Rozhovor s Janielem Kaffe: „Stát se spisovatelem jsem se nikdy nerozhodl, ono se to nějak stalo.“

Janiel Kaffe je autor, který se specializuje především na elektronické knihy a má za sebou již pěknou řádku titulů s kontroverzním tématem. Na projektu Podpora českých autorů máte možnost přečíst si recenzi románu (Ne)skutečno.

Děkuji autorovi za rozhovor a přeji příjemné počtení. ,o)


Část autorovy tvorby na CBDB.cz

Janiel Kaffe je Ostravský spisovatel, hlásící se k žánru Fantasy. Narodil se 29. 1. 1985 a literárně aktivní začal být kolem roku 2000. První literární krůčky představovaly povídky a krátké básně, které i přes veškeré autorovo úsilí nebyly nikdy otištěny. To jej však od tvorby neodradilo, ale posílilo. Svá díla rozeslal po tehdy výraznějších nakladatelstvích, s apelováním na redaktory, zda by mu mohla být poskytnuta zpětná vazba, na základě které chtěl zdokonalit svou literární tvorbu. Více informací...


✴✴✴



Věnujete se detektivnímu žánru i fantasy, proč právě tyto dva? Který je vám bližší?

Nikdy jsem si nijak neřekl, že budu psát fantasy či krimi. Tyto žánry se mi dobře píši. Autor může popustit uzdu fantazii a zároveň čtenáři nabídnout dostatek napětí. Který z uvedených žánrů je mi bližší, jen těžko říci. Mám rád oba.


Máte v plánu vydat někdy i tištěnou knihu nebo vám spolupráce s Martinem Koláčkem - E-knihy jedou vyhovuje?

Když jsem hledal prvního vydavatele, samozřejmě jsem předpokládal, že kniha bude tištěná. V té době jsem e-knihy neznal. Nyní po tištěné knize netoužím. Hodně lidí se chce s knihou ‚pomazlit‘, ale podle mě jde především o příběh. Jinou spolupráci než s panem Koláčkem si neumím představit. Je velice profesionální po všech stránkách. Jinak pan Koláček navázal spolupráci s Novou Formou, kde je možnost vydat i knihu v papírové formě. Já sám o této volbě zatím neuvažuji. 


Vy sám dáváte přednost tištěným nebo elektronickým knihám? 

Každopádně e-knihám. Jsou skladnější (smích) a můžu mít u sebe pořád několik titulů. Tištěné knihy čtu, jen když je dostanu darem, nebo si je vypůjčím z knihovny. 


Vaše knihy jsou o poměrně tabuizovaných tématech. Nebojíte se sepsat prakticky nic. Jaké je podle vás vaše nejkontroverznější dílo a co všechno v něm může čtenáře šokovat?

Nejspíše Bezpáteřní. Šokovat by mohl explicitní obsah plný násilí. 


Plánujete novou knihu? Mohl byste nám ji trochu nastínit?

Určitě plánuji. Pracuji na příběhu, kdy se hlavní hrdina ocitne v situaci, kdy bude zaskakovat za Smrťáka. V době, kdy bude hlavní hrdina vykonávat službu, dojde čas i jeho leukémii nemocné manželce. Hlavní hrdina tak bude postaven do role, kdy ji bude muset vzít život. Ale jak celý příběh dopadne, si budou muset čtenáři ještě chvíli počkat.


Jaké máte ohlasy fanoušků? A která vaše kniha je čtenáři považována za nejpovedenější?

Ohlasy jsou různorodé, ostatně jako čtenáři. Jednomu se líbí tohle, druhému tamto. Nejvíce asi zaujaly knihy Bezpáteřní, Gabriel a Znásilněná. Bezpáteřní zřejmě kvůli násilným scénám. Gabriel tím, že ukazuje běžné fungování člověka závislého na heroinu a Znásilněná je nejprodávanějším titulem, ta se prodává sama (smích). Na tyto tři knihy jsem dostal dobré ohlasy, předpokládám, že právě kvůli zvoleným tématům, která jsou celkem aktuální.  


