Recenze: NADĚJNÉ VYHLÍDKY (Lucie Kantorová)

Romantický příběh o nové šanci na lásku



Za recenzní výtisk děkujeme autorce Lucii Kantorové
Chci zakoupit román Nadějné vyhlídky


Pokud hledáte romantickou četbu, u které si odpočnete, je tato kniha přesně tím pravým pro vás. Nechybí v ní láska a přátelství, částečně se zde řeší ale i závažnější téma, a to smrt milovaného rodinného příslušníka a následné vyrovnání se s ní. 

Lehký odpočinkový román se odehrává v americkém městě Los Angeles.  Mladá vdova Kristýna se po smrti manžela ocitá u konce svých sil. Zanevře na celý minulý život, své přátele, práci, rodinu... O nic se nestará, jen se utápí ve velkém zármutku. V bytě, kde s manželem žila, nedokáže dlouhou zůstat, a tak se vydává na cesty. Procestuje celou řadu zemí a my se spolu s ní ocitáme v Los Angeles, kam Kristýnu pozvala její přítelkyně. Od té chvíle sledujeme její opětovné začleňování do společnosti a pokusy o navázání přátelských vztahů; s Lucy, její sestrou Sophií, ale hlavně s hercem Gabrielem, který se do Kristýnina života dostává více než by možná sama chtěla. Hlavně díky němu začíná znovu skutečně žít.

Hlavní postava Kristýna je po smrti manžela naprosto ztracená a neví, co se sebou. Procestováním světa chce zapomenout a oprostit se od svého zármutku. Sledujeme její proměnu od zatvrzelé, opuštěné ženy skrývající emoce, až po někoho, kdo znovu nalézá smysl života a pochopí, že nechat si pomoci od okolí není nic špatného. Právě naopak.

Lucy a Sophie jsou typickým příkladem krásných bohatých američanek. Ve vile na pláži, kam Kristýnu pozvaly, je vše, co si člověk může přát. Ony samy jsou krásné, štíhlé, upravené, ale rozhodně nejsou namyšlené, ani nepohrdají lidmi kolem. Pomáhají Kristýně, ukazují jí krásy života a neustále se ji snaží přimět, aby se zapojila do okolního světa.

Hrdina, který Kristýně nejvíce pomůže, je herec Gabriel. Mezi těmito dvěma od začátku tušíme jisté jiskření. Od prvního rozhovoru, až po "x-tou" ranní kávu na terase nebo romantický výlet. I přestože Kristýna o žádném vztahu nechce ani slyšet a i přátelství s mužem se jí zdá jako zrada vůči mrtvému manželovi, nedokáže se od Gabriela držet dál a nakonec citům podléhá.

Celkově jsou postavy dobře vykresleny a nechybí jim reálné emoce.

Kniha je vyprávěna z pohledu Kristýny. Dozvídáme se co cítí, o čem přemýšlí a jak bolí ztráta blízké osoby. Velmi dobře se čte, někdy se mi ale zdálo, že autorka používá až moc spisovné výrazy. V některých případech tak dialogy působily až moc strojeně. Jinak je ale kniha velmi čtivá a stránky ubíhají, ani si člověk nevšimne jak.

Díky tomu, že je hlavní postava neznalá Los Angeles a vyráží s přáteli na poznávací výlet, se i čtenář dozvídá mnoho zajímavého. Podívá se mimo jiné do prostředí národních parků, Grand Canyonu a mnoha dalších atraktivních míst. Díky originálnímu prostředí se tak příběh stává čtivějším. Ani zbytek děje přesunutý zpět do České republiky, přímo do Prahy, nepostrádá zajímavé chvíle a neochudí čtenáře o nejvýznamnější pražské památky.

Příběh velmi svižně ubíhal, nenudila jsem se ani minutu a místo, kde se příběh odehrával bylo nápaditě vybrané.

Naopak negativně bych hodnotila jazyk. Jak už jsem psala, v některých pasážích byly dialogy až moc spisovné, což trochu narušovalo plynulost čtení.

Celkově kniha není vůbec špatná. Nelze čekat nic světoborného, ale jako oddechová romantická četba na dlouhé večery je naprosto ideální. Po knize by měly sáhnout spíš ženy, které mají zálibu v romantických příbězích se šťastným koncem.


Knižní obálka:
Ta je bohužel zklamáním. S trochou fantazie se dá předpokládat, že se jedná o postavu jdoucí po pláži. Čtenáři nic nepředává a nijak ho nezaujme. Spíš naopak. Hned se do knihy chce člověku méně.






Anotace:
Kristýna začala cestovat, aby utekla před bolestivými vzpomínkami. Ani tři roky po úmrtí svého milovaného manžela však není srovnaná se situací, do níž se dostala. Pečlivě si udržuje masku lhostejnosti a nikoho k sobě blíž nepustí. Vše se pomalu mění. Až díky Gabrielovi a Lucy se Kristýna vzpamatovává a probouzí z netečnosti. Je ale rozpolcená mezi navracející se silou k životu a pocitem zrazení. Dokáže se smířit s minulostí? Zvládne se znovu postavit na nohy a být šťastná? Nadějné vyhlídky jsou typickým romantickým příběhem.

Nakladatelství: Lekmoty
Rok vydání: 2015
Žánr: román pro ženy
Počet stran: 189
Formát e-knihy: PDF

Komentáře