Rozhovor s Gabrielou Rinth: VYDAT KNIHU BYLO JAKO JÍT S VLASTNÍ KŮŽÍ NA TRH.

Českou autorku Gabrielu Rinth možná znáte díky Startovači, díky kterému se jí podařilo vydat svou prvotinu Křídla. Román jsem v rámci našeho projektu recenzovala a musím uznat, že byl opravdu zajímavý a nápaditý. Věřím, že spousta čtenářů, kteří si přečetli první díl, se těší i na druhý... Ano, Gabriela Rinth chystá i druhý díl! V tomto článku se toho dozvíte mnohem víc, tak neváhejte. 

My ze Světa mezi řádky velmi děkujeme za rozhovor a držíme pěsti s dalšími knihami, které pro své čtenáře paní Rinth plánuje. V případě, že jste nečetli a zajímá vás dílo, dozvíte se více v recenzi fantasy románu Křídla!



Zdroj


Proč jste se rozhodla zkusit vydat svůj román přes Startovač.cz?

Stejně asi jako většina začínajících autorů u nás, jsem se snažila získat co nejvíce informací o možnostech vydání knihy. Oslovila jsem větší vydavatelství i ta menší, ale odezvy byly často strohé nebo vyžadovaly měsíce na posouzení díla s nejistým výsledkem. Nakonec se ve správný čas sešel nápad se Startovačem a nabídka menšího vydavatelství, které by mou knihu vydalo, ale formou samonákladu. Oslovila jsem tedy Startovač, kde jsem si sama vypracovala vzhled i znění crowdfundingové kampaně. Nechala jsem na lidech aby posoudili na základě několika ukázek a informací, zda by se jim kniha líbila a jestli její vydání chtějí podpořit, respektive si knihu přes Startovač "předplatit". Naštěstí pro mě, se ukázalo, že si má kniha své čtenáře najde a vybrala se potřebná částka pro její vydání.
  

Proč jste se rozhodla zaměřit se právě na anděly? Co nebo kdo vás inspiroval?

Přečetla jsem hodně knižních sérií, kde vystupovali upíři nebo vlkodlaci. Ačkoliv mě to bavilo, tak jsem časem měla pocit přesycení tvorů, kteří by měli být zlí, ale ve skutečnosti jsou hodní a bojují za stranu dobra. Měla jsem pocit, že v tomto žánru chybí něco jiného a chtělo by to osvěžit. V té době jsem žádnou knihu s anděly ve stylu urban fantasy neznala a zkusmo jsem si zapsala pár nápadů a úryvků, ze kterých nakonec během tří let vznikla celá kniha.

Jak vás napadlo vytvořit společenství andělů?

Andělé jako takoví mě zaujali tím, že jsou všude. Vyskytují se napříč kontinenty i náboženstvími. Společenství andělů je ekvivalent na různé upíří školy. Jen jsem propletenec institucí, ve kterých mají andělé prsty, chtěla udělat složitější a nebezpečnější. 

Jaké jsou ohlasy čtenářů?

Ohlasy čtenářů jsou pozitivní. Většina se shoduje, že je kniha napínavá a prostředí, ve kterém se děj odehrává vzbuzuje zvědavost. Mezi nejčastější výtky patří to, že by kniha mohla být delší. Tento hlavní nedostatek snad odstraním s pomocí druhého dílu.

Kolik dílů této andělské fantasy máte pro své čtenáře připraveno?

V tuto chvíli mám promyšlený druhý díl Křídel. Zatím existuje hrubá osnova, kterou postupně vyplňuji a doufám, že se mi ji podaří co nejdříve dotáhnout do konce.

Pročpak jste se rozhodla zapracovat děj právě do České republiky?

Říká se, že autor by měl psát o věcech a prostředí, které zná. Čím více do psaní dá člověk sám ze sebe, tím bude prostředí i příběh věrohodnější. K místu, kde se děj odehrává, mě inspiroval jeden pohled do mapy. Česká republika je docela hustě osídlená a s nadsázkou se dá říct, že od jedné vesnice vidíte vesnici nebo město další. Ale kus od Karlových Varů je vojenské pásmo, kde na mapě není nic než zelená plocha. Dokážete si představit, co všechno by se tam mohlo skrývat?

