Rozhovor s autorkou Šárkou Pospíšilovou: ŘÍKANKY VZNIKALY PŘI USPÁVÁNÍ DĚTÍ.

Česká autorka Šárka Pospíšilová se rozhodla vydat samonákladem svou knihu Splétač snů. Jelikož šlo o opravdu neobvyklé téma a mám malého syna, přihlásila jsem se o recenzní výtisk. Recenzi na Splétač snů jsem pro vás již sepsala a tentokrát vás potěším rozhovorem! 

Kde všude můžete Šárku Pospíšilovou potkat při jejích autorských čtení? Pracuje na nové knize? A proč sepsala právě básnickou sbírku pro nejmenší? 



Zdroj: Fb Splétač snů

Děkuji autorce za rozhovor! :o)


Proč jste se rozhodla sepsat básnickou sbírku plnou uspávacích říkanek pro nejmenší?

Hlavně z vnitřního puzení. Nutkání sednout a napsat co mám v hlavě, v srdci, v sobě. Sbírek mám napsaných několik. Nejen pro děti. Kdysi dávno mi někdo, koho jsem měla moc ráda, řekl, že jako hodnotný člověk bych měla udělat něco pro děti, pro lidi a pak pro sebe.
Proto je moje první kniha ( a já věřím, že ne poslední ) pro ty nejmenší z nás.

Kde jste brala inspiraci?

Všude kolem sebe. Pracuji s dětmi a trávím s nimi i spoustu volného času mimo práci. Říkanky vznikaly při uspávání konkrétních dětí.

Jak sbírka vznikala?

Hlavně po nocích. Jak už jsem říkala, jednotlivé říkanky jsem měla napsané. V srpnu přišla nabídka z nakladatelství a když jsem se pár dní na to rozhodla, že knihu raději vydám samonákladem začala jsem hledat ilustrátorku. Oslovila jsem Kateřinu Jelenovou, protože jsem její práci znala z jarní výstavy v naší Sedlčanské knihovně a její práce se mi líbila. Zároveň jsem oslovila i učitele výtvarné výchovy na našich místních středních školách a v Lidové škole umění. Zda mezi jejich žáky není zájemce o ilustraci dětské knížky.

Odkdy jste začala psát básně? Máte nějaký tip pro začínající básníky, kteří na sobě chtějí pracovat? o)

Od malička. Básničkami jsem začínala, pak krátké povídky o našich dětských dobrodružstvích, kolem puberty příšerný romantický román alá harlequin :-), poté jsem objevila svět fantasy...tip pro začínající básníky a vlastně pro všechny co chtějí psát je...psát, psát, psát, číst, číst a zase psát :-) a pořádně se DÍVAT na svět kolem sebe.

Proč právě vydání samonákladem? Nezkoušela jste oslovit nakladatelství, která vydávají díla začínajících autorů?

Oslovila jsem několik nakladatelství. Z jednoho přišla i pozitivní zpětná vazba právě na Splétač snů. Zklamaly mě podmínky vydání a proto jsem se rozhodla vydat knížku samonákladem. Druhý pro mě důležitější důvod byl, že jsem věděla, že když budu mít náklad doma, většinu knih vyšlu do světa vlastníma rukama.

Plánujete další knihy pro děti?

Ano.  Sním o tom, že se mi povede přivést na svět další knihu. Jestli bude zase pro děti to nevím, pracuji teď na více projektech.

Kde už jste měla možnost uspořádat autorská čtení? Jak takové plánování a komunikace probíhá, když si vše zařizujete sama?

Autorských čtení jsem již měla několik. Se Splétačem snů jsem navštívila MC Kulíšek v Bystřici, Jinečáček v Jincích, rodinné centrum Pohádka v Příbrami, Domov seniorů v Sedlčanech, v Berouně atd.
Zpočátku jsem já oslovovala místa, kde by mohli stát o mé autorské čtení. Napsala jsem emaily do knihoven, mateřských a rodinných center v nejbližším okolí. Teď po pár akcích už se mi ozývají i zájemci ze širšího kraje :-). Měla jsem štěstí, že se zatím všechna čtení povedla a lidé si to řeknou, pro mě nejlepší zpětná vazba, že se Splétač snů líbí.

Máte naplánovaná i další autorská čtení. Máte pro děti připraveno i něco dalšího kromě předčítání? Na co byste je i jejich rodiče nalákala?

Teď jsme se Splétačem snů pozvaní na Dobříš (RC Dobříšek ), do Prosenické Lhoty ( MŠ ) a další čtení jsou v jednání.
Duben teď věnuji nové knize a mezi lidi se se Splétačem snů vrátím v květnu.
Na autorské čtení mám kromě předčítání ukázek z knihy přichystány i soutěže pro děti o malé ceny, které šiji a vyrábím po večerech, aby je ten zhruba hodinový program bavil a zabavil. Na druhou stranu se nemůžu držet přesně daného programu, protože každé čtení je úplně jiné. Už jsem představovala Splétač snů téměř 70 dětem naráz ( to byl mazec ) stejně jako 10 dětem. Pak musím být flexibilní a program přizpůsobit dané situaci. Trochu jinak také vypadá autorské čtení v Domovech seniorů. Tam mám možnost více mluvit o vzniku knihy jako takové, zavzpomínat s klienty na jejich oblíbené čtení v dětství.

