Recenze: SNÍŽKOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Michaela Burdová)

Fantastické dobrodružství s kočkorohem! 


Za recenzní výtisk děkuji autorce Michaele Burdové
Chci zakoupit pohádkovou knihu Snížkova dobrodružství


Snížkova dobrodružství je pohádková novela, jež uzavírá trilogii Poselství jednorožců (Strážci dobra, Zrádné hory Dragor a Záchrana Lilandgarie). Čtenář má tak možnost nechat se na předchozí díly naladit natolik, že si je poklidně může přečíst. 

Styl psaní je v er-formě a autorka má tak možnost odkrývat více z děje. Díky tomu čtenáře snadno vtáhne do svého fantasy světa, který je jednoznačně působivý. Velmi příjemný a kreativní způsob psaní zaujme nejen malé, ale i velké čtenáře. Snadno se čte a podněcuje kouzla, jež se prolínají celým dějem.




V prologu je zřejmě vylíčen v rychlosti závěr posledního příběhu série Poselství jednorožců - Záchrana Lilandgarie, aby byl čtenář v obraze. Vyprávění v er-formě z pohledu hrdiny Veragina vypovídá o loučení se s královnou Aranis, která se vrací do země Všehovzniku...

A tím autorka navazuje na první kapitolu, která se odehrává právě u Aranis. Její království navštívily zrůdy, kteří pasou po samotné královně. Ta se ale nebojí a hodlá se bránit. Nemilosrdné nestvůry se nebojí páchat hrůzné činy a do příběhu vstupuje podlost a smrt, která však není nijak brutálně vylíčená. Spíše jde pouze o zmínku a především se ten hrůzný čin dotýká Araniných citů. Ocitáme se v Lilandgradii. Královna Aranis je hrdinka, která má své přednosti a dokáže si své čtenáře získat natolik, aby jí drželi pěsti při jejím putování.




Děj je dobrodružný, nápaditý a obsahuje spousty fantastických tvorů - elfů, kočkorohů, trpaslíků, kentaurů, ale dokonce i běsnivých zrůd, díky kterým atmosféra knihy potemňuje a stává se mírně děsivou. Tento fantasy horor pro děti však nikoho nevyděsí, jeho účelem je zatáhnout dítko do krásného a kouzelného prostředí plného napětí. 

Dobrodružná cesta hlavních hrdinů - Veragina a Aranis - je napínavá, nebezpečná a lákavá. Každý malý hrdina zatouží vydat se s nimi na misi, která jim přinese nejen nové zážitky, ale také nová přátelství.



Pohádkové dílo je propletené emocemi a příjemným humorem, který zaujme nejen děti, ale i dospělé. Velkým plusem jsou ilustrace samotné autorky, která jimi svou knihu rozhodně pozvedla. Autenticky podpořila atmosféru příběhu a hlavně dětskou představivost. Nenásilná a ubíhající četba se dětem bude snadno číst a hlavně je díky svému napětí dovede až na samotný konec knihy. 



Jako rodič jsem ocenila, že se kniha vyhýbá krutému násilí, přestože dokáže věrohodně ztvárnit boje i záludnosti. Na druhou stranu titul obsahuje velké množství fantasy bytostí, které mají neobvyklá jména - pro čtenáře, kteří nejsou na tento žánr zvyklí, to může být trochu oříšek. 

Komu bych knihu doporučila? 
Přesně těm, pro které je tohle dobrodružství sepsáno. Děti kolem deseti let budou nadšené atmosférou, přátelskými hrdiny i netvory, kteří celý děj příjemně dramatizují. Dokážu si představit, že kdybych dílo četla v tom nízkém věku, byla bych nadšená.





Knižní obálka: 
Ta je prostě k pomazlení. Působí velmi příjemně, milé a ponouká ke čtení svým sympatickým vzhledem. Barevná ilustrace je pro děti tou nejlepší volbou, kterou autorka podle mého mohla vybrat. Přesně navnadí na celý příběh.




Anotace:
Doporučeno pro čtenáře od 10 let.
Snížek je kočkoroh. Spokojeně si žije u Veragina, u kterého má zajištěn neomezený přísun jídla a spát může, kdykoli se mu zachce. Se vším je ale konec, když se nechá vlákat do pasti a probudí se zavřený v kleci. Drkotající vůz a nerudný trpaslík ho vezou neznámo kam.
Když Veragin zjistí, že Snížek zmizel, vydává se ho hledat. Během cesty pozoruje, že se v zemi dějí zvláštní věci. Všude mizí kočkorohové a povídá se, že si na nich ve svých hodovních síních pochutnávají trpaslíci. Jenže trpaslíci nikdy neopustili své Měsíční hory. Tak proč právě teď a proč zrovna kočkorozi? 
Zdá se, že se objevilo zlo, které nepochází z této země. Aby ho Veragin zastavil, musí obnovit dávné přátelství s elfy a otevřít tak staré rány a vzpomínky, které měly zůstat zapomenuty.

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Poselství jednorožců (4)
Ilustrace: Michaela Burdová
Počet stran: 164
Vazba: pevná




Komentáře