Rozhovor s autorkou Petrou Martiškovou: KE KAŽDÉ SVÉ KNÍŽCE MÁM URČITÝ VZTAH.

Petra Martišková je česká spisovatelka, která se převážně zaměřuje na knihy pro dívky (young adult, new adult). Romantika a láska spolu s nápaditým a zajímavým dějem vás přenese do časů prvních lásek a rozhodně to stojí za to. 

Já jsem velmi ráda za možnost recenzovat pro paní Martiškovou dvě působivá díla:
- Sázka na lásku, která mi učarovala. Román z horského prostředí zahřeje u srdíčka. :o) 
- Hejkalka, pohádka pro děti. Dobrodružství s malou uličnicí, která poznává svět kolem sebe, dětem bude připadat velmi blízký a lákavý. 

A určitě vás potěší, že autorka dopsala dvě nová díla, která již brzy můžete mít ve své knihovničce! Více informací o nových románech v článku! 

Velmi děkuji za rozhovor a fotografie, jejichž autorkou je Jana Hronská. Sledujte Petru Martiškovou na Fb nebo její webové stránce a dozvíte se novinky z první ruky. :o)





Hejkalka podle všeho byla Vaše první pohádka, proč jste se vlastně rozhodla zkusit tento žánr? 

Určitě proto, že mám k dětem a pohádkám velmi blízko. Sama mám děti a navíc s nimi i ráda pracuji a je jedno, jestli jako oddílová vedoucí na táboře, nebo coby trenérka v tanečním kroužku. Hlavní hnací motor však byla naše malá Natálka, která si chtěla přečíst nějakou mou knížku. K těm YA bude muset ještě dorůst, tak jsem pro ni vymyslela Hejkalku. A musím říct, že mě to moc bavilo a baví. Pohádkový svět je tak nádherně čistý a kouzelný a hlavně dobro vždycky zvítězí nad zlem.  

Co Vás baví více - psát romantické příběhy nebo pohádky? 

To je hodně těžký výběr. :) Baví mě obojí. Někdy mám náladu si užívat kouzel a popustit uzdu své fantazii a pak sednu k pohádce a někdy si chci zase užít romantiku a vrátit se do doby, kdy láska byla středobodem našeho života a pak se pustím do nějakého toho románku.  

Proč právě hlavní hrdinka Hejkalka? Velmi jste tuto fantastickou bytost přiblížila běžné holčičce a děti tak mají možnost zažít veselé a neobvyklé dobrodružství, ale jak vlastně nápad vznikl? 

Nejvíce příběhů mě napadá na výletech nebo při procházkách. Příběh o malé strašidlácké holčičce Hejkalce, která je fakt naštvaná na celý svět, protože je jediná Hejkalka na světě, mě napadl v lese. Líbila se mi představa, že když děti vyrazí rodiči do lesa, budou si představovat, že tady někde může Hejkalka být. Třeba se zrovna schovává v kapradí, nebo v tom starém vykotlaném dubu. Chtěla jsem, až děti vyrazí do lesa, aby si třeba řekly: „Jé tady je tolik muchomůrek, to tady určitě byla Hejkalka a byla pěkně naštvaná.“ :)

Plánujete nějakou další knihu pro děti? 

Ano, nejen plánuji. Už letos na jaře vyjde v nakladatelství Brána další pohádková knížka, která děti tentokrát zavede mezi malé hastrmánky. Hlavní hrdinkou bude opět pěkně uličnická holčička – hastrmanka Evelínka. 

Jak se na Vaše pohádky tváří děti? Vyslechla jste si už nějakou dětskou "recenzi"? 

Zatím musím říct, že se dětem pohádka moc líbí. Máme na ni samé krásné recenze a to nás neskutečně těší. Radost mi udělala jedna maminka, vyprávěla mi, že jejich malá dcerka Hejkalkou, Jankem i Elvírou z knížky doslova žije. Jiná si posteskla, že musí číst svým dětem knížku pořád dokola a že už ji zná skoro nazpaměť. A úžasné jsou i děti od nás ze školy, které s paní učitelkou knížku četly každé ráno a nejen, že se na čtení moc těšily, ale ještě si navíc vymýšlely příběhy vlastní. To je největší a nejkrásnější motivace k psaní, jaká může být, když se knížka čtenářům líbí. 


  



Váš příběh o hrdince Heidy (Sázka na lásku) byl velmi příjemným zpestřením. Čtete Vy sama ráda takové romantické knihy? 

Ano, romantické knížky mám ráda, i když nad nimi mnozí ohrnují nos. Já myslím, že ve skutečném světě je smutných událostí a špatných zpráv tolik, že o nich nemusím ještě číst. Takže když sahám po knížce, chci, aby byla hlavně oddychová. Samozřejmě i kvůli psaní čtu žánry, které píšu. 

