Recenze: ZAKLETÝ ZÁMEK (Alena Vorlíčková)


Hodnotné a kreativní dílo pro malé i velké




Za recenzní výtisk děkuji autorce Aleně Vorlíčkové.


Autorka Alena Vorlíčková je toho názoru, že do dětství pohádky patří a já s ní mohu jen souhlasit. Její projekt Pohádky pro společné čtení pomáhá rodičům vybrat vhodné tituly pro jejich ratolesti a pokud netuší, jak na to, aby své děti přivedly ke čtení, povzbudí je. 

Pozn. recenzentky: Jelikož mám tříletého syna, začínala jsem se čtením možná až příliš brzy. V jednom roce už jsme prohlížely pohádkové knihy a povídala jsem mu o obrázcích. Navykl si natolik, že nyní každý den hodinu čteme, vyprávíme si (teď už mi povídá spíše on, já jen doplňuji informace) a je to opravdu znát na vývoji dítěte. Každý ho chválí, jak je šikovný, znalý a dobře mluví. Čtení pohádek je maličkost, se kterou si velmi dobře navážete vztah ke svému dítěti a ještě mu pomůžete správně psychicky růst. Stojí to za to a věřte, že vás bude těšit, že má takové kouzelné dětství, jelikož dětské představivosti se meze nekladou. 


Styl psaní je jednoduchý, nezatěžující a nápaditý. Někdy povídka obsahuje slova, která pro děti nemusí  být známá. Pomáhá tak v rozšiřování slovní zásoby, jelikož pro rodiče určitě nebude problém význam slova vysvětlit. Jednotlivé pohádky nejsou nijak dlouhé, takže by ani prvňáček neměl mít problém si postupně příběhy pročítat za rodičovského dohledu. 


V publikaci se neobjevuje nic násilného nebo agresivního. Autorka své malé čtenáře seznamuje se světem, který byl dříve, když se ještě věřilo na čáry a kouzla, která se v ději objevují. Pohádky na motivy slovinských lidových písní mají vždy hodnotné pointy. Prosté zápletky dětem nezpůsobují žádné problémy s jejich pochopením a přesto v sobě skrývají dostatečné množství odpovědí na otázky, které si může vymyslet sám rodič anebo je dítko vyčte z tzv. Povídání po přečtení povídky. Skvělý způsob, jak rozšířit obzory nejen dětem, ale i rodičům, kterým už dochází tipy, jak ukázat svému dítku, že má vnímat text, který je vyprávěn nebo čten. Otázky jsou to nejlepší pro zvídavou dětskou mysl. 



Velkým plusem pro všechny děti je fakt, že kniha obsahuje také tematické hádanky, labyrinty a další zábavné úkoly v podobě komiksu, omalovánek, atd. Rozhodně kreativní doplněk knihy, který ji pozdvihuje nad obyčejná pohádková díla a zaujme i tvořivé děti, které za odměnu mohou kupříkladu dobarvit obrázek.


Ilustrace jsou pestré a neotřelé, hovoří přímo k danému příběhu a poukazují na něj. Ilustrátorka Petra Řehová si na nich dala záležet, i když je pravda, že díky své neobvyklosti nemusí oslovit každého. K pohádkové knížce se však rozhodně hodí.


Zakletý zámek není běžnou pohádkovou knihou. Skrývá v sobě totiž nejen ponaučení, ale právě i ty dotazy a kreativní úkoly, které děti zabaví. Dává důraz na klasická pohádková vyprávění, která jsou většině z nás známá, a na staré dobré hodnoty. 


Komu bych knihu doporučila? 
Pohádku bych doporučila dětem předškolním a těm na prvním stupni, které plně využijí všeho, co kniha nabízí.


Knižní obálka: 
Přesně odpovídá obsahu knihy. Je kreativní, pestrá a neobvyklá. 




Anotace: 
Pohádková knížka je určená ke společnému čtení s dětmi od 5 let a je vhodná i pro děti, které “čtení bolí”. Především je ale knihou příběhů na motivy slovinských lidových pohádek, kde nechybí kouzla, odvaha, překvapení a dobrý konec s ponaučením.

Nakladatelství: Městská knihovna Polička
Rok vydání: 2017
Žánr: Pohádky
Ilustrátorka: Petra Řehová
Počet stran: 98
Vazba: pevná



Komentáře