Recenze: PROJEKT ALFA - V PASTI (Lenka Dostálová)

Akční fantasy


Za recenzní výtisk děkujeme autorce Lence Dostálové

Chci zakoupit knihu Projekt Alfa: V pasti


Představte si, že si žijete svůj naprosto normální život – žijete sice jen se svojí mámou, ale máte nejlepší kamarádku a ve škole se učíte tanec. Všechno je fajn. Tedy až do chvíle, než se zhroutíte a někdo vám začne jít po krku.

Layla je klasická středoškolačka, miluje své taneční studium, protože elegantní pohyb je pro ni vše. Všechno se ale změní, když začne krvácet z očí a z nosu během tance a skončí v nemocnici. Nikdo netuší, co se stalo, ale Layla naštěstí přežije. Na rozdíl od jiného hocha, který na stejné krvácení zemřel.

Jenže tím to nekončí, žádný happy end nenastává, protože najednou se objevuje neznámý muž, který se ji snaží unést. Layla se ale nedá snadno a kolotoč nebezpečných situací a honiček teprve začíná.

Na první pohled je hrdinka sympatická, má proříznutou pusu a sem tam prohodí nějakou tu hlášku, i když občas nevolí zrovna vhodnou situaci. Velmi brzy u sebe objeví podivné schopnosti a nejprve vše považuje za náhodu. Postupně se učí vše ovládat a nachází princip toho, co vlastně musí udělat a co ovládá.

Příběh pracuje nejen s tím, jaké a jak své schopnosti hrdinka ovládá, ale také jde do hloubky. Ukazuje nám postupně pomalu střípky minulosti, kde se dopátráváme k tomu, proč se Layla vlastně dostala do této situace.

Kniha je naplněná množstvím akčních scén, kdy Layle neustále někdo šlape na paty a snaží se ji chytit. Není divu, když je tak jedinečná. Na druhou stranu nemá jenom jednoho nepřítele, ohrožuje ji i její vlastní tělo, které při větším zatížení začíná opakovaně krvácet.

Ale aby se neřeklo, že jsou na Laylu všichni zlí, jsou tu i lidé, co se jí snaží pomoci. Především v poslední části knihy jsem ovšem měla pocit, že se jí snaží pomoct jen ve chvílích, kdy je na tom nejlépe, místo podpory v nejhorších chvílích. A v jako správné young adult i zde nalezneme kratičký střípkový románek.

Co mne trochu zklamalo, byl přímý děj. V podstatě už od začátku víte, jakým směrem se bude ubírat. Nepřítel sice neustále mění svou podobu, odhalujeme jeho skutečné motivace, ale stále je to nepřítel, který ji nahání. Layla stále bojuje proti jednomu a tomu samému a o nic jiného v knize nejde.

Celou dobu jsem měla z knihy takový ten pocit příjemného průměrného počtení, které nezklame, ale neoslní. Bohužel na konci se to tak nějak všechno zhroutilo jako domeček z karet. Kladla jsem si několik pro hrdinku životně důležitých otázek a nějak se jim vůbec nedostalo pozornosti. Oblečení sárí mělo být nejspíše efektivní pro závěr, ale pochybuji, že při tak rychlém oblékání, utíkání, bojování a nasednutí na motorku na ní vlastně ještě drželo, nehledě na pohyblivost. Tečkou ve zklamání byl už jen poslední odstavec.

Akčnější kniha pro dospívající s poněkud temnější atmosférou ke konci. Zajímavé schopnosti přidrzlejší hlavní hrdinky, která za svůj život bude bojovat zuby nehty. I přesto je děj poněkud přímý a závěr knihy přinesl spíše zklamání.


Knižní obálka: 
Krásná obálka s temným nádechem, která poodhaluje nejen téma, ale také atmosféru, která postupně prostupuje příběhem. Mě přitáhla na první pohled.



Anotace: 

Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila… Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci. Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život. Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život?

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young adult
Ze série: Projekt Alfa (1)
Počet stran: 232
Vazba: brožovaná


Recenze byla stylisticky upravená projektem Podporujeme české autory. 
Recenzní výtisk poskytla autorka Lenka Dostálová prostřednictvím projektu autorce recenze Lucii Tomanové. 

Komentáře

  1. ja byla spokojena, protoze jsem ocekavala spise negativni pocit, nez ten dobry :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. joo, to se stává - jak je člověk plnej očekávání, málokdy jsou naplněna :)

      Vymazat

Okomentovat