V Sázce na lásku se mi opravdu líbila jména, která byla trochu neobvyklá a díky nim hrdinové neměli šanci zapadnout (nezapadli by ani bez nich, protože charaktery byly skvěle sepsané). Byl to záměr nebo to prostě tak vyšlo? 

Děkuju, jsem ráda, že na Vás takhle postavy působily. Pokud jde o jména, tak knížka Sázka na lásku původně vznikala jako příběh na pokračování, kde čtenářky magazínu Krásná.cz hlasovaly, jak bude děj pokračovat. A přitom také vybraly jména hlavních hrdinů. Jména v knížkách mi obecně zaberou hromadu času. Mám ráda, když jsou dobře zapamatovatelná a tudíž trošku jiná než běžná. Takže než se pustím do psaní, vezmu si k ruce kalendář s českými jmény a lovím a lovím. Někdy to trvá déle, než příběh vymyslet. :)

Proč právě prostřední hor a sněhu? 

Protože sama bydlím pod horami a hlavně miluju zimu. Ale přiznám se, že na lyžích jsem stála jen párkrát, takže v soutěžním klání na Upíří boudě bych určitě neuspěla. :)

Zápletka s rodiči byla opravdu zajímavá, šlo čistě o Vaši fantazii, nebo jste se někde nechala inspirovat? 

Tady šlo čistě o mou fantazii.

Tento romantický a nápaditý příběh jsem přirovnala k zahraničním románům žánru New Adult, tím jsem Vás nechtěla nijak urazit, já osobně mám tyto romány ráda a často se jimi nechám zlákat. Je vidět, že jste se snažila přiblížit tomu, co dnešní čtenáři vyžadují a rozhodně se Vám to povedlo na jedničku. Byl to záměr, nebo šlo o přirozený průběh?

To vůbec neberu jako urážku, naopak New Adult či Young Adult je přesně to, co chci psát. A pokud se mi to povedlo podle Vás na jedničku, pak je to pro mě ohromná pochvala. :)

V knize jste se nevyhýbala ani drogám. Chystáte nějaký román přímo o tomto tématu?

Do budoucna určitě ano. 


   

Snad Vám nebude vadit, když se zeptám, jestli už plánujete novou knihu - nechcete nás trochu nalákat? ,o)

V červnu vyjde v nakladatelství Alpress nová knížka žánr YA Útěk za láskou. Prozradím jen, že bude trošku akčnější a samozřejmě plná romantiky. Tentokrát jsem děj zasadila nejen do Čech, ale také do Ameriky a prostředí free runningu a parkuru.

Jakou knihu byste ze své tvorby vyzdvihla? Která čtenářkám podle vás rozhodně nesmí uniknout? 

To je strašně těžký. Ke každé své knížce mám určitý vztah, některá je částečně autobiografická, v jiné jsou příběhy a příhody, které se skutečně staly mým kamarádům nebo známým. Do každé knížky jsem dala kus sebe a tak vybrat jen jednu bych asi nemohla. Mezi čtenářkami je asi nejvíc oblíbená knížka Tanec v srdci a určitě by mohla zaujmout také novinka Sázka na lásku právě kvůli svému zajímavému způsobu vzniku. I když je pravda, že s původní verzí, která vycházela na stránkách magazínu, má kniha jen velmi málo společného. Přepisovala jsem ji celkem třikrát, přičemž naposledy jsem se rozhodla celou knihu překopat zrovna ve chvíli, kdy se mi ozvali z nakladatelství Akcent, že knihu vydají. Byl to docela boj s časem a pro mě úplně nová zkušenost. Knížky totiž moc nepřepisuji a souhlasím s autory, kteří tvrdí, že je lepší napsat novou knihu, než ji přepisovat. 

Publikujete někde na internetu i své doposud nevydané příběhy? Zjišťujete tímto způsobem, jak na ně čtenářky zareagují? Pokud ano, kde svoji tvorbu zveřejňujete?

Kromě Sázky na lásku, kterou si v původní verzi mohou stále čtenářky přečíst na webu Krásná, nikde své příběhy nezveřejňuji.   

Pokud byste mohla prožít jeden příběh ze svých vydaných knih, který by to byl a proč? 

Určitě by mě bavil příběh Lucky a Roba z knihy Tanec v srdci hlavně proto, že je plný tance a ten já miluju. 

Co si myslíte o našem projektu Podporujeme české autory?

Já myslím, že je naprosto skvělý! Je úžasné, že takový projekt existuje a že jsou tu nadšenci, jako jste vy dvě, kteří knížkami žijí a hlavně pomáhají českým autorům, aby se o nich dozvěděli čtenáři. Za to Vám patří určitě velký dík.



Komentáře