Rozhovor s Petrem Malichem: VŽDYCKY JSEM TOUŽIL STVOŘIT NĚCO VLASTNÍHO

Petr Malich napsal fantasy román s názvem Erian, který je zároveň jeho prvotinou. Četli jste už naši recenzi ke knize? Jestli ne, napravte to. 
Jsme velice rády, že vám přinášíme i rozhovor s tímto mladým autorem. Dozvíte se nejen něco málo o něm samotném, ale například také o tom, jak kniha vznikala nebo co mu bylo inspirací a zda plánuje napsat i další knihy. Neváhejte a čtěte níže.



Mohl byste se našim a Vašim čtenářům krátce představit? Působíte trochu jako pověstná paní Columbová... 😀

Proč ne. Je mi pětadvacet, pracuji jako kontrolor faktur, což je sice nudná práce, ale nepříliš složitá a celkem dobře finančně ohodnocená práce. Rád jsem aktivní a špatně snáším nečinnost, takže aktivně chodím, jezdím na kole, plavu a velice rád čtu fantasy.

Co u Vás bylo impulsem k napsání knihy? Věnujete se psaní už dlouho?

Tenhle nápad jsem dostal ve třeťáku na střední s kamarádem. Původně on měl kreslit a já vymýšlet děj. A jak jsem četl, vždycky jsem toužil stvořit něco vlastního.

Jaká byla Vaše příprava před samotným psaním? Využil jste dnes populárního kurzu tvůrčího psaní? Případně, jste členem nějakých skupin věnujících se psaní (Facebook apod.)? Radil jste se s někým?

Úplně první verze byla stvořená už před velmi dlouhou dobou, a to podobné kurzy moc nebyly, a pak nebyl čas. Škola, brigáda, práce, dojíždění, sport… Neradil jsem se s nikým.

Kde jste sbíral inspiraci a nápady pro napsání Erian?

Největší výzvou byl asi systém schopností, k tomu mě vlastně přivedly horoskopy a jeden anglický vtip říkající „The planets and stars will not affect your life in any way.“ (pozn. redaktorky: Planety a hvězdy nijak neovlivňují váš život.) To mě vedlo k myšlence – co kdyby ano? Ale problém byl vytvořit dvanáct různých živlů. Původně to mělo také být více do stylu Zaklínače, z čehož tam zůstaly ty různé příšery, které postupně ustoupily do pozadí. Občas pomohla hudba, ale jinak si víc nepamatuji, už je to nějaký čas.

Z jakého důvodu jste jako hlavní postavu vybral hrdinku Erian? Je to u autorů trochu neobvyklé, obvykle píší z pohledu hrdinů.

Tak nějak se mi za ni lépe psalo, než za hrdinu. Nejsem si jistý proč.

Jak jste tvořil příběh? Měl jste vše dopředu promyšleno, nebo jste nechal příběh žít vlastním životem?

Neměl jsem žádný plán, i když nějakou hrubou představu o kostře jsem měl, nic víc. Spíš jsem psal, jak mě zrovna napadlo. Tohle je asi čtvrtá verze. První byla o poznání jednodušší, pak už se měnily jen detaily, i když v jednu chvíli mi děj sám od sebe nečekaně nabral úplně jiný směr, než jsem plánoval.

Proč právě fantasy? Je Vám tento žánr nejbližší?

Asi ano, řekl bych. Mám ho ze všech nejraději, ty možnosti, kouzla, nadpřirozeno, jiné rasy… to je moje.

Pro jakou cílovou skupinu jste knihu psal?

Původně jsem psal jen pro sebe, takže odpověď bude znít, že pro žádnou, nebo respektive pro všechny, kdo bude mít chuť číst.

Bude mít Erian pokračování? Závěr knihy k tomu přímo vybízí…

Už je jedno napsané. Erian byla plánovaná jako trilogie, což je rozhodnutí, kterého lituji, protože i když vím, co chci napsat, je čím dál těžší to udělat.

Z jakého důvodu jste se rozhodl vydat knihu právě u internetového nakladatelství Má kniha.cz? Uvažoval jste i o vydání tištěné knihy?

Byla to vlastně nabídka ze strany provozovatele, který mě oslovil po uveřejnění několika kapitol na facebookové stránce pro začínající spisovatele. Vždycky jsem si přál mít knihu, tak jsem po tom skočil. Tištěná by byla fajn, ale o to jsem se nikdy nepokoušel.

Jaké jsou ohlasy na Erian? Máte zpětnou vazbu?

Trochu od kamarádek, kterým se líbila, jinak nic moc.

Budete v psaní pokračovat? Chystáte se vydat další knihu?

Nemám tušení. Je spousta příběhů, které bych chtěl říct, ale s dojížděním mi to spotřebovává spoustu času a už to není takový relax jako dřív. Uvidím.

Máte vy sám oblíbená nějaká fantasy díla českých autorů? A o která jde?

Nejraději mám příběh O Snovačce a Přemyslovi od Vilmy Kadlečkové.

Máte možnost nalákat čtenáře k přečtení knihy. Proč by si měli vybrat právě Erian?

Nemám nějak potřebu čtenáře lákat. Pokud mají chuť a bude se jim líbit, ať čtou, pokud nemají ani jedno, nevadí mi to. 😀

Co si myslíte o projektu Podporujeme české autory?

Přijde mi to jako dobrý nápad, říci autorům v čem jsou dobří, v čem naopak ne, protože toho poznání se jim občas nedostává a může pomoci upozornit na skutečné talenty.


Za poskytnutí rozhovoru děkujeme autorovi Petru Malichovi.

Komentáře

  1. Skvělý článek :) Nebo spíše rozhovor :) Knihu neznám, ale celkem mě zaujala tématem i obálkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, to nás těší! :-) Mě osobně také nejprve zaujala obálka, působí na mě uklidňujícím dojmem. V naší recenzi najdete odkaz k příp. zakoupení knihy. :-)

      Vymazat

Okomentovat