Rozhovor s recenzentkou Katniss Lavender: „Autor má výbornou slovní zásobu a na jeho psaní je to vidět!“

Recenzetce Katniss Lavender velmi děkuji za rozhovor a za dovolení použít její recenze na oba romány ságy Yorrân! Pokud stále váháte, zda podpořit tento fantasy svět na Startovači, možná vám Katniss napoví... :o)


  

Recenze Yorrân I. - Poutník


Tato kniha nám přináší neobyčejný příběh o touze, hledání a cestě. Děj je zasazen do světa tak barvitého a propracovaného, že máte pocit, jako by jste nečetli fantasy, ale dobrodružný, historický příběh, který se kdysi skutečně odehrál... Jeho hlavní dějovou linkou nás provází mladý Abarhil, syn známého a váženého kupce Tharnizira. Ten svého syna učí poctivému, kupeckému řemeslu a za tímto účelem ho brává s sebou na obchodní plavby na jih. Netrvá to dlouho a z malého Abarhila se stává mladý muž, dost starý a zkušený na to, aby mohl poprvé, bez svého otce, vyplout na moře a za pomoci kapitána, lodivoda a zbytku posádky uskutečnit svou vytouženou plavbu. A právě v tomto okamžiku začíná dobrodružství, o kterém se mladému kupci ani nesnilo... Více v recenzi...

Recenze Yorrân II. - Psanec a Údolí stínů


Opět se shledáme se starými známými a tentokrát nás autor nechá nahlédnout ještě hlouběji do jejich myslí i srdcí. Příběhy všech se začínají stále více a více rozvíjet a jsou stále spletitější, ne však natolik, aby jste se v nich ztratili. Právě naopak! Spousta věcí a událostí se začíná vyjasňovat, dostaneme odpovědi na některé otázky, ale vzápětí se objeví nové. Osudy jednotlivých postav se začínají pomalu a velmi přirozeně prolínat, začne vám docházet, jak je vše mistrovsky pomyšleno, že každý, i ten sebemenší detail, může být v budoucnu velmi významný a každé rozhodnutí, každý čin hlavních postav nás neomylně posouvá dál. A co je na tom nejpozoruhodnější? Nemám nejmenší představu o tom, kam! A o to víc mi tento příběh nedá spát a nutí mne přemýšlet nad tím, co bude dál! Více v recenzi...


Recenzovala jsi pro autora obě knihy této fantasy ságy, která na tebe zapůsobila lépe? 

Velmi dobře na mě zapůsobily obě knihy, ale pokud mám být upřímná, ta druhá se mi líbila o něco víc. Má oblíbená postava tu dostala více prostoru, příběh mne zavedl hlouběji, dostala jsem pár odpovědí a zároveň vyvstalo mnoho dalších otázek Osudy jednotlivých hrdinů se začínají prolínat, víc se s nimi sblížíme a celkově jsem měla pocit, že jsem se s nimi dokázala mnohem lépe sžít.

Jan Dobšenský mi říkal, že je možné číst druhé dílo samostatně, jak se na to jako čtenářka díváš ty?

Určitě by se dalo číst samostatně, ale čtenář by se ochudil o mnoho důležitých a zajímavých momentů. Já rozhodně doporučuji začít pěkně od začátku!

Přirovnala bys tuto ságu k nějakému ze zahraničních děl?

To je hodně těžká otázka. Fantasy je můj nejoblíbenější žánr, přečetla jsem opradu velké množství fantasy knih, ale nejsem si jistá, jestli bych Yorrana mohla k některé z nich přirovnat. Propracovaností a prostředím snad k dílům Tolkiena, stylem možná k sérii Hraničářův učeň. Ovšem s tím rozdílem, že HU je věkově spíš pro ZŠ a SŠ, kdežto Yorran spíš pro ty starší.

Je něco, co bys jako čtenářka vytkla, ale jako recenzentka tomu nepřikládáš důraz?

Napadá mne jen první kapitola u obou knih. Je vždy plná jmen a názvů, někdy se v tom čtenář zamotá tak, že neví co je řeka, co pohoří, město, hodnost, či člověk. Hodně mne to mátlo.  Naopak jako recenzentka musím autora obdivovat za skutečnost, že to všechno dokázal vymyslet, že si to pamatuje a že se v tom vyzná! :-D

Podle tebe je Yorran spíše pro ženy nebo pro muže? Koho díla nadchnou více?

Řekla bych, že se může líbit stejně tak ženám, jako mužům. Záleží na vkusu toho určitého čtenáře.Pokud se mám ale přiklonit k jednomu, či druhému, vybrala bych muže. Přeci jen je v knihách víc dobrodružství, bitev, šarvátek a mužských záležitostí, než citů, vztahů, "krásna" a podobně. Nikde ovšem není psáno, že se to nemůže změnit! Navíc, já jsem žena a Yorran se mi líbí, takže... ;-)

Co ti spolupráce s Janem Dobšenským dala? Nějaké knižní zážitky či citáty?

Nezapomenutelným zážitkem pro mne bude asi to, že mě Jan sám od sebe oslovil a stál o to, abych si přečetla a zrecenzovala jeho knihy. A co mi naše spolupráce dala? Poznala jsem výborného, českého autora a sympatického chlapa v jedné osobě a zjistila jsem, že fantasy nemusí být nutně plná draků, elfů, čarodějů a magie, aby mne dokázala zaujmout!

Máš nějaký oblíbený citát z Yorrana?

Nemám oblíbený jen jeden konkrétní citát, ale v obou knihách se dají najít pasáže, obsahující jistá moudra. Každý je možná najde někde jinde, někdo je nenajde vůbec. Já si ta svá ale našla a budu si je hýčkat.

Nebo oblíbeného hrdinu, který se ti vryl pod kůži?

Oblíbeného hrdinu mám. Samozřejmě jsem si oblíbila hlavní postavu Abarhila, ale mým největším oblíbencem je Ekram. Těžko žíct proč, možná proto, že není tak jednoznačně černý, či bílý. Je inteligentní, je výborný válečník a hlavně!, podle popisu to musí být opravdu moc pěkný chlap! :-D

Doporučila bys tuto fantasy ságu českým čtenářům?

Rozhodně bych ji doporučila VŠEM čtenářům, nejenom těm českým! Nabízí promyšlený, čtivý, inteligentní, originální a velmi dobře napsaný příběh, který by mohl oslovit právě svojí originalitou a tím, že je u něj důležitější cesta, kterou se hrdinové vydají a to co na ní prožijí, než její cíl! :-)

Co všechno jim může poskytnout a čím je podle tebe osloví? Je něco, co bys na knize vyzdvihla? Co je opravdu neopomenutelné a nemělo by to nikomu uniknout?

Toho by bylo víc, ale stručně... Autor má výbornou slovní zásobu a na jeho psaní je to vidět! Navíc se jedná o česky psané knihy, takže nejsou zkažené špatným překladem a můžeme si vychutnat autorovi myšlenky přesně v tom znění, v jakém je dal na papír! Knihy obsahují nádherné ilustrace!

Nejedná se o "typickou" fantasy plnou nadpřirozených postav, příběh působí tak reálně, že by klidně mohlo jít a dobrodružný, historický román, takže bych ho doporučila i těm, kteří v žánru fantasy zatím nenašli zalíbení! A hlavně, jedná se o důkaz, že i čeští autoři umí psát výborné knihy!


Zdroj: lavender-books

Komentáře