Myslíte, že je to pro čtenáře vhodnější nebo je naopak známé prostředí odradí?

Myslím, že starší generace českých čtenářů byla na domácí prostředí v knihách zvyklá. U té mladší to bude horší a rozhodně to pro ně bude nezvyk. V knihkupectvích je mnohem více zahraničních autorů, kteří jsou ve světě osvědčení a nabízí právě i možnost prozkoumat přes jejich stránky neznámý svět. České prostředí může na první dojem odradit, ale věřím, že když mu dá čtenář šanci, tak okouzlí a získá si jeho srdce právě tím, že s ním má své vlastní zážitky a zkušenosti.

Jak blízko máte k hlavní hrdince? Je vám sympatická nebo má některé vlastnosti jako vy?

Myslím, že každá z mých postav má kousky ze mě nebo z lidí v mém okolí. Vydat knihu bylo jako jít s vlastní kůží na trh. Hlavní hrdinka je ovšem srdcová záležitost. Je to někdo, s kým si život nepříjemně pohrává, přesto dokáže v krizových situacích jednat. Neznamená to, že by byla vždy nad věcí, ale nezůstává sedět v koutě a snaží se hledat řešení, i když to s ní nevypadá pozitivně.
Ačkoliv to nebylo původně v plánu, když jsem knihu začala psát, dostala po hlavní hrdince jméno dokonce naše dcera, která se narodila ve stejném roce, jako vyšla kniha.

V knize se objevuje i romantika. Může se čtenář těšit postupem času i na erotické pasáže nebo se chcete stylizovat spíše do žánru Young Adult v rámci fantasy?

U první knihy jsem byla rozhodnutá, že bych se chtěla udržet v rámci Young Adult. Romantika a vztahy budou mít určitě v druhém díle velký podíl. Pokud však dojde k větším intimnostem, tak nechám trochu pracovat fantazii čtenáře, aby byla kniha přístupná dál i mladším čtenářům.



Zdroj: Fb Gabriela Rinth

Chystáte se i na nějaké knižní světy, které se budou týkat jiného žánru?

Nápadů bych měla mnoho. Ale vložit příběhy na papír vyžaduje klid a čas. V tuto chvíli upřednostňuji práci na druhém díle Křídel, abych nezklamala své první čtenáře. V budoucnu bych však ráda dala vzniknout i dalším světům, příběhům i hrdinům. Každý nápad, který mi připadá zajímavý, si zapisuji a ukládám.
Mám také v šuplíku odložený rozepsaný příběh, který spadá do takové té čisté fantasy, kde se pohybují rytíři, čarodějové a velká nepřátelská armáda. Ale ten jsem začala psát, když mi bylo asi patnáct. Bude vyžadovat hodně péče ho upravit a dopsat tak, abych ho s klidným svědomím mohla pustit mezi lidi.

Co byste ráda vzkázala čtenářům, kteří váhají nad koupí tvého díla? Proč by si čtenáři měli vaši knihu zakoupit a přečíst?

Řekla bych, ať se nebojí a risknou to :D Snažila jsem se Křídla napsat tak, aby byl děj napínavý a vytáhl člověka z běžné reality. Věřím, že tato kniha umožní popustit uzdu fantazii i se zamyslet nad tím, co všechno je vlastně možné.



Zdroj: Fb Gabriela Rinth

Co si myslíte o našem projektu Světa mezi řádky Podporujeme české autory?

Váš projekt na podporu českých autorů mi připadá úžasný. Upozorňuje na zajímavá díla spisovatelů, kteří mají co nabídnout. Bohužel většina nakladatelů i čtenářů dá přednost při výběru knihy "jistotě". Věnují svůj čas a pozornost tomu, co již prověřili ostatní. A v tom mají také zahraniční knihy výhodu. Čtenářů v angličtině je mnohem více než těch v češtině a tak se také daleko rychleji šíří čtenářská základna, recenze a ohlasy, díky kterým kniha vstupuje do povědomí. U nás bohužel autoři potřebují pomoc. Vaši pomoc. Váš projekt poskytuje jak prvotní informaci o knize, tak i nezávislou recenzi, která může svést dohromady čtenáře s knihou, kterou právě hledal. 


Komentáře