Vaše povídky jsou publikovány také ve sbírce Literární naděje České republiky. Plánuje Petr Doležal i další vydání sbírek, ve kterých budete propagovat svou tvorbu? Nebo budete i vy sám zkoušet štěstí v literárních soutěžích, ze kterých se vítězné povídky dostávají do tematických sbírek?

Pan Doležal měl v plánu další a delší spolupráci se všemi autory ze sbírky Literární naděje České republiky. Prozatím však nevím, že by se nějaká podobná sbírka chystala. Ovšem jestli bych se dostal i do dalších sbírek nedokážu říci. Konkurence je veliká a dobrých autorů mnoho. Líbí se mi literární soutěž O Dračí řád, kde jsem zvažoval, že bych zkusil štěstí. Zatím jsem však nedostal nápad, který by stál za sepsání. 


Váš počin se dostal také do antalogie 100 000 slov: Antalogie toho nejlepšího z nakladatelství E-knihy jedou. Je pro vás příjemnější vydávat svá díla ve sbírkách nebo raději publikujete samostatně?

Dávám přednost publikování samostatně. Krátké povídky mi příliš nejdou. Kámen, nůžky, papír v antologii 100 000 slov byla spíše výjimka. Měl jsem nápad, který jsem chtěl napsat, ale na román či novelu toho bylo málo. 


Publikujete pouze pod svým pseudonymem Janiel Kaffe nebo mohou čtenáři objevit knihy, které jste napsal i pod jiným jménem? 

Publikuji pouze pod pseudonymem. 


Kdy jste se rozhodl, že budete spisovatelem? Co pro vás psaní znamená?

Stát se spisovatelem jsem se nikdy nerozhodl (smích), ono se to nějak stalo. Vždycky mě bavilo číst. Bavily mě slohové práce a literatura. V patnácti jsem zkoušel psát básně a hudební texty. Pozvolna jsem přešel na prózu. Psaním unikám z reality a je to především dobrý způsob jak vypustit. 


Máte nějaké literární praktiky, které vám pomáhají lépe tvořit? Vedete si autorský deník? 

Nejraději píšu v noci za poslechu hudby. Neobejdu se bez kávy a cigaret ve velkém množství. Jinak žádné zvláštní literární praktiky nepoužívám. Bez autorského deníku bych nenapsal nic, protože bych všechno zapomněl (smích). 


Jak dlouho vám trvalo sepsat knihu (Ne)Skutečno?

Dnes už to nedokážu přesně říct. I když se jedná o novelu, tak co si pamatuji, tak půl roku určitě. (Ne)skutečno bylo první prací většího rozsahu. Proto mi trvalo déle, než jsem utřídil a následně sepsal všechny myšlenky. 


Ztotožňujete se s hlavním hrdinou tohoto románu a jeho myšlenkami? 

V době, kdy jsem (Ne)skutečno psal, jsem se určitě ztotožňoval. Každý člověk ale v životě prochází určitými změnami a určitým vývojem, tak dnes už bych se asi neztotožnil. 


(Ne)Skutečno je žánrově velmi neukotvená a experimentální fantasy. Co vás k tak neotřelému tématu přivedlo? 

Všeobecně mě astrální cestování, věci kolem meditace a vlivu myšlenek na vlastní život zajímají. Tak mi přišlo, že jsou tyto věci dobré jako námět. Připojil jsem nějaké vlastní myšlenky, postřehy a prožitky a dílo bylo na světě. 


Co si myslíte o našem projektu Podpora českých autorů?

Určitě je Podpora českých autorů super projekt. Stoprocentně vám fandím, protože o žádném podobném projektu jsem neslyšel. Myslím, že by se čeští autoři měli podporovat, protože mají co říct. Dobrý způsob, jak se mohou představit i méně zvučná jména. Českých autorů je mnoho. Někteří šťastnější již publikovali nebo publikují a ti méně šťastní teprve na svůj debut čekají. Každopádně věřím, že valná většina českých autorů za podporu stojí. 



Komentáře