Kde všude vás čtenáři mohou v poslední době vidět a zakoupit si od vás knihu?

K vidění jsem byla od ledna na autorských čteních. Teď si kvůli nové knize musím dát na čas pauzu, ale na květen už mám domluvená další čtení, o kterých budu včas informovat na stránkách Splétače snů.
Kniha je k sehnání stále u mě ( ještě pár kousků zbývá :-) ) přes email pospisilova.sarka@centrum.cz nebo zprávu na facebookových stránkách Splétač snů. Jinak je k zakoupení na pár místech u nás v Sedlčanech, ale tam bohužel bez osobního věnování.

Jak se na autorských čtení kniha líbí cílovým čtenářům? Jaké má ohlasy?

K mé obrovské radostí se knížka dětem líbí. Baví je OVČÍ STÁDO moje nejoblíbenější, jedna maminka mi psala, že si její holčička oblíbila SOVÍ tak moc, že musely vyrazit do ZOO podívat se na Kalouse ušatého :-)
A líbí se i rodičům, kteří jí čtou dětem, tak že já jsem maximálně spokojená.

Ilustrace jsou velmi kreativní a působivé, jak probíhala spolupráce s ilustrátorkou Kateřinou Jelenovou?

Naprosto dokonale. Sedly jsme si od první skici. To byla KONÍKOVÁ. Kačka studuje, tak že i ona vytvářela ilustrace po nocích, pondělky a úterky měla ve škole volněji, tak se stávalo, že jsme ještě ve dvě ráno mejlovaly a upravovaly, ale moc toho třeba nebylo. V 98% jsem Kačce poslala říkanku a za den dva či tři mi nazpět přišla zhmotněná představa z mé hlavy. Měla jsem prostě obrovské štěstí na ilustrátorku a i to byla výhoda samonákladu, že jsem si jí mohla sama vybrat.
Její originalita a úžasné ilustrace dávají Splétači snů další hodnotu navíc.

Jako bonus je možné k básnické sbírce Splétač snů zakoupit také omalovánky, kde si je mohou čtenáři pořídit? Jsou prodejné i bez knihy nebo je možné zakoupit je pouze k ní?

Omalovánky jsou prodejné i bez knihy. Mohou a leckde už slouží i jako antistresové omalovánky pro dospělé. Některé obrázky jsou na vybarvení pro děti celkem náročné.

Jak vás napadlo připravit si pro své čtenáře i omalovánky? To je velmi působivé, protože děti tak mohou být své oblíbené knize ještě o něco blíže.

Napadlo nás to proto, že ilustrace ve Splétači snů nejsou prvoplánově dětské jak bývá zvykem...dětská kniha = zářivé jasné barvy, žlutá, červená, hráškové zelená...do barev jsem Kačce nemluvila a líbí se mi, že ilustrace v naší knize jsou temnější. Je to kniha uspávacích říkanek, je to tématické. A tak vznikly Omalovánky, aby si děti mohly vybarvit své oblíbené postavy podle svého.
A přesně mohou být své oblíbené knize blíže.

Co byste nám o své sbírce řekla Vy jako autorka a čím byste své čtenáře navnadila ke koupi?

Kniha uspávacích říkanek Splétač snů je srdcová záležitost. Pokud patříte mezi milovníky knih a rádi čtete dětem a čtení dětem patří k Vašim uspávacím rituálům, je pro Vás to pravé. První interaktivní říkanka Uspávanka pro tělíčko Vás a Vaše dítě naučí uvolnit tělo před spaním a zbylé říkanky  přinesou krásné snění.
Začínajícím čtenářům Splétač snů pomůže v procvičení čtení ( volily jsme speciální font vhodný do dětských knih, aby právě začínajícím čtenářům usnadnil čtení ) a v každé říkance je ždibec něčeho navíc, což je přidaná hodnota pro děti ode mě, v dnešním složitém a tolik zmateném světě.

Neplánujete do budoucna i tvorbu webových stránek Splétače snů?

Neplánuji. Splétač snů už má svůj okruh fanoušků na facebookových stránkách a stále nám přibývají a za to děkujeme :-), doma zdárně ubývá z krabic ( náklad mizí ) a o dotisku teprve přemýšlím.



Zdroj: Fb Splétač snů

Co si myslíte o projektu Světa mezi řádky - Podporujeme české (začínající) autory?

Jsem za něj jako začínají autor velice vděčná :-) skvělý nápad, jsem ráda, že tu vznikl takovýto projekt. V dnešní době toho vychází tolik, že není v lidských silách to sledovat. A to, že pomáháte českým začínajícím autorům se zviditelnit, podpoříte je, poradíte jim ( protože Vaše recenze bývají skrz na skrz objektivní ) a dáte jim prostor k vyjádření je naprosto záslužná činnost. A já doufám a přeji Vám ať se dál jen daří.

Komentáře