje v podobě vám zcela neznámé postavy. Za vlasy lehce přitažený konec je pak přesně takový, jaký se dá předpokládat…

Dagmar Galas podle mého dělá zásadní chybu v tom, že se uchyluje k žánru, který neumí uchopit a věrohodně sepsat. Když pominu, že nemá zrovna povědomí o tom, jak by takové vyšetřování mělo vypadat, nejde přehlížet fakt, že neumí vymyslet detektivní zápletku. A ani tu chabou nedokáže rozplést bez pomoci berličky. Skrývá informace, které by měla sdělit a zároveň prozrazuje ty, které by naopak měla uchovávat v tajnosti. Chybí propojenost, logika, tajemství, nečekaný zvrat, okamžik překvapení, gradace… Zkrátka podstatné prvky, které by detektivní příběh měl mít. Tenhle je plytký bez špetky napětí a charaktery postav ploché, takže vám je ve finále jedno, jak vše dopadne. Z těchto důvodů bohužel nemohu knihu Smrt přichází ve znamení zvěrokruhu doporučit. 

Obálka neurazí, ale ani nenadchne. Ve skutečnosti je hodně tmavá a svislá část názvu se v ní vzhledem ke zvoleným barvám ztrácí. 





Anotace:
Nina Ludwigová – policistka a rozvedená matka 14leté dcery – pátrá se svými kolegy po vrahovi mladých žen. Přestože věkem ani datem narození nezapadá do profilu obětí, jednoho dne beze stopy zmizí. Její Jeep Patriot je nalezen havarovaný v rokli u Jeleního potoka, ale Nina v něm není.

Podezření padá na jejího bývalého manžela – úspěšného spisovatele, který si možná jen tak odskočí od počítače spáchat pár vražd, aby to pak mohl barvitě popsat ve své další knize. Nina se má stát obětí zla, které má kořeny kdesi v dávné minulosti.

Dagmar Galas: Smrt přichází ve znamení zvěrokruhu
Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2015
Počet stran: 244
Vazba: brožovaná


Komentáře

Okomentovat