Recenze: POUŠTNÍ VČELA (Veronika Matysová)


Připusť si pravdu s thrillerem Veroniky Matysové




Proto nyní apelujeme na potencionální hrdiny, které tato země má. Neumírejte zbytečně. Dejte konci svého života smysl. (Str. 44)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Veronice Matysové.
Chci zakoupit knihu Pouštní včela.



Neskutečně povedený titul Veroniky Matysové je možné přečíst za dva dny i s odmlkami při polemizování nad trefně hozenými udičkami. Neočekávejte přímo thriller, spíše temnější dílo s akcí, hodnotnou myšlenkou a aktuálním tématem, které nejednomu čtenáři otevře oči. Romantická linka je spíše hnacím motorem pro sled událostí, který se stává čím dál surovějším... Troufnete si na tohle neobvyklé dílo, které vás dovede až za hranice běžného života?

Styl psaní v er-formě je čtivý a důkladný. Autorka se snažila zaznamenat podstatné informace, ale prokládá je i těmi méně podstatnými, charaktery a emoce dokreslujícími vzpomínkami a údaji. Úderné popisy dokreslují už od začátku dynamickou atmosféru, která z pohledu Adama působí intimně, zatímco v dalších pasážích zas neosobně. Velmi působivě sepsané a hlavně to celkový děj vyvažuje. Jelikož je kniha útlá, neobsahuje žádné nepodstatné texty.

Čtenář se seznamuje se situací prostřednictvím novinářů a státních představitelů, kteří řeší důležité téma - teroristické útoky. Hlavní hrdina Adam Navrátil je představován zvolna. Teprve, když se ocitne na vojenské základně, ho čtenář začíná více poznávat a prožívat jeho život formou vzpomínek. Adam tak postupně odkrývá důvod, proč se rozhodl právě takhle.

Hlavní hrdina Adam je obyčejný kluk, který by měl mít budoucnost před sebou, ale rozhodl se jinak. Díky tomu, že se odcizil rodičům a zůstal na to sám, se nedokáže poprat s běžnými ranami života a padá hlouběji, aniž by se bránil. Jediné, co ho zaujme, je osudová výzva...

Postavy působí velmi reálně. Ačkoliv autorka upozorňuje, že jsou hrdinové i situace fiktivní, čtenář po přečtení zůstává doslova v transu. S posledním textem novinářky Ghidy Haríríové přemítá o tom, kolik z toho emotivního příběhu se klidně mohlo stát ve skutečnosti...

S myšlenkami na ni usínal, s nimi se i probouzel. Všechno ostatní ztrácelo význam. Věděl, že jí potřebuje říct, co k ní cítí, zatím ale nevěděl jak. Přestože měl za sebou už několik vztahů, poprvé pochopil, co znamená být skutečně zamilovaný. (Str. 112)

Dějová linie je velmi propletená. Střídá se s prožitky hlavního hrdiny Adama Navrátila a se zážitky státníků, novinářů, vojenských velitelů i těch, kterým osud příliš nepřál. Díky tomu čtenář poznává vícero životních příhod, je více vtažený do děje a hrdiny si umí živě představit. Autorka zkrátka obsáhla spoustu zásadních úhlů pohledu a propracovaně je vylíčila.

Veronika Matysová se chopila velmi kontroverzního tématu, kterým je sebevražda. Nejenže ve svém thrilleru se zaměřuje na teroristické útoky a Islám, ale dokáže čtenáře přenést efektivně i do válečné zóny, kde je atmosféra ještě přiostřenější. Aktuální témata jsou neskutečným plusem, i když na některé čtenáře mohou působit depresivním dojmem.

Emoce jsou nejsilnější v závěru knihy, kdy zasahuje nezvratný osud. Čtenář je doslova oblouzen množstvím citů, které na něj nenásilně doráží a není snadné se s nimi poprat. 

Kniha je hodnotná nejen pro svůj široký úhel pohledu, ale také proto, že přímo vyzývá k zamyšlení nad životem. Čtenář je ponoukán k polemizování skrze propůjčené i originální citáty, kterými kniha oplývá. Samotný příběh je natolik povedený a ke konci zdrcující, že vás po přečtení rozhodně jen tak nepustí. 

Romantika v tomto thrilleru je zachycena formou vzpomínek na lásku a něžnosti. Dokonce i vhodně sepsaná erotická situace zpestří tento titul, ovšem neodradí ty, kteří o intimní pasáže nemají zájem. 

Nejde o psychologický román, přesto se autorce podařilo ztvárnit i psychologii postav, která vyzdvihuje celý příběh. Poukazuje na druh lásky, která hraničí až se sociopatickým chováním. Znaky ztráty naděje, deprese i duševního vyhoření jsou výstižné. Dokonce se ve dvou částech zaobírá i homosexualitou.

I v případě, že nemáte v oblibě válku, si přijdete na své. Vojenský výcvik a akce nezabírá celou knihu a není líčená jako klasický military žánr. Je pravda, že střelba a nebezpečí se v příběhu objevuje, ale hlavní myšlenka je mnohem podstatnější.

Závěr Pouštní včely byl... čtenář do poslední chvíle doufá a naděje umírá poslední, že? Nechci o konci románu sdělovat žádné bližší informace, které by vás připravili na to, co má přijít, protože to je tedy něco... Každý bude nadšený, že autorka nezapomněla ani na životy ostatních hrdinů, které v knize zmiňovala a sepsala krátké odstavce o osudu všech, kteří mi přirostli k srdci. Obrovský bonus, který dílo o to více oživil. 

S ohledem na objektivní recenzi bych ráda řekla svůj názor. Od knihy jsem očekávala všechno možné, ale tohle ne. Veronika Matysová mi doslova vytřela zrak. Tato silná četba mi v hlavě bude ležet ještě dlouho a opravdu ve mně bude hryzat ten malý červíček, kde že se vlastně inspirovala ohledně tak reálného příběhu? 

Co čtenářům může vadit?
Kniha neobsahuje nijak zvlášť násilí nebo vulgární slova. Pokud to v tomto žánru vyžadujete, budete se cítit ochuzení. Titul, přestože je velmi čtivý, není akční hned od začátku. Spíše od poloviny je dynamičtější, do té doby plyne poklidně. Citlivé duše nemusí být dvakrát unesené emotivní smrští, která v závěru působí ještě tvrději.

Komu bych knihu doporučila?
Ačkoliv knižní obálka naláká spíše ženy, nevidím důvod, proč by si tuhle knihu nemohl přečíst i muž. Jistě si přijde na své. Ženy titul určitě ocení, pokud mají rády vážnější thrillery, ponoukající k zamyšlení. 

Knižní obálka: 
Je opravdu dokonalá a nádherná. Jsem z ní naprosto paf, ale s odstupem času a hlavně po přečtení celého díla si nejsem jistá, jestli odkazuje přímo na to, co by měl čtenář očekávat, protože děj je mnohem temnější, než napovídá slečna na přebalu.


Veronika Matysová: Pouštní včela
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2017
Počet stran: 224
Vazba: vázaná s přebalem


Komentáře

  1. Ne vždy mě knihy českých autorů stoprocentně lákají, ale Pouštní včele neodolám a věřím, že budu nadšená! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím, že nebudeš litovat. Tento thriller rozhodně stojí za to. :o)

      Vymazat

Okomentovat